Elektro Mıknatıs Hesapları

Sayın arko54 220V dc olarak elektromıknatıs yapacaksanız 0.45mm çapında emaye bobin telinden 165ohm olacak şekilde 3000 sipir 160mm st37 demir malzeme üzerine sardığınızda 1000kg çekme kuvvetinde olacaktır nüve yuvarlak E tipi şeklinde olacak.Kullanılan tel miktarı 2.4kg
Yazdığınız şekilde olacağından eminim fakat ölçüsel olarak sınırlamalarım var ve bazı denemeler yaptım. makinenin üzerine sığacak şekilde 2 adet bobin sardım nüve ölçüleri
çap 45 mm ve boy 45 mm üzerine 0,35 mm emaye bobin telinden 5500 spir sardım ve bobinleri seri bağladım. 0,5 mm uzaklıktaki 400kg yay kuvveti ile itilen bir st 37 19mm kalınlığındaki bir platinayı kendine doğru çekecek kuvveti eldeetmeye çalışıyorum. sonuç aldık fakat ısınma yapıyor ve daha önce belirttiğim gibi 1400 gr tel ile yapılan işi ben 2500 gr tel ile yapmış oldum. özelden mesaj atabilirseniz teknik resimler üzerinden de konuşabiliriz. yardımcı olursanız sevinirim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Arkadaşlar merhaba...
işim gereği elektromanyetik bir tablaya ihtiyaç duyuyorum. Piyasada bir araştırma yaptım ve uçuk rakamlarla karşılaştım... bende bunun üzerine kendim yapma kararı aldım... Elektromanyetik tablanın gövdesini ve tablasını kendim imal edebilirim fakat elektrik ve elektronik bölümde takıldım... bana bu konu hakkında yardım edermisiniz ! güçlü bir elektromanyetik alan nasıl yaratabilirim, yapmak istediğim tabla resimde paylaştığım gibi birşey olacak...

http://ferromagnet.biz/images/manyetik_tablalar/kucuk_parcalar_islemek_icin_manyetik_tabla3.jpg için Google Görsel Sonuçları

destekleriniz ve kıymetli bilgileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim...
 
Elektromıknatıs yapmak isteyen arkadaşların,nüve olarak kullanacakları malzemeyi seçerken dikkatli olmalarını öneririm.Malzeme saf veya safa yakın demir olmalıdır.Çelik alaşımları kullanıldığında nüvede artık mıkınatısıyet kalır,küçük,toz manyetik malzeme yapışır,sıkıntı yaratır.Temizlemek için boşa zaman harcanır.Kolay gelsin.
 
Tam olarak ne yapmak istediğinizi anlatırsanız hesaplama konusunda yardımcı olabilirim.Elektro magnet imalatlarım var 100kg 20000kg kadar.

Sayın çelik forum'da mesajınız üzere sizden bilgi alabilmek için kayıt oldum fakat size mesaj atamıyorum,site kuralları gereği 20 mesaj yazmış olmam gerekiyormuş.

Elektro mıknatıs yapımıyla ilgileniyorum,lütfen beni mantığı , tekniği ve ısınma problemi

ile ilgili bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Saygılar

Emre
 
Sayın çelik forum'da mesajınız üzere sizden bilgi alabilmek için kayıt oldum fakat size mesaj atamıyorum,site kuralları gereği 20 mesaj yazmış olmam gerekiyormuş.

Elektro mıknatıs yapımıyla ilgileniyorum,lütfen beni mantığı , tekniği ve ısınma problemi

ile ilgili bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Saygılar

Emre
Emre bey mıknatıs bobinlerinin ısınması yanlış seçilen iletken kesitidir.
önce J=I/S
J=Akım yoğunluğu
I=Amper
S=Kesit mm2
bobinlerde J=6A/mm2 Alınması ısınma sorunun ortadan kaldıracaktır.
Örnek:6A akım çekecek bobin 1mm2 iletkenden sarılmalıdır.
J=6/1=6
Bobinin çekme kuvveti bobinin sipir sayısı ve bobinden geçecek akımla Doğru orantılı olarak artacaktır.
AT=amper*tur birim tesla
Birde dikkat edilmesi gereken nokta nüve olarak yumuşak demir,font yada st37 demir kullanılabilir.
Bobin enerjisi kesildiğinde mıknatıslığın hemen kaybolması için.
 
sayın celik_cpu makina imalatı ile uğraşıyorum ve bir makinamda elektromıknatıs kullanmak istiyorum uygun değerleri bulmamda yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum mail yoluyla da haberleşebiliriz yardımlarınızı bekliyorum
 
İyi günler, konu çok eski ama bulabildiğim en iyi cevaplar burada var, ama hala bazı sorularım olacak, yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Ben direk prizden(220 V AC) kullanarak sürekli polarizasyon değiştiren bir mıknatıs yapmak istiyorum. Ancak bobin, iletken direnci vs vs. gibi konularda çok bilgisizim. Prize taktığımda 5 amper çekebilecek ve ısınmayacak, güçlü bir mıknatıs oluşturmak istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?
 
Elektromıknatıs yapmak isteyen arkadaşlara bir kuralı hatırlatayım.DC. elektromıknatıs yapılacaksa saf demir,AC.elektromıknatıs yapılacaksa laminasyon sac,trafo saçları kullanılması gerekir.AC. uygulamada demir nüve kullanılırsa fuko akımları nedeniyle nüve aşırı ısınarak bobinin yanmasına sebep olabilir.Bilginize,kolay gelsin.
 
celik_cpu elektromıknatıslar kontrol edilirken nelere dikkat etmek gerekir benim şuanda çalıştığım cüruf ayırma şantiyesinde bulunan magnet panosunda bobine giden hatta 50 a buşon sigorta takılıydı bu kısa devre sonucu atınca ben yerine 63 a buşon sigorta taktım bu sorun yaratırmı magnet panosunda ölçüm yapılırken nelere dikkat etmek gerekir magnet alanında yeniyim arıza tespit konsunda cok zayıf kalıyorum bu konuda sizden yardım almak istiyorum saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst