elektrik sayaçlarını uzaktan SMS yoluyla okuyabilme ve faturalandırma

snitzer

Üye
Katılım
3 Şub 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar, ben bir proje yapıyorum projemiz, elektrik idarelerinin sayaçları uzaktan SMS yoluyla okuyabilmesini ve faturalanmasını sağlayacak bir sunucu kurmak. Bilgisayar Mühendisliğinde okuduğum için programlama konusunda pek sıkıntı yaşamıyorum fakat elektrik şebekesiyle ilgil bilmediğim temel bir çok şey var. Bunları sormak istiyorum , yardımcı oluırsanız memnun olurum;
1-Bir meskende bulunan sayaca, dağıtım şirketinden elektrik hangi yolları izleyerek gelir ( trafo-fider-direk vb. )
2- Kabul edilen 5 tip abone grubu var: Mesken,Sanayi,Ticarethane,Aydınlatma ve Tarımsal Sulama. Biz bunların içerisinden Mesken,Sanayi ve Tarım bölgelerinde bulunan sayaçları okuyacağız. OG sadece Sanayi için mi geçerlidir? Mesken ve tarım kullanıcları sadece AG den mi elektrik alır? OGden elektrik alıyorsa bunun tarifesi farklı mıdır ve tarife sınıfları bunlar için de geçerlimidir?
3- Reaktik enerji sadece sanayi kullanıcıları için geçerli birşey midir?
4- Elektrik faturamda abone grubu 50810 olarak gözüküyor bu sayıların anlamı nedir? Geçen ay gelen faturada sözleşme gücü 0.000 gözükürken 2 ay önce gelen faturada 2.500 olarak gözüküyor.
5- Projede kaçak kullanımı da tespit etmemiz gerekiyor, Dağıtım şirketlerinin bununla ilgili bildiğiniz bir yöntemi var mı? Her apartmanın girişinde apartmana gelen toplam gücü ölçen bir sayaç var mıdır ve bunun gibi sokak için, mahalle için de ayrı sayaçlar var mıdır?
Bu soruların cevapları çok önemli , yanıtlarsanız çok mutlu olurum
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
su soruların cevaplarını veremiyormusunuz ya, bildiğiniz bir kaç soruyu cevaplayın bari
 
1.elektrik baraj veya hes, y.g fider, indirici( y.g-o.g), fider o.g, trafo, a.g hattan gelir

2.elektrik abonenin talep ettiği enerjiye göre hem o.g den hemde a.g den gelebilir. tarifeler bildiim kadarıyla her tür abone için değişiyor.(sanayi, işyeri, mesken)

3.reaktif enerji tedaş ın belirlemiş olduğu 15 kw(ama farklı da olabilir) üstü ve yukarısı trifaze sanayi ve işyerleri için gerekli

4.? bilmiyorum

5.her apartman girişinde gelen enerjiyi ölçen bir sayaç yok ancak yeni yapılan çok aboneli sistemlerde uygulanmaya başlandı( avm, org.sanayi, recidance,) ama fidere bağlı olan trafo hücrelerinde zaten trafonun sayacı var ordan okunuyor.

birimleri araştırırsanız yanlışlıklar olabilir. faydalı olması dileğiyle. kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,847
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst