Elektrikli Ocak Sorunu

muhoxx

Üye
Katılım
14 Haz 2010
Mesajlar
35
Puanları
1
Merhaba değerli meslektaşlar.Benim bir sorum olacak. Bizim ev 8-9 yıllık ev..Bende okulu yeni bitirdim (Elektrik Mühendisliği).Memlekete tatile gittiğimde sigorta panosunu açtım tesadüfen kaçak akım koruma rölesinin yanmış olduğunu ve elektrik ustasının onu iptal ederek KAK'sız bağladığını gördüm (yani 7-8 sene önce yapmış bunu annemin dediğine göre). Hemen gittim Kaçak akım rölesini aynı değerinde aldım 40 A'lik Simens.... Ama ondan sonra Ocaklı fırının ocağı çalıştığında Kak atıyor.. Fırın bölmesi çalıştığında sıkıntı yok ama ocak en düşük seviyede bile çalıştırıldığında atıyor ..Orda bir kaçak akım mı vardır yoksa başka bir nedeni mi vardır bunun...Evde sadece o ocakta sorun oluyor.. buzdolabı çamaşır bulaşık klima da sorun olmuyor...Cevaplarınız için teşekkürler şimdiden
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kaçak akım rölesi fazdan çekilen akımın nötrden geri dönüp dönmediğini kontrol eder. eğer aralarında 30mA ya da daha fazla fark varsa (ki burada 30mA k.a.k.r. kullandığını farzediyorum) devreyi keser. sonuçta ocak çalıştığında atıyorsa ocak içerisinde kaçak vardır ve kendine akacak bir yol bulabiliyordur (topraklama varsa topraktan yoksa iletken herhangi bir yüzeyle temas ile)denilebilir. ocakta düşük seviye ya da yüksek seviye farketmez, kaçak varsa eğer kaçak akım rölesi atar, kaçak akım rölesinin üzerindeki akım değeri üzerinden geçebilecek maksimum akım değeridir herhangi bir aşırı akım koruması yoktur. ocağınız nasıl bir modeldir bilmiyorum ancak tahminimce rezistans problemi yaşıyorsunuzdur.
 
Anladım Kontrol ettirecem ocağı... Ocaklı fırınlar oluyor o tipten alt tarafı fırın üst tarafı ocak . Ocakta 3 tane tüple çalışan 1 tane de elektrikle çalışan Ocak var....
 
Bu tür rezistanslı ev aletlerinde (şofben,termosifon,fırın,ç.maki. v.b) rezistansın uçluğunda kırılma veyahut kendinde bir yarılma olduğunda gövdeye kaçak oluşur. Bu da kaçak akım rölesinin atmasına sebebiyet verir. Bu durumda fişi prize tersli düzlü değişirerek taktığınızda gövde fazı gördüğünde gövdede elektrik meydana gelir.(KAR olmadığı zaman görülür.) Ayrıca bu durum rezistanslı çay kazanlarında da sıkça görülmektedir. Rezistansın yarılmasıyla gövdeye kaçak oluşur. Kısacası KAR hayati önem yaşımaktadır.
 
fırında sorun vardır büyük ihtimalle..ama prizden de olabilir başıma geldi çünkü...prizdeki kablolardan biri gevşek yada yanık oldugu zaman ocagın elektrik kısmını açtıgınızda kablolardan ark atabiliyor buda KAR nin atmasına sebeb olabiliyor.

şunları deneyin:

1-önce prizi kontrol edin yanma yada gevşeklik var mı?

2-O prize başka topraklaması olan bir cihaz taktıgınızda..(tv,radyo,saçkurutması hariç)
elektrikli ısıtıcı olabilir.Sigorta atmıyorsa Ocakta sorun vardır, atıyorsa prizde yada tesisatta..

3- Ocağı uzatma kablo kullanarak başka prizden besleyin birde öyle deneyin KAR atıyor mu.şayet atıyorsa Ocakta sorun vardır..




Bunları deneyin sonra tekrar cevap yazın sorun çözülsede, çözülmesede
 
ARKADAŞLAR Merhaba.
sanıyorum herkes bir ayrıntıyı atlıyor.fırınların ocak kısmının ateşlemesi manyeto veya elektrikli çakmaklar ile yapilıyor.dolayısla ateşleme(spark) için üretilen yükdek gerilim ana gövde yani toprak üzerinden akıyor.bu yüzden kaçak akım rölesi atabilir.geçici olarak fırının toprağını iptal edip deneyin tekrar atıyormu?kolay gelsin.
 
ARKADAŞLAR Merhaba.
sanıyorum herkes bir ayrıntıyı atlıyor.fırınların ocak kısmının ateşlemesi manyeto veya elektrikli çakmaklar ile yapilıyor.dolayısla ateşleme(spark) için üretilen yükdek gerilim ana gövde yani toprak üzerinden akıyor.bu yüzden kaçak akım rölesi atabilir.geçici olarak fırının toprağını iptal edip deneyin tekrar atıyormu?kolay gelsin.

Ateşlemeden kaynaklı olan ark bobinin yüksek gerilim kısmında başlayıp gövdeye atlayıp tekrar bobine dönmektedir. Toprağa akım akışı olmamakta. Saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,578
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst