Elektrik ve Atom Hakkinda Sorularim Var.

Benim bildiğim de, çok fazla teoriye girmeden, metallerdeki serbest elektronların manyetik etki ile bir uçtan (o+ pozitif), diğer uca (- negatif) süpürülmesidir. Yani elektrik aslında elektron akışıdır. Akış yönü artıdan eksi yöne doğrudur. Sonra bu iki uç arasına bağlanacak bir yük, cihaz, lamba, motor vb. ile eksi uçta bekleyen elektronlar eksikliği çeken artı uca doğru tekrar akmaya başlarlar. Manyetik alan hareketi devam ettikçe bu olay da devam eder. Elektrik motorları da bu işin tersini kullanır. Elektrik akımının oluşturduğu manyetik alanlar birbirini iterek elektriği tekrar bir kinetik enerjiye çevirirler. Yer her zaman eksidir, yani elektrondan zengindir. Nötr hattı topraklasak da üzerindeki elektronlar eksilmez. Önemli olan pozitif uçtaki elektron yoksunluğudur. Nötür hattaki biriken elektronları yakalama eğilimindedir. Güneş panel ve hücrelerinde ise manyetik hareketin yerini güneş ışımaları alır. Işıma ile silisyum bileşiminden yerinden koparılan elektron tekrar kopan tarafa doğru gitme eğilimindedir. Bu işlemler birleştirilerek kutuplar oluşturulur.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Elektronlar ekside toplanır, oradan da artı kutba gitme eğilimi gösterir. Artı kutubun artı olmasının sebebi orada elektron fakirliğinin olması. Dinamoda manyetik alanın bakır bobindeki serbest elektronları artıdan eksiye süpürmesi düşünülmeli.
 
Düzelttiğiniz için teşekkür ederim.

Elektron eksi yüklü olduğu için çok olduğu yer - kutup oluyor.
Hareket edende elektron olduğu için - kutuptan çıktı artı kutba geri döndü demek lazım.
Ama hesap yaparken genel kullanıma uymak daha yerinde
onun içinde akım yönü olarak
akım artı kutuptan çıkar eksi kutuba gider diye konuşup genele uymak lazım.

Yinede ikiside yanlış bile diyebiliriz
asıl işi yapan elektrik ve manyetik alan etkileri,
bu etkilerle yapılan açıklamayı zaten bende tam olarak anlayabilmiş değilim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,620
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst