elektrik sayacı(saati) geri döner mi ?

tahsins

Üye
Katılım
15 Eki 2012
Mesajlar
34
Puanları
1
Yaş
42
arkadaşlar sakın yanlış anlamayın. bu bir güneş enerjisi sorusudur.
"grid tie" diye adlandırılan güneş enerjisi sistemleriyle ilgileniyorum.
solar güneş panelimiz ve ona bağlı bu iş için özel bir inverter ümüz var.
inverter ümüz direk olarak evdeki herhangi bir prizimize takılı.
güneş panelinden gelen dc enerji inverterde ac ye çevrilerek evdeki tesisata veriliyor.
böylelikle güneşli saatlerde evdeki elektrik tüketimi azaltılmış oluyor.
yanlız şöyle bir durum var. inverter eve elektrik verirken eğer evde hiçbir elektrikli cihaz çalışmıyorsa inverter ün verdiği enerji elektrik sayacından geçerek şebekeye gitmeye başlayacak. bu durumda elektrik sayacı geri mi döner ?

ör: aşağıdaki videodaki (4.50 saniyesinde) elektrik saati yukarıda anlattığım durumda geri dönüyor.bizim saatte mekanik sizce geri döner mi ? dönmez mi ? yoksa ileri mi döner ?


saygılar
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Evet,on-grid,yani aküsüz güneş enerjisi üretim sistemlerinde bu sayaçların tersine de çalıştığı (Fazla olan o anlık üretimin şebekeye satılmak amacıyla) tersine de döndüğü doğrudur.Ancak bu sistemdeki sayaçların normal elektrik sisteminde kullanılanlarla bir,yani ayni da olamayacağını,daha özel bir sayaç yapısında olabileceğini (her 2 tarafa da dönüşte tüketen ve direkt satışı yapılan kişi,kurum lehine kalınarak) düşünüyor ve kuvvetle de tahmin ediyorum.Bu konuda bir ön araştırma yapmanız çok iyi olur.(Eskiden beri Amerika'da bu tür bir sayaç sisteminin de olduğu konusu güneş paneli ile elektrik üretimi seminerlerinde detaylı olarak da bahsedilmekteydi) Kolay gelsin.
 
Aslında o geri şebekeye verdiğin enerjiyi satabilmen lazım. Japonya da sistem böyleymiş. Devlet desteğiyle evlere güneş enerjisi sistemi kuruluyormuş vatandaşın kullanmadığı elektriği satma olayı varmış. Hem bedava enerji hemde vatandaşa ek gelir kaynağı:)
 
aslında şebekeye geri satma olayı çok yüksek maliyetli. ve tedaş kahrı var.. güneş panelleri halen çok çok pahalı. ama sayacı güneşin bol olduğu gündüz saatlerinde geri döndürebilsek 70-80tl gelen faturamı 15-20tl getirebilirim. hem tedaşlada uğraşmam diye düşünüyorum.
 
Güzel fikir üstadım. Peki tedaş böyle bir sisteme izin veriyor mu?
 
panelden gelen fazla enerji şu videodaki gibi saati geri çevirse olay bitmiştir aslıda. izne falan gerek kalmaz. hoş bizim fazla enerjimizde gene konu komşuya kendi saatinden satılacak. tedaş için çok daha kârlı bir durum.
 
O iş o kadar kolay değil.Keşke olsa.İki taraflı yazabilen saat buralarda yok.Hadi bulduk diyelim bu sefer bunun senkronizasyon işide var.
Öyle pat diye ürettiğimiz enerjiyi prize verirsek öyle bir patlar ki ne invertör kalır ne sistem.
 
Son 50 yılda kullanılan mekanik sayaçların tamamı,geri döndürmesiz tiptir.Toplumumuzun bozulması ! demekki bu tarihlerden sonra daha da ! artmış.Kurallar yerine getirilmeden,yapılacak enerji üretim tesisleri ile,üretilen enerjiyi,alınan enerjiden düşmenin bir yolu yoktur.
 
sayacın faz giriş ve çıkışını ters çevirirseniz sayaç geri döner tabiiki slm
 
Öyle pat diye ürettiğimiz enerjiyi prize verirsek öyle bir patlar ki ne invertör kalır ne sistem.

arkadaşım dediğin doğru. fakat benim dediğim inverter zaten bu iş için yapılmış. yani inverter direk evdeki prize bağlanıyor. hatta şebekede elektrik yoksa çalışmıyor. kafamıza göre yaptığımız bir iş değil.
video bile koydum anlatmak için. ilk mesajımı bir okursan..

20100819inverter.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,475
Kullanıcılar
449,891
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst