Elektronik Elemanlarla N (Negatif) ve P (Pozitif) Kenar Tetikleme

dabbe1

Üye
Katılım
11 Haz 2007
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar PLC de çok rahat kullandığımız P ve N kenar tetiklemeyi analog veya dijital elektronik elemanları kullanarak yapmaya çalışıyorum. (PIC kullanmadan). Bir sinyalden gelen verinin P kenarında bir çıkışa, aynı sensörden gelen verinin N kenarında başka bir çıkışa ihtiyacım. Hangi elektronik elemanları kullanabilirim?
 
Pnp ve npn transistörler kullanabilirsiniz, n kanal pozitif, p kanal da negatif kenarla iletime geçer, çıkış akımı ihtiyacınıza göre de tiplerini belirleyebilirsiniz.
 
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Aslında sorumu yanlış sorduğumun farkına vardım. Esas sorum şu idi analog devre elemanları kullarak nasıl P kenar tetikleme yapabilirim?

Bunun için aşağıdaki devreleri oluşturdum. İkisi arasında şöyle bir fark var. ilkinde butona bastığınızda led yanıyor elinizi çektiğinizde led zaman sabitesi kadar yanmaya devam ediyor. Zaman sabitesi kısa ise ve butona basmaya devam ettiğinizde ise led sönmüyor.

Her iki devre için de çıkış darbesinin peryodu t=1.1(RxC) dir.
Gerçek P tipi tetikleme.Burada butona basılı tutsam dahi led t perypdu sonunda söner.


Kaynak sayfanın linkinde negatif kenar tetikleme de bulunabilir. ancak ben denedim Negatifi yapamadım. Acaba neden olablir. Yine pozitif gibi çalıştı. :(
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,231
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst