Elektroniği Nasıl Öğrenebilirim?

framtid

Üye
Katılım
18 Mar 2011
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
44
Öncelikle gercekten böyle bir site actiginiz icin ve burada degerli bilgilerini paylasan arkadaslara cok tesekkur ederim. Yani söyle baslangicini yapipta gerisini getirmeyenlerin sitesi. Ama hic öyle degil. Nerden nasil baslayacagimi bile bilemedim. Bütün sayfalara bakmaya calistim ve bu nedir? su nedir deyip, sacmalamaya basladim :)

Ben yurtdisinda yasiyorum (Isvec). Burada bilgi alabilecegim bir yer yok. Cnc operatoruyum ve yeni basladim. Ama benim en cok ilgimi ceken calistigim yerde ABB'nin robotunu görünce hmm dedim. Bunu ögrenmeliyim. Eeee nasil olacak zor is cünkü adamlarin dilini zar zor konusuyorum zaten sonra bi suru yeni kelimeler off ki off diyorum :)

PLC, PIC, nasil söylesem benim icin o kadar karisik geliyorki ama ögrenmeyide cok cok istiyorum. Bu elektronige kanim kaynadi be :) Keske elektronik bölümünü secseymisim.

Sizlerden istegim; Acaba nerden ve nasil baslamaliyim? Kitap öneriniz olursa lütfen e-kitap olarak olursa cok iyi olur cünkü buradan kitap bulma gibi bir sansim hic yok. Turkiyeden de buraya getirmek biraz tuzlu oluyor.

Elektronige o kadar kapildimki! Hemen gidip bi tane uzaktan kumanda araba alip, hatta 1 degil 2 tane aldim :) sonrada bi guzel parcalara ayirdim :)))) Simdi de topla toplaya bilirsen. bi arabada ileri geri gitme olayi birden yok oldu, sadece sag sol olayi var :))

Ilk isim bir legim makinasi, legim, vb. aletler almak. Bir de bunlari isvec dilinde arayip bulmak var.

Degerli önerilerinizi bekliyorum arkadaslar. Umarim bana yardimci olursunuz. Simdeden Tesekkürler!!

Cem
 
Merhaba

Cok tesekkür ederim Kudret Uzuner! Verdiginiz linkten indirdim ve biraz kontrol ettim. Dediginiz programlarida indirdim ancak bazi uzantili dosyalari okuyamiyorum. Onlar icin ayri bir program mi gerekiyor? yoksa bu indirdigim programlari kurduktan sonra bu programlarda görebilirmiyim? Ayrica PICKIT 2 Microchip usb programlayici'yi int.'ten arastirdim. Bulmak biraz zor yada bunun isveccede ismi farkli. Bunu bulmaya calisacagim.

Ihtiyacim olan aletleri alacagim. Mesela; Lehim makinasi, Silikon makinasi, lehim kablosu. Baska nasil aletlerin gerektigini bilmiyorum. Birde ölcum aleti gerekiyor sanirim ama onun ölcümü nasil yapiliyor hic bilmiyorum.

Tekrar ilginizden dolayi tesekkür ederim!
 
Merhaba
Proteusun kırılmış versiyonlarından birini indirdiyseniz,isis ile .dsn dosyalarını açıp bakar MPLAB ile .asm dosyalarını okuyabilirsiniz.
 
Suan bir tane Proteus programi buldum ve onu indirmeye basladim. Eger programi kurmada sorun olmazsa bakacagim :) MPLAB programini indirdim. Bana karmasik geldi :) ama inadim inat ögrenecegim bunu.
 
CNC olarak ABB mi kullanıyorsunuz ? ve kullandığınız makina kaç fonksiyonlu? kaç eksenli.kudret ustanında dediği gibi bu işin kontrol mekanizmasında mikrodenetleyici malzeme bulunur.Biraz konuyu açarsanız cnc konusunda ve elektromekanik kısmında yardımcı olabilirim isveçli arkadaşım :)
 
Son düzenleme:
Merhaba!


Evet CNC makinasina bagli bir ABB robot var. Bu robot 4 yada 5 fonksiyonlu. Ama emin olmak icin yarin bir daha kontrol ederim :) Aslinda daha caylak oldugum icin pek de bilgim yok. Yakinda kurs vereceklerini söylüyorlar ama daha kesin degil. Kesin olsa bile ne kadarini anlayacagim yada ne kadarini yapabilirim bilemiyorum. Bu robot Cnc mainadan parcayi aliyor daha sonra ölcüm makinasina götürüyor, sonra bilya makinasi sonra siralayarak diziyor ölcüm de biraz hata varsa CNC makinasina gönderiyor vs. Benim PLC yada elektronik ile hic bilgim yok. Ama bu sistemi görünce cok hosuma gitti ve ögrenmek istiyorum. Hayaller bile kurmaya basladim :) Mesela dijital ölcüm aleti. Tabii nerden nasil baslayacagimizi bilmiyorum. Bu konu hakkinda belki yardimci olan ustadlar bana burda bir yol gösterebilir diye burdayim. Bu arada inan ki insanin memleketi gibisi yok :)

Eger tam olarak makina ve robotun ne yaptigini ögrenmek isterseniz? Seve seve anlatirim.

Bu arada ilginiz icin Tesekkür ederim.
 
Şimdi isveçli arkadaşım makina ve robotun neyapacağından önce senin neyapacağın önemli diye düşünüyorum.Basamakları 1er 1er çıkmanı tavsiye ediyorum.Önce Makinayı kavra sonra robotun senaryosunu canlandır ve enson aşama olarak PLC ile yönetilen kısmını sen yöneteceğin için konunun özünden başlamanı ve PLC öğrenmeni daha yatkın buluyorum.Tabi altyapı yoksa önce Elektriksel Kumanda devreleri derim sizin için.Saygılarla
 
Elektrik ile ilgii hic bir bilgim yok. Kudret beyin verdigi dosyalari indirdim. Ancak ne yapmaliyim tam olarak? Bana önerebileceginiz bir kac kitap var mi? E-kitap bölümünde bilgi edinmek icin cok kitap var ama nerden baslamaliyim sizce? Evet robot'a cok dikkat ettim tam olarak ne yapiyor gibilerinden ve ben PLC'yi ögrenirsem kavrarim diye düsünmüstüm ancak sizinde dediginiz gibi elektrik bilgiside sart. Yardim ve önerilerinizi bekliyorum.

Tesekkürler!
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,306
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst