Elektrik motoru seçimi

maximus___

Üye
Katılım
5 Ocak 2010
Mesajlar
4
Puanları
1
Ya arkadaşlar kafam çok karıştı. saatlerdir bir şeyler okuyorum iyice çorba oldu herşey. lütfen bilenler yardım etsin.

sorunum şu;

ben evde amatör işlerimde kullanmak üzere bir ahşap torna tezgahı yapmak istiyorum. çalışma mantığı olarak, bildiğimiz torna tezgahı. ama sadece ahşap malzemeler bağlanacağı için öyle detaylı bir cihaz değil. tornaya silindir şeklinde ahşap çubuğu bağlayacağım ve bir motor vasıtası ile en az 3000 devir hızla kendi ekseni etrafında dönmesini sağlayacağım. bu dönüş esnasında bıçağı ahşap çubuk üzerinde gezdirerek malzemeyi işleyeceğim.
temel olarak bu işlem yapılacak. parça üzerine çok fazla basınç uygulanmıyor. jilet gibi bıçak değince zaten sıyırıp atıyor ahşabı. yani fazla bir güce ihtiyaç yok gibi ama bıçak değer değmez de, dönen parça şak diye durmamalı ya da yavaşlamamalı. tecrübeli arkadaşlar az çok olayı kafasında canlandırıp ne tür bir motor gerektiğini anlayabilir sanırım.

diğer bir kriter ise motor mümkün olduğunca sessiz olmalı. cihazı apartman dairesinde kullanacağım.

motor dışındaki diğer konuları kağıt üzerinde planladım ama motor konusuna bir türlü karar veremedim. karar vermeyi bırakın iyice kafam karıştı.

Bu bilgiler ışığında lütfen aşağıdaki sorulara cevap bulmama yardımcı olun ya da deyin ki, git kardeşim şu şu şu özellikte motoru al, cihazına monte et...

1) ac motor mu kullanmalıyım, dc motor mu? (ac motor dediğim şu redüktörlerde kullanılan motor)
2) dc motorların gücünü nasıl hesaplarım. ac motorlarda genellikle yazıyor ama dc motorlarda beygir gücü vb cinsinden yazmıyor.
3) güç dışında yine dc motorlarda tork hesaplamasını nasıl yapacağım. ya da benim uygulamamda tork tamamen göz ardı edilebilir mi?
4) ihtiyacım olan güç ve tork değerleri nelerdir?
5) dc motorların üzerinde standart olarak yazılı olan değerlere bakarak bir mağazayı gezdiğimi düşünün. üzerinde hangi değerlerin yazılı olduğu dc motoru almalıyım?
6) dc motorların devir hızlarını ayarlayabileceğim hazır (ve ucuz) cihazlar var mı piyasada? adaptör gibi takacağım üzerindeki adaptör düğmesinden devir ayarı yapacağım. böyle birşey.

yardımcı olacak arkadaşlardan allah razı olsun.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
merhaba


Bu tip makinalar piyasada şanzumanlı imal edilerek profosyenel çalışma sahalarına sunulur.Siz amatör çalışma yapacak isenizki anladığım bu 750 w AC ( 0,75 kw ) bir motor alıp basit büyük bir kasnak çıkışı ile küçük kasnağa gücü aktarıp devri hızlandırabilirsiniz delta sürücüler ( frekans konvertörü ) son kullanıcı için üretilmiş en basit ve ucuz cihazdır Bu cihazla devri istediğiniz şekilde oynarsınız..Ayrıca kasnaklı sistemde kayışla aktarma yapacağanızdan emniyette sağlamış olursunuz.
 
Selamun aleyküm
Son zamanlarda çok seyrek takip edebildiğim forumda, naçizane yazmak istedim.
Sorduğunuz proje forum takipçilerine herhalde Sayın Eypde'yi hatırlatmıştır. Bu tip projeleri ev yapımı hayata geçirmiş bir zaat idi. Hürmetler sunarız.
Ac ve dc seçimi uzmanlar tarafından konuşulmalı ancak sizin işiniz ile dc motor yakın olmasa gerek. Tork vb değerler tasarım namına hesaplanması gereken değerlerdir. Siz gücü sabit konuşabilirsiniz ama gücü aktardığınız organlarda devri değiştirdiğinizde tork değişir, mesela hızı arttırırken tork azalır. Bu hesaplamalar araştırma geliştirme konusu olduğundan teknik teorik olarak sonuca gidilir. Sizin kendi işinizde üretilen bir makinayı örnek alarak sistem uygun ise makinada kullanılan motor gücünü seçmeniz düşünülebilir. Bir kısım internet alışveriş ortamlarında bu makinaları teknik bilgileri ile bulabilirsiniz.
Sayın Serdar35'in bahsettiği invertör denilen aygıt ac motorda devir değiştirmeyi verimi düşürerek yapıyor bildiğim kadarıyla ama düşük sayılır fiyatları yok.
Çözümün çok sayıda olduğunu belirterek değişken devirli kasnak(bazı frezelerde kullanılan) ve kademeli kasnak(eski tip tornalarda, kasnaklı torna) sistemleri gibi çözümleri uygulamanız beklenebilir.
Bu makinaların 2. elleri de pahalı değildir, tasaladığınız iskelet uygun olmadığında uygun iskelete geçiş yapmak sizin düşüncelerinizi değiştirebilir. Dilerseniz iskelet(şasi) sisteminizi de buradan paylaşın ve fikir desteği alın.
EINHELL BT-WW 1000 AHŞAP TORNA-Ahşap Tornalar-EINHELL bu makinadan teknik özellikleri inceleyebilirsiniz. 350 Watt (0.35kW, yarım beygir civarında) 230Volt ve 31 kg civarında olduğu yazılmış. Anlaşılan kademeli kasnak ile devir değiştirme mevcut. Tabi fiyatı da düşük sayılır görüldüğünden almayı da düşünebilirsiniz.
Siz teorik bir inceleme düşünmüyorsanız tork vb değerleri ön plana almaktansa linkte verdiğim gibi hazır bir makinadaki motorun güç ve devrini örnek alıp, makinadaki devir değiştirmeleri kullanıp sisteminize uygulayabilirsiniz. Ahşap kesme kuvvetleri vb gibi mevzuatların bulunduğu bu sistemlerde kesme çapınız örnek aldığınız makinanınkinden büyükse motor gücünüzü de büyütmeniz gerekebilir.
www.sahibinden.com da incelenebilir.
Başarılar dileriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst