elektrik kacagi ve k.a.r

erenter58

Üye
Katılım
12 Eyl 2013
Mesajlar
48
Puanları
1
Yaş
33
Merhabalar prizlerin alt ve ustunde bulunan toprakla ilintili demirler yok kopmus aspiratore kontrol kalemi tuttugumda yaniyor fakat elimi az carpiyo cok az kildan carpti neden k.a.r atmadi yeni takdirdim aag marka prizi degistirmelimiyim neler yapmam gerek neden aspiratorden kacak var bu normal mi tesekkurler
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhabalar prizlerin alt ve ustunde bulunan toprakla ilintili demirler yok kopmus aspiratore kontrol kalemi tuttugumda yaniyor fakat elimi az carpiyo cok az kildan carpti neden k.a.r atmadi yeni takdirdim aag marka prizi degistirmelimiyim neler yapmam gerek neden aspiratorden kacak var bu normal mi tesekkurler

Merhaba.Bakın o sözünü ettiğiniz metal parçalar topraklı fişin metal (Toprak hattı) parçasına temas ederek herhangi bir faz kaçağı durumunda gövdeye olan bir kaçağın bu çelik parçalardan toprak hattına güvenle akmasını (Deşarjını) da sağlar,yani hayati öneme de sahip bu sözünü ettikleriniz.Aspiratördeki metal gövdeye kontrol kalemi tam değdiğinde yanması her zaman da mutlaka net bir faz kaçağını da göstermez,bu kaçak ölü elektrik (Statik elektrik) kaçağı şeklinde de olabilir.İkinci durumda topraklı priz-topraklı fiş yoluyla sağlıklı bir toprak hattına 30 mA’den daha az kaçak akım da olursa K.A.K.R. hiç atmayabilir,kontrol kalemi ile kırmızı olarak yansa bile.

Nedeni ise çok yakın iletkenlerin çok yakınından geçen ac akım telinin veya sarımının,bu iletkende başka ve çok zayıf bir indüksiyon akımını (Ac) doğurması şeklinde de açıklanabilir.Yani aspiratör sargılarından faz direk aspiratör metal gövdesine temas etmeden ve çok yakına kadar istenmeyen şekliyle de gelmiş iletken sargılar veya yalıtkanların çok yakınında olması nedeniyle bu ölü elektrik oluşabilir.Bunu tam anlamak avometre (Multimetre) ile omaj ölçümünde ortaya çıkacaktır. (Asıl faz kaçağı mı yoksa bir ölü elektrik kaçağı mı olduğu)

Topraklı prizi mutlaka da toprak iletkeni (Topraklama metal uçları 2 yanında da bulunan) yeni bir prizle değişin öncelikle.Prize topraklı fişi takmadan önce de bir multimetre ile sesli omaj kısmından aspiratör son kademede açıkken toprak ucu ile faz ve nötr ucunun girdiği noktalar arasında toprak-nötr toprak-faz fiş uçları arasında multimetre buzzeri ötüyor mu ona bir bakın.Buzzer öterse bu aspiratörün ana veya kademeli sargılarında veya yardımcı sargılarından gövdeye direk elektrik (faz) kaçağı da var demektir.Bu haliyle topraksız fişle veya prizle de kullanırsanız çok tehlikeli olur,gövdedeki bu kaçakla temas halinde her zaman da çarpılabilirsiniz.Servise verip sargılardan gövdeye olan bu kaçağı telafi edip tam ortadan kaldırmanız ve ondan sonra güvenle de kullanmanız gerekir.

Not: Zaten bu durumda,yani faz kaçağının metal gövdeye tam temas etmesinde,aspiaratörün bu topraklı fişini topraklı bir prize takar ve topraklama hattı da tam sağlam ise,hattınızdaki otomatik sigortanın ve K.A.K.R.'sinin anında düşmesi de beklenir.Normal olan hali budur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
İşte kaçak akım rolesinin yanında muhakkak topraklama vazife yapmalı. Yoksa cihazın gövdesinde kaçak bekler kişi elini vurduğundan şahıs üzerinden toprağa akar. KAKR atana kadar siz ne hale gelirsiniz bilinmez. Onun için topraklamaya ve topraklı prize dikkat edin.
KAKR topraklama olmadan görev yapar. Ama cihazın üzerindeki kaçak pusuda bekler kişi temas halinde üzerinden toprağa akarak kaçak 30 ma ve üzeri olduğunda KAKR açar.
 
Burdaki elektrikcide boyle bir alet oldugunu sanmiyorum prizi degistirse yeterli olur mu kari test ettigim de atiyorjm test butonundan bu olayin tesisatla bir ilgisi olabilirmi notr kopmasi gibi ornegin bulasik makineai calisirken akimi aspiratore gidiyosa govdede kacak yapabilir mi olu elektrik denilen sey nedir normalmidir aspiratoru atmalimiyiz garantisi yok acma kapama butonu plastik oldugu halde o dugmelerde bile kontrol kalemi yaniyor bir fazda nasi yaniyosa o parlaklikta yaniyor ama carpmiyo bu olayi nasil anlarim cozerim ogretmen bey tesekkur ederim her konumla ilgileniyosunu bu soruyu eskiyi unutarak cevaplarmisini her duamda sizler varsiniz gercekten
 
1- Bozuk olan priz, topraklama terminalleri sağlam olan yeni bir priz ile değiştirilecek.
2- Aspiratör fişinin topraklama terminali ile aspiratör gövdesi arasındaki bağlantı ölçü aletinin buzzer konumunda test edilecek.
3- Aspiratörün enerji aldığı değiştirmiş olduğunuz yeni prizden nötr-toprak kısadevresi yapıp K.A.K.R'si atyor mu kontrol edilecek.

Bu üç işlemi yaptıktan sonra içiniz rahat olsun.
 
Hayır,bu aspiratörü atmayın,sargı omajıyla aspiratör metal gövdesi arasını avometreyi kullanan birisinin olduğu yerde ölçtürün.Statik (Ölü) elektrik el temasında anında yok olur,çarpma olayı da normal elektrikteki gibi parmakları hafif veya biraz şiddetli titreştirerek de olmaz sizin anlattığınız gibi.

Toprak hattınızı da yetkili bir elektrikçiye mutlaka (Topraklama kazığı veya levhasının toprakla temasını,zeminin yaşlık,kuruluk durumu kontrol edilsin ve iletim hattındaki iletken toprak kablolarının sağlamlığının testinde MEGER cihazı da kullanılsın) kontrol ettirin.Bu hat zayıfsa topraklı fiş-priz de bu koşulda pek bir işe yaramaz,bu durumda ölü elektrik veya normal elektrik kaçağını,bir tehlike (Kaçak) anında toprağa tam olarak veremez çünkü.Yalnızca bunlara dikkat edin.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Yapmanızı istediğim 3 işlemi yaptıktan sonra aspiratörü çalıştırdığınızda sorun yaşamıyorsanız hiçbirşey yapmanıza gerek yok. Aspiratörü çalıştırdığınızda K.A.K.R. atıyorsa Sn Binbaşı'nın dediği aspiratör kontrolünü yapabilirsiniz.
 
Evet,sn erenter58, sn.YaşlıUzman çok doğru bir noktayı da belirtmiştir.Toprak testini değişik türde fiş-prizle hat sağlam bile olsa statik(Ölü) elektriğin bile gene de kaybolmadığı yönünden ve çok da zayıf olabileceği yönünden,eğer böyle bir sonuç çıkarsa yapmanızı da demek istemiştim.Elinize 100 watt.lık ampulle bir duya bağlı ve çıkış 2 kablosu olan bir ampulü alın.Bir ucunu sözünü ettiğiniz topraklı prizdeki metal (Toprak) uca, diğer ucunu faz ucuna değdirip lambayı yakın.K.A.K.R'sinin hemen de düşmesi gerekir,eğer toprak hattınız çok sağlıklı ise.Düşmezse zayıflık var ve bu 30 mA ve üstü kaçak akım da rahatça toprağa geçemiyor demektir.Elektrikçiler buna ""Seri lamba tekniği" de derler.Bundan sonrasında ise aspiratörde gerçek bir faz kaçağı da bulunuyorsa,topraklı fişle topraklı prize de takarsanız zaten o zaman da K.A.K.R.si hemen atacaktır.Bu durumda toprak için bu detaylı teste de hiç gerek yoktur,sn YaşlıUzman'ın da belirttiği gibi..Sonuç eğer olumsuz olursa diye size biraz öncesinden gerekli olabilir diye detay verdim sadece.Kolay gelsin.
 
çok teşekkür ederim bunu hemen denicem peki bu elektrik bizi çarpmıyor ama birikip çarpma olasılığı var mı ayrıca k.a.r test butonları her zaman işe yarar mı
 
Birikip çarpma diye birşey sözkonusu olamaz. Kaçak birden oluşur, toprağa akacak yol arar bulursa kaçak akım rölesini açtırır bulamaz ise birsinin şaseye elle temasını bekler.Topraklama bu yüzden önemlidir.
K.A.K.R testini ilgili prizden faz-toprak arasına bağlayacağınız 40w ile 100w arası bir ampulle yapabilirsiniz. Nötr-toprak terminallerini kısa devre ederek te yapabilirsiniz. Sn Binbaşının da bahsettiği ampul testi en sağlam yöntemdir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,940
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst