elektronik balast

bozuk saat

Üye
Katılım
7 Nis 2015
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
33
http://www.datasheetdir.com/IRS2530D+Lighting-Controllers Elektronik balasttın calısma prensıbın bırturlu anlamıyorum, bu konuda yardımcı olabilecek biri var mı
 
Bildiğim kadariyle basit inverterler yani içerdeki gelin telini ısıtmak için lambanın gücüne göre sabit gerilim veren cihazlar.Aynı prensip anlayacağınız.
Meraktan mı soruyorsun yoksa bir şey mi kafanıza takıldı?
 
Son düzenleme:
http://www.datasheetdir.com/IRS2530D Lighting-Controllers Elektronik balasttın calısma prensıbın bırturlu anlamıyorum, bu konuda yardımcı olabilecek biri var mı

0qgDP8.png

http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1272528

Elektronik balastların sadece 6 volt aküyle ve 12 volt aküyle çalışan balast devreleri CFL'li lamba devrelerine göre daha basittir.Çünkü bunlar yaklaşık 18 000 hz ile çalışır ve katot (Flaman) ısıtmasına ayrıca da hiç gerek yoktur.Çünkü yüksek frekans zaten tüpteki flamanlardan geçerken bunları direk kızdırıp ayrıca ısıtır.

CFL lambalarının yukarıdaki linkte dimlenebilir ve dimsiz olan devre yapısı,prensip şeması yer almakta.Dimlenebilir olanlarda devre yapısına ilave olarak bir de geri besleme devresi yer aldığından daha karmaşıktırlar,bir sonuç olarak.

CFL lamblarında ac-dc Şebeke frekansından doğrultma ve tank (Kondansatör yani rezervuar) deposunda dc'yi bekletme ve bu dc gücü (volt * amper olarak) sonrasında dc-ac dönüşümü şeklinde yüksek frekanslı olarak EMI filte,PFC devresi ve rezonans devresi vb. devrelerden,flamanlar ısınma moduydayken yüksek voltaj ve yüksek frekanslı akımla buradan geçirme şekli yaygındır.

Yani CFL lambalarında hem ateşleme deversine hem de flaman ısıtma devresi (hattına) ihtiyaç vardır.Frekans çok yüksek olmadığından (Yarım köprü inverterle ac akım kare dalga olarak basit yapıdaki tek transistörle veya mosfetle elde edilen 18 000 hz kadar yüksek olamadığından) klasik balastlı ateşlemedeki gibi balast görevi gören bir indüktans bobini (Ferrit nüveli) ve flamanların belli bir dereceye kadar kızıp,bu inverter devresinin akabinde tam açılmasını sağlayan (Diyak sistemli) tetikleme mekanizmaları,genlellikle de bazı CFL balast devrelerinde 2 adet sürücü transistörden önce yer almaktadır.

http://320volt.com/enerji-tasarruflu-ampuller/
AmN32L.png



YBpbYl.jpg


Yukarıdaki CFL'nin yanmasını Joule-thief devresinden tam olarak prensipte de anlamışsanız eğer,burada kullanılan toroid ferrit nüvenin 3 sarımlı haliyle CFL lambalarında ayrıca kullanılmasını kolayca kavramış olursunuz.Ancak flamanlar kızgın haldeyken yarım köprü inverterden (Astabil mutivibratörden) gelen bu ac kare dalga darbeleri (Fip-flop şeklindeki) bu toroidden nöbetleşe birbiri ardına geçerek 3. çıkış sarımında oluşan YG ve yüksek frekanslı akımın bu flamanlardan geçerek lambayı ateşlemesi ve yakabilmesi mümkün olur.Yani asıl çalışma prensibi aslen bu şekliyledir.

Klasik balastlılarda balasttan sınırlanıp geçen ac şebeke akımı flüoresan tüpün flamanlarından seri olarak geçip starderdeki bir kontakla bu devresini tamamlarken,yani flamanlar tam kızgın haldeyken,starter kontağının açılmasıyla bu flamanlar arasından yaklaşık 300 volt dc.lik indüksiyon (self) voltajı atlar ve ilk tutuşma bu şekilde ve sonrasında flamanda ac olarak hazırda bekleyen 220 vac'nin geçişi ile sürekli olur,klasik balast sistemini tam hatırlayacak olursak.Yani bu konu üzerinde durulursa eğer kavranılması çok zor olmayacaktır.Kolay gelsin.
 
selamun aleykum hocam bu devredeki indüktans bobini (Ferrit nüveli) kaç sipir tel kalınlığı kaç milim onu anlayamıyorum birde tr 1 kaç sarımı hangi voltaja göre sarılı trafo olduğu yazmıyor okumada yardımcı olabilirmisiniz saygılar
http://320volt.com/enerji-tasarruflu-ampuller/

AmN32L.png
 
A.selam. Buradaki L1 (indüktans) bobini (ferrit nüveli) ve (TR1) torroidal trafo (Ferrit nüveli) ‘nin tel çapı ve spir (tur) sayısı ayrıca detaylandırıp belirtilmemiştir,3-5 sarım şeklinde şematik olarak da gösterilmesi,sadece sembolik olarak şemada belirtilmiş halidir. Bu şemalara göre imalat (Bir üretim) yapabilmeniz için,diğer değerleri net belli olan tüm elektronik komponentleri temin edip,örneğin 20 watt.'lık değişik markalardaki tasarruflu ampül devrelerinde kullanılan L1 (indüktans) bobini (2 bacaklı olan) ve torroidal trafolarda (6 bacaklı olan) kullanılan tel çapı ve spir sayılarını esas da alabilirsiniz.(Veya 20 watt.lık tasarruflu ampullerin L1 ve TR1 ferrit bobin ve torroidal trafolarının çok detaylı olarak projelendirildiği başka devre şemalarını bulabilmeniz başka bir alternatif olarak gerekmektedir.

Ancak 20 watt.'lık tasarruflularda, bu markalar çok değişmekle birlikte, L1 vr TR1 torroidal trafoda 1-4,5-6,7-8 uçları arasında kullanılan tel çapı ve spir sayısı da genellikle çok değişmemektedir.(Her markada nöbetleşe olarak hızlıca anahtarlanan sarımlar tarafı olan 5-6,7-8, sadece 3 spir olarak sarılıdır) 5-6 ve 7-8 astabil-multivibratör amaçlı,MJE13001’ler ile (yüksek voltajlı 400 voltluk,silikon NPN transistörüyle) sağdan ve soldan nöbetleşe olarak ve çok hızlı olarak 5-6 ve 7-8 nolu sarımların hızlı anahtarlanmasıyla,1-4 nolu sarım uçlarında oluşan yüksek voltajlı ve yüksek frekanslı akımın oluştuğu bu sarım ucu kesinlikle 3 spirde olmayıp genellikle de 3’den hep daha fazla (şekilde 6 sarım,örneğin) olmaktadır. (Resimlerdeki beyaz ve kırmızı renkli sarımlar) (Bu konuda genel bir bilginiz olması açısındandır.)

Aşağıdaki resimlerden 1. sinde torroidal trafoların 2 değişik 20 watt.lık tasarruftan sökülmüştür,2. resimdeki ise yine 3 adet L1 (indüktans) ferrit nüveli bobininin, 20 watt.lık değişik markalardan sökülen çok farklı ebatları görülüyor. İlk ikisinde 4 uç, birinde ise iki çıkış ucu bulunmasına rağmen,bu fazla uçlar pcb’ye olan montajı sırasında tam olarak boşta kalmakta veya hiç lehimlenmeden bırakılmakta,sadece 2 bobin ucu elektronik balastlı bu devrelerde seri olarak da kullanılmaktadır.

Not: 4*1N4007'li köprü diyot ile 3.3 mF'lık elektrolitik kond.'lü redresörlü bu doğrultmada (RECT1 ve C4 ile) 220 vac şebeke girişinde 310 volt dc., 230 vac de ise 1.414 katı olup biraz daha fazlasıdır. Devre yapısında bu dc voltajı çok fazla düşmeden elektronik balast bu voltajlara çok da yakın MJE13001'lerle tam olarak anahtarlanarak bu görevi yapmaktadır. Bir transistörün içten bozulması bir arıza sebebi olur. Kolay gelsin.

8187DSCN0671.JPG


3337DSCN0670.JPG
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,250
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst