Elektrik kesildiğini bildiren siren

giohid

Üye
Katılım
12 Ara 2014
Mesajlar
59
Puanları
1
Yaş
30
Arkadaşlar akvaryumum için düşündüğüm bir sistem var. Elektrik kesintilerini haber veren sesli bir cihaz yapmak istiyorum. Bu sistem 7/24 elektrik prizine takılı olacak elektrikler gittiğinde sesli olarak haber verecek, elinde buna benzer bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
röle, pil ve siren ile yapılabilir.
 
Kesintide çalışan en ucuz ışıldağı al led bağlantısına buzzer veya sesli devre bağla ;).
 
Merhaba.2 ayrı fonksiyonda (Kesintiyi ve gelmeyi) 2 ayrı tasarımlı cihazla bir buzzerle (DC'de çalışan) veya bir sireni (220 vac'de çalışanı) bağlayarak tüm bunlar yapılabilir.

1- Bir kesintiyi haber veren cihaz (Size gerekli olan) için gerekli malzeme listesi:

- 220/12 volt ; ac/ac ; 2-3 watt’lık 1 adet besleme trafosu.
-12 volt dc. 1 adet mini röle,
-9-12 volt dc ile çalışan 1 adet buzzer.
-9 voltluk 1 adet pil,9 volta bağlantı için özel bağlantı soketi
-1 adet köprü diyot,1 adet 25 volt,470 mF’lıkelektrolitik kondansatör.
-2 adet açma-kapama (on-off) anahtarı.(Biri 220 vac den trafoyu kapatmada,diğeri 9 volt pile seri bağlı olup elektrik kesikken,pilin uyarı sonrası kapatılıp boşuna bitmemesi içindir.)
-Bu parçaları içine alıp taşıyacak büyüklükte 2 parçalı ve saç vidalı birleştirmeli,altında çiviye,saç vidaya asmak için asma deliği olan pastik bir kutu,ince elektrik işleri (Zil,hoparlör,vb.için kullanılan) kabloları,1 adet fişli kablo,havya,pasta ve lehim teli.

WYYWQY.jpg


Bu lehim bağlantıları üstteki şemadaki gibi yapılır,üst kutuda anahtarlar için 2 adet delik açılıp alt kutuya montajı yapılan sistemle bu üst plastik kutu kapatılır. Rölenin NC ve NO (Normalde açık,normalde kapalı) seçmeli kontaklarından, bobinine 12 volt veriliyken elektriği iletmeyen bu kontak uçlarından alınan kablo, seri olarak 9 volt pille seri olarak ve 2. bir anahtarla seri olarak buzzerin uçlarına direk lehimlenir. Bir test için 220 vac’ye takılır ve 1. anahtar açılır. Rölede 12 volt dc bobinlerinde, 12 volt dc. akımı varken sirene seri bağlı 9 voltluk pil ve seri bağlı 2. anahtar açıkken akım buzzere hiç gitmeyecek olan kontaklar seçilir.Yapılan bağlantılar çok doğru ise anahtar 1 anahtar OFF konumundayken ve 2. anahtar açııken (ON'da iken) " 9 voltluk pil> 2. anahtar > röle kontakları > buzzer" ile gelen 9 voltluk pil akımıyla devreden giden dc’yle bu buzzerin ses vermesi,anahtar ON (Açık) konumunda (elektriğin gitmesine karşı bu sistemi tekrar kurma işlemidir.) buzzerin,2. anahtar açıkken tam susması gerekir.Elektrik geldikten sonra pilin bitmemesi için 2. anahtar (OFF konumunda) kapatılıp 9 voltluk bu pilin boşuna boşalması da önlenmiş olur.

http://www.ebay.com/itm/DC-12V-Sire...ker-PA-15W-Electric-Sound-Alarm-/191744549385

Linkteki gibi 12 voltla (15 watt.la) çalışan bir araç sirenini ayni devrede buzzerin yerine (Daha uzun menzilli ve çok fazla sesli) kullanmak için 9 voltluk pil yerine 2 adet 6 volt 4 amperlik ışıldak aküsünü (6+6=12 volt şeklinde seri) ve sisteme de seri şekilde bağlayarak ve yukarıdaki bu sirenle 2. bir anahtarı yine kullanırsınız.(Aküler kesintide ses uyarısından sonra tam boşalmasın diye) Tek farkı bu olacaktır. Bu durumda bu röle kontaklarından yaklaşık 15/12=1.25 amper geçeceğinden ve uzun süre de geçmeyeceğinden (Bu uyarıyı verinceye,kapatılıncaya kadar) bu röle kontaklarını fazla da zorlayamaz.

12 volt dc. bir mini röle,mini bir köprü diyot ve 9 volt dc.lik buzzerin resimleri aşağıdadır.

nrrV0V.jpg
pPP4RL.jpg


2- Sadece kesintiden sonra tam olarak elektriğin geldiğini haber vereninde ise ;

Ekstra 9 voltluk bir pile ve mini röleye ayrıca gerek yoktur. Yukarıdaki tüm malzemeler yine bir plastik kutu içinde ayni şekilde kullanılır.Buzzer 12 volt dc. ye (Doğrutmayla trafodan-redresörden gelen) direk lehimlenir.Elektrik geldiğinde buzzer ses verir ve anahtarla bu sesi kapatılır,elektrik gittiğinde tekrar kurmak için anahtar açık (On) konumuna alınır.

Aşağıdaki resimdeki kendi evimdeki panoda,kesintiden sonra elektriğin geldiğini (Çalışan bir jeneratörü,ups'yi,bir inverteri kesinti sonunda kapatmak için) sesle uyarı veren basit bir sistemdir.Üstündeki monteli anahtar normalde elektrik varken kapalıdır,kesintide açılır (Kurulur),elektrik geldiğinde kapatılır ve sürekli kapalı kalır.Ortadaki delik buzzer için açılmıştır. Panodan K.K.K.R. ve otomatlardan önceki faz-nötr kablosuna neon gösterge lambasıyla birlikte 220 vac'ye paralel olarak bağlanmıştır.(Plastik kutu ise bozuk bir AirTiese ADSL modemin kutusudur.) (En üstteki 1. cihazda ise elektrik kesikken pilin bitmemesi için 2. bir anahtarın eklenmesi gerekli olduğundan 2 anahtarlı olarak yapılmıştır.)

Düzeltme: Elektrik sembollü olan şemada ise 2. anahtarın seri olarak bağlantısı çizimde dalgınlıkla unutulmuştur,bunu düzeltiyorum.Bu yer almazsa eğer röle kontakları üzerinden bu pil boşu boşuna elektrik yokken herhangi bir kapatma olamayacağından,bu ses uyarısı alındıktan sonra pil üzerinden devamlı boşalacaktır.220 vac'de kullanılan on-off anahtarının aynisi burada da kullanılabilir.)

Not: Buzzer ve siren kutupludur, + ve – kutba göre doğru olarak bağlanırsa çalışırlar.Köprü diyot,giriş uçlarındaki ac işaretine çok dikkat edilerek,çıkıştaki + ve – uçlarına, elektrolitik kondansatör (470 mF) çok doğru kutuplarda lehimlenmelidir.Yoksa bozulur. Buzzer yerine 12 voltluk sirenli uyarı sistemi seçenek olarak seçilirse, 2 adet seri bağlı kuru akü veya 12 volt 7 amper tek akü için,bu plastik kutudan ayrıca harici şarj uçları,bu kutu dışına tam çıkartılıp,bu noktalara geçme fişli olarak bağlanacak, ya 220 vac’li 20 watt.'lık flüoresan ışıldaklarındaki mevcut trafosuz şarj sistemindeki gibi,ya da lm317 ile yapılmış (nette 12 volt 7 amperlik kuru aküler için lm317’li sürekli standby’da kalan şarj devresi mevcuttur) sürekli şarjda kalacak şekliyle,sabit akımlı (400-700 mA’lık) ve 13.80 volt sabit voltaj çıkışlı şarj sisteminin,bu aküleri şarjda tutması düşünülmelidir.Kolay gelsin.

VYY51v.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,966
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst