elektrik yetki belgeleri

elektrikçicüneyt

Profesyonel Üye
Katılım
6 Ağu 2007
Mesajlar
3,688
Puanları
1,306
Yaş
47
Konum
kocaeli
geçen gün açık öğretim lisesinin elektrik tesisetçılık belgesi(ustalık belgesi)verdiği bu belge sahiplerinin elektrik tesisetçılığı yapabileceği söyleniyordu.bu konuyu daha önce bende araştırdım.ama açık öğretim lisesinin sınavları eylül ayında bu yüzden başka arayışlara girdim ve elektrik teknisyenleri odasını aradım oradaki yetkili babana vergi levhası ve sicil kaydı yaptırarak veya bir yerede çalışıyorsam oradan alacağım belgelerle başvurmam halinde bana bir belge vereceklerini bu belgeyle birlikte her türlü işimi yapabileceğimi söyledi.bu konuyla daha önce de sorum oldu ama bir cevap alamadım.acaba bu iki belge arasında bir fark var mı?varsa bu nedir?ben iş yeri açarsam bu yetki belgesini almak istiyorum.ama nezaman iş yeri açacağım belli değil bu yüzden her hangi bir işlem yapmıyorum.bu yüzden teknisyen odasının belgesi bana daha cazip geliyor.istediğim zaman alabiliyorum.eğer teknisyenler odasının belgesini alırsam elektrik idaresin deki işlemlerde bir sorun yaşar mıyım?
 
Arkadaşlar,
Uzun yıllardır piyasa işlerinden uzaktayım, onun için mevzuatı takıp etmedım/edemıyorum, 1968 yıından bu yana sırası ile 3, 2, ve 1. sınıf ELEKTRIK YETKİ BELGESİ (SINAVLARA KATILARAK ALDIM) Emonun sitesinde, hep okuldan mezun olanlardan bahsedıyor, bizim gibi vakti ile Enerjı Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı sınavlarına girerek belge alan arkadaşların durumu nedir..
 
anladığım kadarıyla teknisyenler odasının verdiği belge bir işe yaramıyor mu?peki madem biz neden 3 yıl meslek lisesinde okuduk?mühendislik okuyamıyorsun.sınava girmeden iş yeri açamıyorsun!bu meslek liselerinin verdiği diploma çıraklık eğitimde verilen diploma gibi bile değil oradan mezun oldun mu eline kalfalık veya ustalık belgesi veriyorlar bize ise meslek lisesi diploması ne işe yarıyor ünversitede uyduruktan kurulmuş meslek yüksek okullarına gidiyorsun başka ne o da yeni mezunlara ben 1995 mezunuyum.bundan da yararlanamıyorum şimdi.
 
Mesleki Ve Teknik Eğitim merkezinde öğretmenim. Bildiğim kadarı ile "Teknisyen odalarının " verdiği belgeler ile olmaz...
Geçen Mayıs ayında Mesleki ve Teknik Eğitim merkezine veya Mesleki Eğitim merkezlerinden birine başvursaydın... Yaklaşık 10 sınava girerek (İleri Meslek Bilgisi- Meslek Bilgisi- Meslek Resmi -Meslek Matematiği vb...) Haziran ayında belgeni almış olurdun.. Çünkü af vardı... Eğer bir -kaç ay dahi olsa bu meslek ile ilgili bir yerde çalıştığını gösterir bir belge ile başvursaydın olurdu...

95 yılı meslek lisesi mezunu olman Ustalık Belgesi için sınavlara girmene engel değil... Bir dilekçe ve diplamanın fotokopisi ile başvurabilirsin...
 
ben ogretmen arkadasımdan daha ayrıntılı bilgi rica edecegim,ben anadolu lisesi mezunuyum 15 senedir baba meslegi elektrikciyim ustalık belgesi icin ne yapabilirim ,sigortam toplam 600 kusur gunde 98 den beri aralıklı olarak.yeni af cıkma durumu varmı ve guncel bilgileri hangi kurum veya siteden takip edebiliriz.ilgilenirseniz cok tesekkur ederim.
 
Arkadaşlar EML mezunları bir dilekçe ile mesleki eğitim merkezlerine ( çıraklık eğitim ) baş vurmaları halinde haziran şubat veya eylül dönemlerinde mutand olarak yapılan sınavlara girib direk iş yeri açma ustalık belgesi Alabilirler.

Üniverste mezunları direk bir dilekçe ile başvurduklarında bu belgeyi alabilir.

Mesleki eğitim merkezleri her meslek dalında yetgi ve iş yeri açma belgesi verir aynı zamanda çıraklık kalfalık ustalık eğitimini takip ve belgelendirilmesini yapar.

sizlerin yapması gereken şu : En yakın mesleki eğitim merkezine gidip müdür yardımcılarına durumunuzu anlatıp size uygun belge süreci hakkında bilgi almanızdır. Öğrenim , çalışmışlık, sigorta durumuna göre bu sürecin uzunluğu kısalı değiştiği için
bireysel görüşmenizde fayda var.
 
ustalık belgesini ben özel bir kursa giderek aldımist kadıköydeözel teknik bilimler kursu 8 aylık bir kurs süreci var ondan sonra milli eğitime evraklarınız gidiyor m.e.b.in belirlediği bir okulda sınava girerek belgeni alabiliyorsun yine maslak da böyle bir merkezin olduğunu biliyorum maslak merkezi eğitim merkezi diye ve de sigorta gün sayınız fazla ise onun senesi var 90dan önce yanlış hatırlamıyorsam çalışmaya başladıysanız m.e.b. bir dilekçe vererek kursa gitmeden direk sınava girerek bu belgeyi alabilirsiniz.
 
Yetki belgesi hakkında KADIKÖY ÖZEL TEKNİK BİLİMLER MESLEK KURSLARINDAN BİKGİ ALABİLİRSİNİZ. www.teknikbilimler.com veya 02163369804 numaralı telefondan ulaşılabilir.
 
Arkadaşlar !
Sayın c.berkan'ın sorusuna birçok cevap verilmiş, ama bence hiçbiri sorunun cevabı değil gibi. c.berkan anladığım kadarıyla elektrik idaresinde talep işleri yapmayı düşünüyor. Bunun için de ustalık belgesimi, yoksa yetki belgesi mi geçerli diye soruyor. Ustalık belgesi her meslek dalı için ihtiyaç olan bir belge. Pastacı, börekçi, marangoz, sıhhi tesisatçı velhasıl bütün meslek dallarındaki dükkan açan kişilerin bulunduğu yerdeki meslek kuruluşlarına başvurarak aldıkları bir belgedir.

Oysa elektrik idaresinde talep işleri için yetki belgesi (ehliyet) gereklidir. Uzun zamandır talep işleri yapmadığım için tam olarak bilemiyorum, ama 20 sene önce talep işleri yaparken 3. sınıf belge şu kadar talep gücü, 2. sınıf belge şu kadar talep gücüne imza atabiliyordu. Kendi çizdiğimiz projelere imza yetkimiz vardı. Daha sonra elk. müh. odası baskısıyla bu hakkımız elimizden alındı. Projeyi kendimiz çizsek bile mühendis imzası gerekiyor. Daha sonraları başka gelişme olduysa ondan haberim yok.

Ben dükkan açmadan önce 2. sınıf yetki belgem olduğu için, dükkan açtığımda ustalık belgesini sınava girmeden direk almıştım. Elektrik teknisyenleri odasına kayıt yaptırdığımda hemen vermişlerdi.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst