Elektriksel bakımda termal kameralar

Testo Ltd.

Üye
Katılım
8 Mar 2013
Mesajlar
5
Puanları
1
Önleyici Bakım faaliyetlerinde, mekanik ve elektriksel sistemlerin veya üretim proseslerinin izlenebilmesi için termografinin ne kadar önemli olduğu artık kanıtlanmıştır.
Elektriksel bakımdaki amacımız enerji üretiminde optimuma ulaşmak, enerji kayıplarını minimuma indirmek ve bizim için en kritik noktalardan birisi olarak da elektrik kaynaklı yangın riskini en aza indirmektir.
Türkiye Yangından Korunma Vakfı ile Yangından Korunma Derneği tarafından yapılan çalışmada belirtildiği üzere çıkan yangınların %22,8’lik kısmı elektrik kaynaklıdır.
Bu yangınlara sebebiyet veren elektrik kontağında; doğrudan enerji taşıyan iletken hatların birbirleri ile teması ya da yanlış tasarımı (yanlış kablo seçimi, aşırı yüklenmeler vs.) yüzünden, sistemden öngörülenden fazla akım çekiliyor ise, bu durum uzun zaman diliminde aşırı ısınmalara ve dolayısıyla kabloların erimesi veya kısa devre haline geçmesi sonucu yangına sebep olabilir.

Büyük üretim tesislerimizin, otellerimizin, hastanelerimizin, yaşadığımız alanların ve aklınıza gelebilecek her türlü tesisin elektriksel bakıma ihtiyacı vardır.
Bu tesisler, bizler için milli servet anlamına gelmekle birlikte, en önemlisi, bu tesislerde çıkabilecek yangınların can güvenliğimize kast edebilecek ciddiyette olmasıdır. Dolayısıyla elektrik tesisatlarında periyodik bakımların sürekli olarak, aksatılmadan gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi halde, tüm birikimleriniz, emeğiniz, çabanız birkaç saat içinde gözlerinizin önünde yok olabilir. Daha da kötüsü can güvenliğiniz tehlikeye girebilir.

Böylesi senaryolarla başa çıkabilmemiz pek tabii mümkün. Sizlere, tam da bu amaca yönelik olarak termal kameraları öneriyoruz.

Elektrik kaynaklı yangınların çıkış sebebi olarak, bağlantı bölgelerindeki kabloların aşırı ısınmasından bahsetmiştik. Termografinin temeli de yüzeydeki sıcaklık dağılımının izlenmesidir. Dolayısıyla termal kameralar ile elektriksel sistemler üzerindeki kusurlu bağlantıları tespit etmek için tek bir bakış yeterli olacaktır.

İnfrared termografi; düşük, orta ve yüksek voltaj sistemlerinde sıcaklık durumunun değerlendirilmesini sağlar. Termografik görüntüler sayesinde, arızalı komponentler erken tespit edilir ve böylece gerekli önleyici faaliyetler derhal başlatılabilir. Bu da yangın riskini en aza indirir ve üretimin durmasından kaynaklanabilecek yüksek maliyetlerin önüne geçmenizi sağlar.

· Transformatörlerde
· Şalter dolaplarında
· Sigorta bağlantılarında
· Dağıtım kutularında, bu gibi kontrollerin periyodik ve aksatılmadan gerçekleştirilmesi gerekir.
Ayrıca;
Yüksek gerilim hatlarının önemi daha büyüktür. Enerji dağıtım sistemlerindeki aksama süreleri mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Özellikle burada yüksek gerilim direklerindeki kusurlu bağlantılar kritik olabilir. Bazen birbirlerine çok uzakta olan bu transfer noktaları, ancak yeterli büyüklükteki bir dedektör veya telefoto lensler ile kontrol edilebilir.

Testo, termal kameraları ile elektriksel bakım işlerinizde her zaman bir çözüm ortağınız olacaktır. Denetimlerinizi kısa bir sürede ve temas etmeksizin gerçekleştirebileceksiniz.
Testo termal kameralar ile tek bir bakış yeterlidir!

Elektriksel sistemlerin bakımı için ölçüm cihazları
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Evet Kestirimci Bakım'ın vazgeçilmez cihazları. Paylaşımınız için teşekkürler.

Elektrik uygulamaları ile ilgili raporlu sonuçlardan elinizde örnekler vardır mutlaka bizlerle paylaşırsanız memnun oluruz.
 
Elektriksel uygulamalar için birkaç örnek resim ve video:

termal-goruntu-1.giftermal-goruntu-2.giftermal-goruntuleme-3.giftermal-kamera-5.giftermal-kamera-6.gif

[video=youtube;v5QhizKxTwA]http://www.youtube.com/watch?v=v5QhizKxTwA[/video]
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,467
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst