Elektrikte faz nötr toprak kavramlarını anlaşılır biçimde açıklarmısınız?

türkiyenin eğitim sistemi uç bende de değil hepimizde

Tüm suçu eğitim sistemine yüklemeyin Elektrik mühendisi dediğimizde en azından temel formülleri hesaplamaları yapabilmeli yorumlayabilmelidir.Benim mühendis olarak Türkiye nin beğenilmeyen üniversitelerinden mezun fakat tabiri caizse zehir gibi mühendis arkadaşlarım var ve ek olarak ilkokul mezunu hemen hemen her konuda uzmanlaşmış kişileri biliyorum .Bence bu işe gönül veren emek veren herkes sonucunu alır mutlaka.Eğitim sistemimiz malum ortada çaba göstermek lazım bence elektrik elektronik kendi içinde bir sürü dalı barındıran bir meslek tıpkı doktorluk gibi her bir dalı başlı başına birer meslek
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
3 kablodan biri aydınlatma ve prizlere gidiyor demişsinizpeki 3 Fazlı motorları nasıl çalıştıracağız iki kabloyla ben anlamadım daha öok yeniyim elektrikte

Demek istediği şu; binanın ana panosuna 3 faz için kablo çekiliyor. Yani ana panoya 3 faz geliyor. Tabi faz geliyorsa bunun nötr kablosu da gelecek , toprak kablosu da.Yani ana panoya 3 faz + nötr + toprak kablosu geliyor.Bu üç faza sırasıyla R-S-T dersek, atıyorum binanın 1. katındaki daireinin sigorta kutusuna R fazı , 2. katındaki dairenin sigorta kutusuna S fazı, 3. kattaki dairenin sigorta kutusuna da T fazı verilir. Çünkü evde kullandığımız aydınlatma , priz için tek faz yeterlidir.

Ha sen eve 3 faz getirsen o da olur. Ama bu sefer 3 faz+nötr+topragı taşımak için 3 damar değil 5 damarlı kablo çekeceksin. Sigorta kutuna trifaze sigorta koyacaksın. Böyle bi ihtiyaç olmadığından kimse trifaze çekmiyor. Yanlışım veya eksiğim varsa arkadaşlar düzeltsin.
 
Böyle bi ihtiyaç olmadığından kimse trifaze çekmiyor. Yanlışım veya eksiğim varsa arkadaşlar düzeltsin.
düzeltiyorum. iç tesisler yönetmeliği 5kw ve üstü alıcılar için trifaze besleme yapılmalı der bu yüzden son yıllarda çizilen elektrik projeleri ve uygulamalarda daire girişleri trifazedir.
 
düzeltiyorum. iç tesisler yönetmeliği 5kw ve üstü alıcılar için trifaze besleme yapılmalı der bu yüzden son yıllarda çizilen elektrik projeleri ve uygulamalarda daire girişleri trifazedir.

ben apartman çizimi yapmadıgım için bilmiyordum bu konuyu hocam. o zaman atıyorum bi binada 6 daire var, 6x8kw yaklaşık 48kw de kurulu güç olsun. ana panoya trifaze çekip , her daireye de sigorta kutusuna trifaze mi çekmemiz gerekiyor ? eğer her her daireye trifaze çekersek dairedeki sigorta kutusunun içeriğinin nasıl olması lazım ? trifaze giriş sigortası , ardından grup başı kaçak akım sigortası ve evdeki linyeler için monofaze sigortalar.. bunun dışında bişey var mı ?
 
her daireye de sigorta kutusuna trifaze mi çekmemiz gerekiyor ?
evet. giriş trifaze çıkışlar monofaze oluyor. zaten çamaşır makinası 2,5kW bulaşık makinası 2,5kW fırın 2kW toplamı ne eder 7kW o yüzden iç tesisler yönetmeliğine göre daire girişleri trifaze olmalıdır.
ardından grup başı kaçak akım sigortası
evet ama kaçak akım koruma rölesi sigorta değildir.
 
Meskenlere elektrik bağlantısı yapılırken bazan tek faz verilir bazan da üç faz birden o meskene bağlanır. Tek faz verilmişse, evdeki bütün lambalar, prizler vesaire o tek fazdan beslenir. Eğer üç faz verilmişse, evdeki yükler bu üç faza paylaştırılır. Örneğin evde 18 priz varsa, her bir faza 6 priz bağlanarak yük dağılımı yapılır.

Yıllar önce, daha doğalgaz yok iken, memleketteki eve üç fazlı şofben taktırmıştık. Tek yaptıkları şey, dairenin ana elektrik girişinden banyoya 6mm2 kablo çekmek oldu. Yani evde zaten 3 faz giriş vardı, evi sanayi sitesinin yanına taşımak zorunda kalmadık :)
Bu meskenin katları içinde geçerli deil mi mesela 9 katlı bir mesken de her 3 katı bir fazla besleyebiliriz deil mi
 
3 kablodan biri aydınlatma ve prizlere gidiyor demişsinizpeki 3 Fazlı motorları nasıl çalıştıracağız iki kabloyla ben anlamadım daha öok yeniyim elektrikte
Kardeşim sorunu anladım ama biraz geç gördüm.2 kablo değil yine 3 kablo fakat elekron akış yönü 3 faz üzerinden tamamlanıyor.Elektrik dediğimiz şey zaten elektron akışından ibarettir.Elektrikte elekron akışı olmazsa iş(yada iş kazası:))gerçekleşmez.Daha iyi anlaman için aşağıya bir link koyuyorum linkte generatör çalışma prensibi anlatılıyor ama aynı şey. Videoyu 6'ıncı dakikasından itibaren yavaşlatıp, sağdaki sinüzoidal eğrideki değişimlere bak teker teker, 2'si faz iken 1'i nötr nasıl oluyor daha iyi anlayabilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst