Elektriksel ve Butonsal kilitleme Arasındaki Fark Nedir?

karadag76

Üye
Katılım
10 Eki 2012
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
34
Elektriksel ve Butonsal kilitleme Arasındaki Fark Nedir Bilen varsa bilgilendirebilirmi ?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrikselde elektrikle kilitleme olduğu için elektrik kesilirse kilit açılır.
 
Elektrikselde elektrikle kilitleme olduğu için elektrik kesilirse kilit açılır.
kilitleme ifadesi mühürleme olmalıydı.

Buton kilitlemede hem açık hem de kapalı kontakları olan butonlar kullanılır.Elektriksel kilitlemede kapalı kontağı olan kontaktör kullanılır.
Kontaktörün yapışma olasılığına karşı;elektriksel kilitleme daha güvenlidir.
 
Devir yönü değişimi ile alakalı ise soru Buton kilitlemelide motor stop edilmeden devir değişebilir ama küçük güçlü motorlarda tercih edilir. Elektriksel kilitlemelide ise motor stop edilir ve devir yönü değiştirilir.
 
hem elektrik hemde buton kilitlemeli olursa daha güvenli olur.slm.
 
Elektriksel kilitleme yapılmış olan bir devrede bir kontaktör çalışırken, onun kapalı kontağı açık olacağından diğer kontaktörün çalışması mümkün olmaz. Böylece güç devresinde bir kısa devre meydana gelmez.
 
Butonsal kitleme ise daha önce vinç kumadası gördüysen bilirsin. Basit olarak bi vinç köprü ve kedi diye tabir edilen kısımlardan oluşur.
Genelde 5-10 ton (veya bilemiyorum belki 15-20 ton'da yapmış olan vardır) arasındaki vinçler el kumandasıyla kontrol edilir. Bu kumandadaki butonlar genel olarak basitce , start-stop-aşağı-yukarı-köprü ileri-köprü geri-kedi ileri-kedi geri ve acil stop butonlarından oluşur. Butonlar arasında ilgili kısmın butonlarının (mesela aşağı-yukarı) ikisine birden basamazsın. Kumandanın içindeki düzenek izin vermez. Elektirksel bi olay değildir. Sadece sen ağaşı butonuna bastığında, Butonun arkasındaki mandal yukarı butonunu kilitler. Bu olaya da butonsal kilitleme denir.
 
butonsal kilitlemede iki butona aynı anda bastığında butonların kapalı kontakları açılacağından ilk iletime gecen buton aktif ikincisi pasif konuma gecer. elektriksel kitlemede sanırım kontaktörlerle oluyo. genelde bu yöntem uygulanır ve arkadaşlarında dediği gibi kontak yapışmalarında muhtemel bir kısadevreyi önler. ama kontaktörün kapalı kontağı yoksa butonsalda iş görür.
 
butonsal kilitleme düşük güçlü motorlarda elektriksel kilitleme büyük güçlü motorlar için kullanılır.
 
Konu ile alakalı olarak benimde bir sorum var butonsal kilitlemede ileri ve geri butonları ile 1 motoru iki ayrı yerden kontrol etmek istiyorum. Elektriksel kilitleme olmayacak butonsal kilitleme ile olması gerekiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,895
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst