Elektromagnet bobini sipir sayısı ve sarım teli çapı hesabı

mmert54

Üye
Katılım
1 Eki 2021
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
28
Arkadaşlar merhaba, şuan manyetik ayırıcı üretimi yapan bir fabrikada staj yapmakta olan bir mühendisim. Normalde fabrikada manyetik seperatörler üretiliyor. Permamagnet olan tarzda. Ancak yönetim bir laboratuvardan yüksek alan şiddetli bir manyetik ayırıcı getirdi. Ar-Ge amacıyla getirilen bu 1991 tarihli Alman yapımı bu ayrıştırıcıda karşılıklı 2 bobin ortada elektromagnet oluşturup ayrıştırma yapıyor.

Bobinler zırhlı ve insülasyonlu görünüyor. Ayrıca içerideki sarım telinin çapını görememekteyim. Aşağıda resimlerini paylaşacağım zaten.

Bu 2 bobinin sarım sayıları(sipir) ve sarım telinin çapı isteniyor benden. Ölçülen değerleri aşağıda veriyorum;
  • 1 bobinin omajı 16,5 ohm. (2 bobinde eşit omaj)
  • Makine 150 Voltta 7A çekiyor.
  • Bobinin nüvesi demir ve nüvenin çapı 274 mm. Ayrıca bobin-nüve uzunluğu 420 mm.
  • Sarım yüksekliği 114mm.
  • Nüve ve sarım dahil toplam çap 515mm.

Verebileceğim başka bir değer varsa lütfen belirtin, ilk fırsatta paylaşmaya çalışayım. Bu konuda yardımlarınıza muhtacım.

2 karşılıklı bobin electromagnet oluşturuyor. Amaç ortadan akan malzemeyi ayrıştırmak. Soldaki bobin zırhlı, sağdaki zırhı çıkarılmış şekilde.

KCxWa.jpg


Panosu;

jLjng.jpg
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bu sorunla karsi karsiya gelseydim soyle yapardim.

1) Mevcut verilere gore sargi bosluguna ait hacmi yaklasik olarak hesaplardim.
2) Bilgisayarda bir program yazardim.

Bu program bir dongu icinde atiyorum tel capini 1mm alip bu hacmi dolduruncaya kadar kac metre tel gerekirdi ve bu telin direnci kac ohm olurdu hesaplatir ve tel capi, sarim sayisi ve toplam direnc sonuclarini bir yerde saklatirdim.

Program tel capini bir ust capa cikartip ayni hesaplari yapar ve bir sonuc daha bulurdu.
Sonra bir ust cap icin, bir ust cap icin.....

Elimde direnc degerleri tablosu var, bobinin direncini olcmustun. Tablodan bu degere en yakin direnc degerine ait teli okurdum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst