belediye

Üye
Katılım
2 Ocak 2012
Mesajlar
3
Puanları
1
Herkese Merhaba,

Ödev konusu olarak elektrik motorlarının soğutma türlerini incelemem gerekiyor. Bu konuda internet üzerinden bir kaynak bulamadım. Bildiğim elektrik motoru soğutma türlerini sıralamak istersem, şunları yazabiliyorum:
A. Dahili soğutma (kendi üzerinde bulunan pervane vasıtasıyla)

B. Harici soğutma
1. Yardımcı bir Fan, yani hava ile soğutma
2. Yağ sirkilasyonu ile soğutma
3. Su ile soğutma

Bunların dışında eklemeyi unuttuğum bir soğutma türü var ise, ekleme yapabilirseniz veya döküman paylaşımında bulunabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. İyi günler dilerim.

 
su ile soğutma dalgıç pompaların soğutmasımı acaba?
 
yağ, hava, su, evet bende öyle biliyorum drenaj pompalarında yağ sargıya basılır, diğeri suyu gövdesine çarptırır(ceketli) birde sadece suyun içerisinde olanıdır en sık olanda budur
 
eski tip motorlarda özellikle büyük güçteki veya özel bir yerde çalışanlar için stator içerisine bakır boru döşenir soğuk su basılırdı dahili soğutma sürücü ile çalışan motorlarda sıkıntı oluyor, cebri fana ihtiyaç var. iyi motor fana pek ihtiyaç duymaz.gözümün önünde yıllarca fansız çalıştı. BBC marka
 
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler ışığında en başta yazdığım başlıklar üzerinden inceleme yapacağım. Eğer yine kaçırdığım bir nokta varsa, görüşlerinizi beklerim.
 
Genelde dikkat edersen motorların gövdelerinde(tamamında olmasa da) kanatcıkları vardır. Bu kanatlarda soğutmaya bir nebze yardımcı olur.
 
Ayrıca su ile soğutma sadece motora bağlı olanları yoktur ki bu şekil soğutma ne kadar sağlıklıdır bilemiyorum. Sanayide sıcak alanlarda, örneğin sürekli döküm alanlarında kullanılan motorların çoğuna ayrı bir kapak takılır ve bu kapaklar su cevrimlidir. Aşağıda görebilirsin, dikkat edersen kapakların su girişi ve su çıkışı vardır ve kapakların tümü seri bir şekilde flex hortumlarla birbirine bağlıdır.
 
Evet, bildiğim kadarıyla öyle.
Sadece dalgıç pompalar değil. Büyük güçlü motorlarda saç paketine açılmış kanallar içerisinde su veya yağ dolaştırılarak soğutma yapılır. Benim gördüğüm bir uygulamada da çok büyük güçlü olmamakla birlikte, kesintiili çalışan, değişken frekans konvertörü üzerinden beslenen ve çok yüksek frekanslarda çalışan motorlarda suyla soğutma yapılıyordu. Bu motorların dış yüzeyinde kanatçıklar yoktu (Mehmet4678'in belirttiği gibi bu kanatçıklar ısı transfer yüzeyini arttırmak için kullanılır).Hem bu yüzden hem de yüksek frekanslı çalışmanın yol açtığı ilave kayıplar yüzünden, hem de su soğutması yapılıyordu sanırım

Ayrıca aşağıdaki linkte de motor ve alternatörler için kullanılan soğutma yöntemlerinden bahsediliyor.
Methods Of Cooling Of Rotating Electrical Machines
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,602
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst