elektrikli şofben yardım

sonbeg

Üye
Katılım
20 Haz 2011
Mesajlar
46
Puanları
1
Değerli ustalar baymak marka bi şofben kurduk santiyeye 3*2, 5ttr kablo cektik şofben devreye girmeden voltaj 226 volt devreye girdiginde ise voltaj 198 volta kadar düşüyor acaba bu nasil bi sorundur yardimci olursaniz sevinirim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Şofben dediğiniz şu 7kw'lık ani su ısıtıcılarından galiba, mesafede panoya 30-35m falan olmalı ?
 
uzaklıkla alakalı olabılır ama kablonuzun çapı düşük 3x4 mm nym taktırmanız lazım
 
Mesafe enfazla 4 mt kadar ani su Isıtıcı
 
Değerli ustalar baymak marka bi şofben kurduk santiyeye 3*2, 5ttr kablo cektik şofben devreye girmeden voltaj 226 volt devreye girdiginde ise voltaj 198 volta kadar düşüyor acaba bu nasil bi sorundur yardimci olursaniz sevinirim.

Merhaba.Normalde belki 218-220 volt ac. ye kadar düşecek olan voltajınız,kablonun çok uzaktan çekilmesi ve kesitinin de yetersiz olmasından dolayı ısı şeklinde kayıplar da kablo iç iletkeninde oluştuğundan,bu yolla güç kaybına neden olarak şohbenin ölçülen paralel giriş uçlarında 10-12 volt ac. kadar daha fazla olan bir voltaj düşümü oluşuyor gibi görünüyor.

Çekilen hat faz,nötr yerine faz,toprak hattı olur da toprak hattı da zayıf olarak çekilmiş olarak bulunursa,yani temel topraklama direnci ölçüm olarak da oldukça düşük değerlerdeyse (Megerle ölçülmesi gerekir) faz,toprak hattında,faz,nötr hattında olması gerekenden daha fazla voltaj düşümü de yine görülebilir.Kablo kesitini kablo kesiti seçim tablosundan,taşıdığı bu ampere göre doğru seçmeniz de gerekiyor.Baymak elektrikli şofben tek fazla ne kadar akımı amper olarak çekiyorsa,seçmeniz gereken kablo kesiti de tablodan seçilirken bu değerler arasındaki kesitte bir kablonun seçilip kullanılması daha uygun olur,voltaj düşümü böylece (Nötr ve toprak karışıklığı da yoksa eğer) normal limitlerinde de kalır.Kolay gelsin.
 
Teşekkürler degerli bilgileriniz icin
 
Ben elektrikli şofbeni köylerde 7 yıl boyunca kullandım. 3*2,5 antigron kablo kullandım. Hiçbir sorun çıkarmadı. Sonrada sağlam olarak sattım.
Şimdi deseler tak kullan değil 3*2,5 kablo ile 3*10 kablo ile kullanmam.:eek:
 
Evler için 2.5 mm² kablo kullanılıyor ama 4 mm² kablo uygun olur. Voltaj düşmesi sadece şohben kablosundan değildir ana kablo yetersizliğinden de olabilir. 28 volt düşmesi normal değil. Şohbenin hatta bağlandığı noktadaki voltajlardan ana hat kablosunun durumu tespit edilirdi. Yaklaşık 2 volt şohben kablosunda 26 volt ta ana kabloda düşüyordur :).
 
3x2,5mm2 kablonun teknik verilerine bakarsanız max akım taşıma kapasitesi 30c derecede 30A yazar. Yani nerden baksan tutarsızlık :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,289
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst