Elektrik olan devrede lehim yapma

yuayar

Üye
Katılım
17 Şub 2016
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
31
Herkese merhabalar,

şimdi arkadaşlar bi devre var, ams1117, pic,transistör falan var üstünde. Girişte 12v smps bağlanıyor. Bir devre daha var üzerinde IR sensör var. Şimdi bu devreleri alıyorum. Elektriği bağlıyorum, elektrik varken sensör devresinin kablosunu sensöre ve picli devreye lehimliyorum. Ama devre bozuluyor bazen. Mesela pic bozuluyor, bazen ams bozuluyor, bazen sensör devresi bozuluyor. 100 takımdan 20 tane bozuk çıkıyor.

Sebebi hakkında fikri olan var mi? Üstadlarımızın fikirleri benim için çok önemli
 
Niye enerji varken lehim yapma geregi duyuyorsunuz?
 
Bişi olmaz diye öyle yapıyorum, elektrik soketini çıkarmak zaman kaybı bir de onunla uğraşmak istemiyorum

İşin aslı şu ben devreyi çizip, PCB, dizgi yapıp bir firmaya veriyorum. Firmanın teknikeri ise bu kablo lehim işlerine bakıyor. Devreler arızalı bir şekilde geri gelmeye başladı. Yani 2500 civarı devre teslim ettim 200 den fazla arızalı bana vermeye başladı. Geçenlerde fark ettim, elektriği bağlıyken lehim yapıyor. Öyle yapma dediysemde adam ikna olmuyor. Ben 15 senelik teknikerim biliyoruz bu işleri diyor. Ama 15 senelik soket teknikeri yani ömrü boyunca hazır soketi yuvasına takmış. Adam birde yaşım genç olduğu için ben biliyorum havalarında. Yani artık bezdim. Geçenlerde 300 kartı tek tek ikişer defa kontrol ettim, hiç bir sorun çıkmadı. Sabah adama götürdüm, öğlene bunlar arızalı diyor. Ne yapayım, abi dediğimiz insan sonuçta. Şuradan birileri elektrik dolaşan devreye lehim yapılmaz diye yazsın, ben de bunu Çıktı alıp boynuma asıp şirkete götüreceğim. Adam bana 2 ayda ohm kanunu unutturdu, herşeyden şüphe eder oldum artık, kanser olacağım.
 
Lehim yaparken devrede enerji olmamali. Devreden akan akimda dalgalanma ve lehimde bozulma olur. Teknige uygun degil.

Ariza geri donusu ayri bir konu. Bu lehimlemeden de olur baska nedenlerden de.

Komponentleri nereden aliyorsunuz?
 
Ona laf anlatamazsın.
Bizde ne desek boş, anlayacak olsa sen söylediğinde anlardı.

Çözüm:
Gizlice gidip o elemanın lehim makinasına 1:1 trafo bağlayacaksın,
istediği kadar devre enerjiliyken lehim yapabilir.

Dahada ileri gitmek istiyorsan
devre enerjili iken lehim yaparsa adamı yerinden fırlatan bir elektrik şoku üretiriz.
 
Serkan_48 komponentleri çemenardagülden alıyorum. Arıza olur tabii ki insanın boşluğuna gelir, dikkatinden kaçar buna bi sözüm yok. Ama tek tek denenmiş devreyi de 3 saat sonra bozuk demesi ve enerji bağlıyken lehimlemesi işi bozuyor. Testleri ben montajın yapıldığı numune makinede yapıyorum. Aynı adaptörü bağlıyorum.

Karaapak valla 2 çözüm daha yaratıcı ve etkili gibi geldi bana
 
Serkan_48 komponentleri çemenardagülden alıyorum. Arıza olur tabii ki insanın boşluğuna gelir, dikkatinden kaçar buna bi sözüm yok. Ama tek tek denenmiş devreyi de 3 saat sonra bozuk demesi ve enerji bağlıyken lehimlemesi işi bozuyor. Testleri ben montajın yapıldığı numune makinede yapıyorum. Aynı adaptörü bağlıyorum.

Karaapak valla 2 çözüm daha yaratıcı ve etkili gibi geldi bana
Belkide kabloları sizin lehimlemenizi istiyor olabilir. Anlaşılmayacak bişey yok. Sonuçta enerji olmadan, hatta gerekirse antistatik ekipmanla veya uygun olan teknik şart neyse öyle işlem yapılmalı. Yada bahanesine Bi çözüm bulun. Enerjiyi kesmeye üşenen adam mutlaka lehimlemeye de üşenir.
 
Soketli yapıp sadece enerji girişi olsa mümkün değil mi? Belki artı ve eksiyi karıştıryor devrenizde koruma yoksa uçar ... Biz yazsak ne olur elalem yine kulp bulur bahane üretir siz yazmışsınız nerden bileyim demez mi?

Ayrıca denenmiş devre diyorsunuz adamın gözü önünde test yapın son bir kez, bunun dışında yapılan yöntemler kabul edilmez kullanıcı hatası deyin.
 
Cep telefonu jackı baglı 2 + 1 hoparlörün kumanda panelin de lehim yapıyordum . Müzik açık ses gelecek mi diye kontrol etmek istemiştim . Olmadı sorunu düzeltemedim. Sonra telefonu çıkardım birini arayacagım o da ne telefonun ahizesinden ses gelmiyor . Sonuç olarak Samsung telefonun anakartı değişti :)
 
Problem kökten çözüldü herkese teşekkürler. Geleneksel yöntemi kullandım, tatlı dilden anlamayanın hakkını verdim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst