Elektrik Taşınması+Pano Kontrol

Dedejayjay

Üye
Katılım
26 Ağu 2011
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
44
Arkadaşlar,

Anadağıtım Panosuna (ADP- Gerilim 380V) yaklaşık olarak 700m uzakta bulunan bölgede 2 adet motor (1.motor 5,5kW gücünde Trifaze+2.motor 3kW gücünde Trifaze) ve 1kW aydınlatma için ayrı ayrı kontrol yapılması gerekiyor.

A. ADP den hesaplarıma göre; 50A+50A+6A üç adet şalter ve 3 adet yeraltı kablosu ile elektrik taşırsak
1.motor için 3x25+16 NYY - 700m
2.motor için 3x25+16 NYY - 700m
3. aydınlatma için 3x16+10 NYY - 700m

kullanmak gerekiyor Değilmi? kablonun fiyatı ortalama 30TL düşünürsek kablo için boru vs. çok pahalıya geşecektir.

B. İkinci yol olarak ADPden 100A tek şalterle 3x50+25 NYY - 700metre kablo çekip motor kontrol yerlerinde küçük bir saha panosuna girmek ve buradan kontrol yapmak. Bu yol daha ekonomik görülüyor ancak bulunduğum noktadan kumanda yapamıyorum ve maliyetli gözüküyor.

C. Ucuncu yol (aklıma cok yatıyor ama bilgi almam gerekli) motorlarin yakınında Enerji Nakil Hatti bulunuyor, elimde trafo var, buradan branşman alıp trofo yardımıyla motorların oldugu noktaya elektik saglayabilirim ancak 700m uzaktaki mesafeden ayrı ayrı kumandayı nasıl yapabilirim? kumanda için elektrik hattı ve panolar nasıl olmalı. Bu yol daha ekonomik goruluyor.

Detayli yardimlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kumanda için GSM kartlı veya RF kontrollü kumanda devreleri kullanabilirsin.Enerji için çok masraflı olmayacaksa üçüncü yol mantıklı.Ama çok masraflı olursa enerjiyi kablo yerine tabiki mümkünse elektrik direkleri yardımıyla taşıyıp sahaya pano koyarak yapabilirsin.
 
Merhabalar, ben de evimde bulunan sigorta kutusunu, tabii bütün kabloları ile beraber yaklaşık 1 metre ileriye taşımak istiyorum, eski yeri o duvara koymak istediğim portmantoyu engelliyor, bu yapılabir mi, nasıl yapılır, sağlıklı olur mu? İşin profesyoneli arkadaşlardan cevap bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
 
Sn Dedejayjay 500m üzeri A.G. dağıtım pek mantıklı değildir, ister b şıkkı ister c şıkkı hangisi olursa olsun kumanda için GSM/GPRS modül üzerinden kumanda uygulamanız gerekecek.

Sn tolgabalkir Elektrikte her ek arıza kaynağıdır, tüm linyelere ek yapıp sigorta kutusunu yeni yerine taşımak mantıklı bir çözüm değildir. Bu konuda size iki tavsiyem olacak;
1-Portmanto arka kısmında sigorta kutunuza müdahale edebilecek kadar yer açtırmanız.
2-Linye kablolarının ilk buatlara kadar olan kısımları değiştirmeniz. Böylelikle ekstra ek yapmak zorunda kalmayacaksınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst