Elektronikte bahsedilen Pull-up/Pull-Down olayı nedir?

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2011
Mesajlar
4,985
Puanları
1,506
Yaş
48
Benim C11GS kartın kitapçığında giriş pinlerinde pull-up veya pull-down konfigürasyonu kullanılabilir diyor. Nedir tam olarak?

Mesela, ben giriş olarak sadece spindle index pulse gönderen bir kart (C3) kullanıyorum. Bu kartı harici 5v güç kaynağıyla besliyorum. Kontrol kartının 15 nolu giriş pinine de sadece C3'ün çıkışını bağladım. Bu
durumda ben pull-up mı kullanıyorum pull-down mı?

http://cnc4pc.com/Tech_Docs/C11GS-R1_5_USER_MANUAL VER1.pdf

PULL-UP or PULL-DOWN selection for inputs
Includes jumpers to select the best input configuration for your application

pulluppulldown1.jpg



pulluppulldown2.jpg
 
Tam izah edemem dugme ve sensorleri baglamakta kullanilir 2. resimdeki onerilen yapiyi kullanin derim, 12 v ile calistiriyorsaniz 2 direnc toplami yaklasik 10k yapin.

Forumda onceden acilan bir konu ayrica.
 
Valla bende her sey 5v.
 
Tam bilmesem de katkıda bulunayım. Kullanılmasının nedeni elektromanyetik alanın yarattığı gürültü. Normalde 0V ve 5V gibi net voltajın (örneğin kontrol kartına) gitmesini beklerken, gürültü sürekli değişen voltaj sinyallerinin gönderilmesine neden oluyor. Up/down farkını anlamamıştım.

@window_s verdiği sayfadaki örnekte anahtar var. Anahtar devresi açıkken bile gürültü nedeni ile sürekli değişen voltaj geliyor. Sizin C3 kartı da anahtar gibi düşünülürse pull-down olması gerekir.

Aslında elektronikçilerin iyi bildiği bir sorun, arkadaşlar CNC'ye destek verip böyle konularda cehaletimizi giderseler iyi olacak.
 
Son düzenleme:
Elektronik sistemlerde entegre devre pinleri giriş olarak kullanıldığında giriş direnci çok yüksektir. Yani mikro amper seviyesinde akımlar girişlerin yanlış algılanmasına sebep olabilir. Bildiğimiz üzere elektronik sistemler manyetik kirlilik yaratır. Uzun kablolar veya baskı devre kartı üzerindeki uzun bakır yollar antenmiş gibi davranıp üzerilerinde mikroamper seviyesinde akım oluşmasına sebep olur. Bu entegre deveye giriş sinyali gönderilmediği durumlarda bile giriş sinyali varmış gibi davranarak sistem yanlış işlem yapar. Bunu önlemek için giriş uçları bir direnç ile besleme veya gndye bağlanarak oluşan mikro amper seviyesindeki akımın direnç üzerinden aktarılması sağlanır. Gerçek bir giriş sinyali geldiğinde ise akım milamper seviyesinde olacağından sistem giriş olarak algılar. Bu sistemin kararlı çalışmasına sebep olur. Eğer pin beslemeye bağlanırsa pull up, gndye bağlanırsa pull down olarak adlandırılır. Peki hangisini kullanmak gerekir. Bu konuda bir anımı anlatayım. elimdeki tb6560 entegrelerini değerlendirmek için bir step motor sürücü tasarladım. Opto çıkışlarını pull up yaparak tb6560 dir ve clk girişlerine verdim. Devreye enerji verdiğimde clk sinyali göndermesem bile step motorun döndüğünü gördüm. Daha sonra farkettim ki tb6560 pinlerini dahili oalrak pull down yapmış ve sistem kararsızlaştığından kara dalga sinyali varmış gibi davranmış. Pull up yada Pull down seçimi buna göre yapılır eğer giriş devresinde pull up yada pull down yoksa herhangi biri kullanılabilir. Eğer varsa kullanılmasa da olur ancak kullanılacaksa mutlaka giriş devresinde ne varsa aynısı kullanılmalıdır.
 
kullanılacaksa mutlaka giriş devresinde ne varsa aynısı kullanılmalıdır.

Anlayabilmek için soruyorum. Özetle, kontrol kartında bağlantı yapılan pin;

1 (high) ile aktif hale geçiyorsa pull-down,
0 (low) ile aktif hale geçiyorsa pull-up,

bağlantı yapılmalıdır diyebilir miyiz?
 
Son düzenleme:
Anlayabilmek için soruyorum. Özetle, kontrol kartında bağlantı yapılan pin;

1 (high) ile aktif hale geçiyorsa pull-down,
0 (low) ile aktif hale geçiyorsa pull-up,

bağlantı yapılmalıdır diyebilir miyiz?
hayır tersi
direnç kısmında artı volt varsa pull up
eksi varsa pull down
 
Anlayabilmek için soruyorum. Özetle, kontrol kartında bağlantı yapılan pin;

1 (high) ile aktif hale geçiyorsa pull-down,
0 (low) ile aktif hale geçiyorsa pull-up,

bağlantı yapılmalıdır diyebilir miyiz?
Doğrudur. Pull-up yapılan pin normalde hep 1 dir. Pin gnd ye çekildiğinde sinyal iletimi olur.
Pull-down yapılan pin normalde hep 0 dır. Pin VDD ye çekildiğinde sinyal iletimi olur. Şöylede diyebiliriz. Pin 0 ile çalışacaksa pull-up yapılmalı. Pin 1 ile çalışacaksa pull-down yapılmalı.
 
Benim durumumda:

Sağ üstteki çıkışta "Output" ve "Gnd" pinleri var. Ben sadece "Output" çıkışını kontrol kartına verdim. Söylediğinizden doğru anladıysam benim kontrol kartının girişini Pull-Down olarak mı ayarlamam gerekiyor?


c3.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst