Elektrik sayaçları

Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar üç fazlı elektrik sayaç seçiminde genel olarak nelere dikkate alacağız.kombi sayaçlar hakkında bilgisi olan var ve paylaşırsa sevinirim.Bağlantı şemalarıda işe yarar.Şimdiden sağolun.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaşım elektrik sayaçlarının bağlantısı mantık olarak aynıdır sadece değişen klemens numaralarıdır aldığın sayacın klavuzunda mutlaka bağlantı şeması bulunur piyasada 2 tip sayaç bulunur biri dijital ve manuel. tek tarifeli olan manuel sayaçarda tek tarife üzerinden ücretlendirilirsiniz dijital sayaçlarda ise tarifenizi değiştirerek tasarruf yapabilirsiniz burda puant saatlerine bakılarak tafirelendirme yapılıyor benim bildiklerim bukadar yanlış bir yer varsa forumdaki arkadaşlarım düzeltsinler :)


örnek bağlantı şeması :
https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/a1500_a1350_baglantilari_200506-pdf.38941/

elektrik pisayasında kullanılıcak sayaçlar hakkındaki tebliğ aşağıdaki gibidir:
https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/sayac-pdf.38940/

eğer tarifeler hakkında bilgi almak istersen :
http://www.epdk.org.tr
 

Ekli dosyalar

  • sayac.pdf
    211.2 KB · Görüntüleme: 8
  • A1500_A1350_baglantilari_200506.pdf
    45.5 KB · Görüntüleme: 6
kardesler bana da sayaclar la ilgili bir takım bilgileri gonderirseniz sevinirim;:D
 
üç fazlı elektronik sayaçlarda 1.8.0. toplam aktif,5.8.0 reaktif,8.8.0 kapacitif değerdir.reaktif değer aktifin %33 ünü,kapasitif değerse aktifin %20 sini geçmeyecek,geçerse ceza alırsınız.ocak 2007 de tarife değişiyor,reaktif %25,kapacitif % 15 olacak.bağlantısı ise üç faz ise önce fazları giriyosun klemensler e
1.faz girdi 1.faz çıktı 2.faz girdi 2.faz çıktı 3.faz girdi 3 faz çıktı nötr girdi nötr çıktı(sayaç alt kısmındaki klemenslere)
 
arkadaşlar tarife fiyatları ve cezaların şekli konusunda bilgisi olan bunu paylaşırsa sevinirim.
yani sanayide veya okullarda 1 kwh kaç ykr ediyor. reaktif % 61 cezalı olunca bunun tamamı mı ödeniyor yada %61-%33=%28'mi ödeniyor.
 
kdv ve belediye tüketim vergileri dahil olarak biliğimm kadarıyla aşağıya yazdım Ancak tarifelerle ilgili linkten yinede kdv ve bel.tük. vergisi hariç fiyatlara bakabilirsiniz.

Normal ticari kwh 18,9 ykr
Sanayi (sicil belgeli) 14,3 ykr
Mesken 15,6 ykr olarak biliyorum.
Reaktif kvarh bedeli bir kwh aktifin yarısıdır.
Hem reaktif hemde kapasitif sınırlar aşıldığında ise hangisi daha fazla tutuyorsa o uygulanır.
 

Ekli dosyalar

  • karar276.doc
    32.5 KB · Görüntüleme: 3
yukarda bazı yalnış açıklamalar var düzelemek istedim...
trifaze sayaçlarda 1 - 4 - 7 akım uçlarıdır... 2 - 5 - 8 gerilim ucudur. 3 - 6 - 9 nötür ucudur.nötür kenti arasında kısa devre yapılır..11 numaralı uçta toprak girişidir...bağlaınta önemli olan polaritenin düzgün yapılması,rotasyonun ters olmamasıdır..polarite tersliğinin olmaması için ..akım trafosunu primer giriş yönü tespit edilmelidir.s1 giriş ise sayacın 1 ucuna akım trafosunun p1 ucu girilmelidir.s2 giriş ucu ise sayacın 3 numaralı ucuna akım trafosunun p2 ucu girilmelidir..diğer uçlarda aynı doğrultuda bağlanmalıdır..
 
Sayın MAH !

Yukarıdaki bazı açıklamalar yanlış, düzeltmek isterim demişsin. Evet sizin yazdıklarınızda doğru, önceki yazılanlar da doğru. Önceki tarif edilen bağlantı direk bağlanan trifaze sayaçlar içindir ve doğrudur. Sizin tarif ettiğiniz bağlantı ise akım trafolu ( x5 ) trifaze sayaçlar içindir ve o da doğrudur. HOŞÇAKAL
 
arkadaslar herkez kendıne gore haklıdır kımseyı kırmayalımm
 
arkadaşlar x 5 sayaçlarda nötr ucları 1 4 7 midir yoksa 3 6 9 mu farklı şemalar görüyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,854
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst