elektronik cihazların çalışmasına/çalışmamasına topraklamanın etkisi

Yukarıda alıntı yaptığım mesajda ben mi yanlış anlıyorum, yoksa nötr geriliminin cihazlara etkisini mi merak ediyorsunuz. Ben de elimden geldiği kadarıyla nötr gerilimini, cihazların besleme gerilimlerini nasıl etkilediğini yazdım. Karıştırdığım bişey mi var?

syn ali; nötürde oluşacak gerilim düşümünün cihazı nasıl çalıştırmayacağını anlatmaya çalıştınız sanırım. Eğer faz-nötür gerilimi cihazı çalıştırmak için yeterliyse(nötürdeki gerilim düşümünün bir önemi yok), cihaz çalışacak, yeterli değilse çalışmayacak.

Faz-nötür gerilimi cihaz için yeterliyken, nötür-toprak arasında bir gerilim olursa(diyelim 10 V), bunun bir elektronik cihazın çalışmasına/çalışmamasına nasıl etki ettiğini devre şeması/örnek çizim/şekil üzerinden anlatabilir misiniz?

Açıkçası bu soruya verdiğim cevap nötr ve toprak hattı arasındaki gerilim farkından ziyade, nötr geriliminin toprak potansiyelinden farklı olması durumu ile ilgilidir.

Bir elektronik devre kartını ele alırsak, bu kartın düzgün çalışması için bazı noktaların '0' V potansiyelinde tutulması gerekir.Bu potansiyel de toprak potansiyelidir.(pratikte 0'a çok yakın)

Lojik kapı elemanlarının iç yapısını düşünürsek, bu devreler direnç, diyot, bjt gibi elemanların kombinasyonu ile kurulmuşlardır ve doğru lojik gerilim seviyeleri üretmelidirler.Örneğin 5 volt yerine 3.5 v üretildiği taktirde sistemde bu değer acaba lojik 1 olarak algılanır mı, ya da 0 voltun lojik 0 olarak algılandığı bir sistemde 1.2 V da lojik 0 olarak algılanır mı? Olaya böyle bakarsak, nötr noktası '0' V olması gerekirken, daha değişik gerilim seviyelerinden beslenen hassas bir sistemde(mikroişlemcili, lojik devre elemanları vs.) doğru işaretler üretilemeyebilinir.Bu devreler tasarlanırken nötr noktası aynı zamanda devrenin referans gerilim noktası alınarak tasarlanıp,(ideal durum dersek faz 220 V etkin, nötr noktası 0 V) nötr noktası kaymış(2-3 V) olan bir şebekeden beslenen devrede bilgi kayıpları yaşanabilir.

Nötr hattı ile toprak hattı arasında gerilim farkı olursa ne olur derseniz, zaten bu durumda da nötr hattı 0 V dan farklı bir potansiyele kayacağından yukarıda yazdığım durum oluşacaktır. Nötr hattının 0 V, toprak hattının ise 0dan farklı olması durumunda ise topraklama kötüdür, dolayısı ile topraklamanın görevi olan koruma etkin bir şekilde yapılamayacaktır.Bu söylenilenleri pratik olarak yorumlarsak, gerçekte bu tür ideal durumlar olmadığı için zaten nötr ya da toprak tam olarak 0 V olmaz.Dolayısı ile tolere edilebilen değerlerde olmaları, elektronik cihazların doğru çalışması açısından önemlidir.

Ben bu olayı bu şekilde yorumladım, daha başka sebepler de olabilir, değişik fikirleri ve bilgileri olanlar paylaşırsa şimdiden teşekkürler.

syn cem, bu anlatımınızı örnek bir şema ile açıklayabilir misiniz?, yada bunun böyle olduğuna dair bilimsel bir yazı/makale varsa paylaşabilir misiniz?

saygılar...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
forumdaki anlatımlardan da biliyoruz ki nötür ile toprak arasında bir gerilim olur. Bu gerilimin belli bir değeri aşması durumunda (böyle olması gerektiğini düşünenler bu değerin 2-3 v civarında olması gerektiğini söylüyorlar.) elektronik cihazların çalışmayacağını söylüyorlar. Eğer belirtilen değerden büyük bir nötür-toprak gerilimi varsa, cihaza yeni bir topraklama hattının çekilmesi gerektiğini söylüyorlar. (yeni bir topraklama hattının çekilmesi nötür-toprak gerilimini düşüren bir etkide değildir bu arada).

Nötür ile toprak arasındaki gerilimin, cihazın çalışmasına etki etmeyeceğini düşündüğümden, bilgisi olan arkadaşlardan bu nötür toprak geriliminin cihazın çalışmasına nasıl etki ettiğini teknik olarak açıklamasını rica edecem.

Saygılar...

tüm elektronik cihazları etkilemez ancak inverter ve beyinli panılarda eger topraklama baglanmaz ise calışmıyor
 
nötürdeki akacak akımın büyüklüğüne göre oluşacak olan gerilim düşümü ile, açtığım konu başlığı arasındaki ilişki nedir anlamadım. ben topraklamanın elektronik cihazın çalışmasına/çalışmamasına olan etkisini soruyorum. gerilim düşümünün cihazın çalışmasına olan etkisini sormuyorum ki...

saygılar..
ali rıza arkadaşımız 3 fazın vektöryel açı yani 120 derecelik açının bozulması sonucu faz gerilimlerinde farlılık oluşması ve farklılık nötr noktasında (yani yıldız noktasında) akım ve gerilim oluşması sebebiyle cihazların zarar görmesinden bahsediyor
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst