Elektrikte gözünle gördüğüne veya duyduğuna inanma!

elektronikmuh

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
2,235
Puanları
1,866
Yaş
47
Evet gözünüzle gördüğünüz çeken bir kontaktör veya ışığı yanan bir SSR ye inanmayın sadece ışığı yanıp, çıkış vermiyor veya kontaktör çekti görünüp bir kontağı çekmiyor olabilir tecrübeyle sabittir, kişilerden duyduklarınıza inanmayın çünkü en çok söylenen şey "çalışmıyor abi" lafıdır gidip incelediğinizde, çalışıyor ama x nedenden dolayı oldugunu anlayamazlar, kısacası herzaman ölçü aletinizle ölçtüğünüz değere güvenin, duyu organlarınıza degil!
 
kulağımıza küpe olacak bilgiler bunlar..Eyvallah usta
 
ölçemediğin şeyi kontrol edemezsin 8)
 
doğru söze diyecek birşey yok ama arasıra ölçü aletlerinide kalibre etmek lazım.
 
Ek olarak meslekte "Herşey tamam çalışmıyor" durumu vardiırki bu en tehlikelisidir. Arızayla günlerce uğraşabilir, makinenin, tesisin başında günde 3 paket sigara tüketebilir ve beyniniz balmumu gibi erimiş bir halde arabanızın anahtarı elinizdeyken anahtar arayabilirsiniz. Örneğin kablolara kablo pabucu sıkmışsınızdır ve ilettiğinden yüzde yüz eminsinizdir (Neye göre, Kime göre) Ama 1992 Model ABB S3 robotunuz Motor On olmuyordur. 3 gün aradıktan sonra ve mantıktan uzaklaşıp envai çeşit gerekli gereksiz donanımı kontrol ettikten sonra ilgisiz bir kablo yüzünden robot Motor on olmuyordur işte. Üstelik pabuç kabloya sıkı sıkıya temas ediyordur 24VDC geçiriyordur ama akım çekmediğini görmüşsünüzdür. Pabucu kesip yeniden bağlarsınız problem düzelir.

Bazen Meslekten nefret eder,
Bazen çok seversiniz.
Tıpkı benim gibi...
 
Elektriğin kokusu,rengi,sesi yoktur.Bu yüzden çok dikkat etmemiz gerekir.
 
yasarken bahsettigin sigaralari iciren simdi ise inanamadigim bi olay var bunuda ben paylasayim ilk olarak 6 aylik bi santiye 15 ay surer hergun gidergelirsiniz ama 7 aydan sonra artik elinizdeki projeler yeni baslamis baska santiyelerin projeleridir ve ben bu santiyeyi bitirirken bir baska santiyenin asbuiltinide yaptim nese konu su su bahsettigim alti ayin besincisinde aydinlatma armaturu geldi guzel guzel avizeler aplikler ama ampullleri yok . neyse istersiniz bir iki uc bu gun yarin bi mudet sonra sizde bikarsiniz bu 15. ayda anladimki bu is olmucak al kendin tak nese temin edilir alir takarsin bi mahaldeki lambalar catir catir patlar ayni ampuller den baska mahallerde de var bide onlara bakayim dedim ciktim birine ayni ampul sapasaglam (ki bu 200 lambadan calir kalan uc bes lambadan birimis) neyse onemsemiyorum olc bic hersey normal . aksam git sabah gel yarisi yok . tamamla git gel yarisi yok en sonun da aldim masami sandalyemi oturdum koridora bir fiil 24 saat bekledim olacak bu ya o gun bir tane bile patlamadi cildirma uzereyim avizelerin kablolarini dahi yenilettim sonuc ayni . Sonunda armaturun birini soktum evime taktim aklima geldikce kontakliyorum patlamiyor (ampullerini ewe giderken kendim aldigim icinmis) sonun tam butun tavani actirmak uzeredim bu tam patlar diye fazladan aldigim ampulleri elemanlara verdim . takmalari icin o an ampulden olabilecegi aklima geldi . ama son careydi kendimi kandiriyodum aslinda bunun imkansiz oldugunu bile bile tabi diyoduya bundan . ama gercekten bu kadar sacma bi sebeptenmis . Satin almacim saniyeye gelirken surekli yol ustunde bi pazardan aliyomus bu ampulleri ucuzmus ? 2000 tane ampulden sonra 150 - 160 adet ampul alip aptalca gecen onca gunume hala yanoyorum
 
Otomatik kumanda sistemlerinde pano kapağında "DEVREDE ve ARIZA" sinyal lambaları vardır. Arıza sinyali termiğin 98 numaralı klemensinden beslenir. Termik attığında açık kontak kapanarak sinyali yakar. Devrede sinyalini de termiğin normalde kapalı olan ve kontaktör bobinini besleyen 96 numaralı klemensinden beslemek çok yanlıştır. Tanıdığım birçok panocu arkadaşım bu şekilde bağlıyor. Kontaktör bobininin nötr bağlantısı kesilse, kontaktör çekili olmadığı halde DEVREDE sinyali yanık vaziyettedir. Bu yanılgıya düşmemek için devrede sinyalini termiğin motor besleme çıkışına bağlamalıyız. Bu durumda kontaktör çekmeyeceğinden sinyal lambası da yanmayacaktır. Başımdan geçen ve beni yarım gün uğraştıran bu olayı sizinle paylaşmak istedim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst