zfer

Üye
Katılım
23 Kas 2008
Mesajlar
63
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar,

Elektromanyetik vibratör kontrol kartı yapmak istiyorum. Dimmer devreleri kararsız ve pik akımlarından etkilenecek şekilde çalışıyor. ben de picli ufak bi devre yaptım. fazın 0 noktasını görüyor ve tetik veriyor. çok da güzel çalışıyor fakat puls trafosu ile çalışıyor. Ki ülkemizde bunu bulmak çok zor. yurt dışı stoklarından geliyor. gelse bile çok pahallıya geliyor. onun için optocoupler ile çalışan bir tristör sürme devresi arıyorum. pic sinyali verdiği anda tristörü tetikleyecek bir devre. internette araştırıyorum kaç zamandır bulamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Pik i direkt 220 den besleyerek yaparsan trafoya gerek kalmaz ve triyakı direkt sürebilirsin. Bu tarz yaklaşımlar microchip dokümanlarında mevcut. Ben de benzer birşey yapmıştım gayet sağlıklı çalıştı. Watlı bi direnç zener diyot birkaç direnç kullanarak 220 volttan direkt pic beslenecek. Sıfır geçişini belirlemek için de pic bacağına direkt 220 yi bi dirençle gireceksin
 
trafom bol miktarda olduğu için trafolu yapıyorum. hem daha sağlıklı oluyor. bir diğeri sadece tristör kısmı lazım. Triac istediğim sonucu vermiyor.
 
Trafo ile triyak yerine tristör tetiklerseniz olayınız çözülmüş olabilir.Kolay gelsin.
 
işte o tetikleme devresi şeması lazım. elimde 2x15v çıkış veren bi trafo var. bi tarafı ile pic devresini besliyorum. diğeri tarafı ise puls trafosundan sonrasında tetikleme için kullanıyordum. puls trafosu yerine optocouple tarzı kolay bulunabilen bir devre elemanı takmak istiyorum. ki bunu takınca da devrenin tristör tetikleme kısmı tamamen değişiyor. bt152, tic126 gibi tristörler işimi görüyor. ama optocoupler veya opto diac gibi elemanlarla nasıl tetikletebilirim. Kısacası tristör tetikleme şeması lazım. optocouplerli.
 
MOC3021 opto diyak kullanabilirsin ve AC kontrol kısmını seçmen gerekir. Triac olarak da snubber devresi koymayı unutmayınız. ahsaelektronik.net de devre resmi vardır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,838
Son üye
sarioglu_55

Yeni konular

Geri
Üst