Elektrik iletimi ile ilgili basit bir soru

theasus

Üye
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
54
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar havai hatlarda neden 3 telle iletim oluyor?
Nötr nasıl taşınıyor?
4 telden iletim olması gerekmiyor mu?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Havai hatlardan kastın Y.G hatları ise şayet Nötr zaten A.G'de lazım oluyor ve trafonun yıldız noktasından alınıyor. A.G Havai hatlarında Nötr iletkeni olur ve genelde ince iletkenler olan Rose ya da Lilly kullanılır.
 
Arkadaşlar havai hatlarda neden 3 telle iletim oluyor?
Nötr nasıl taşınıyor?
4 telden iletim olması gerekmiyor mu?

Elektrik akımı 3 fazlı olarak üretilen elektrik santrallerinde,nötr noktası Y.G. trafosu çıkışında,nötr ucu toprağa verilip topraklanır.Bu şekilde toprak (Yer) iletkeni,bu nötr havai iletim hattının yerini almış olur.3 fazla iletilen çok yüksek gerilimli akımın,akım şiddeti (Amperi) de çok düşük olduğundan dolayı,topraktan iletilip (Toprağın,nötr hattı iletim hattının direk olarak yerine) geçmesi daha kolaydır.Bu şekilde,havai iletim hattının bir tanesinden de tasarruf sağlanır.Ama trafo dönüşümlerinde,akım/gerilim oranının transformatör ilkesiyle ters orantıda değiştiği,alçak gerilimlerde,bu defa gerilimin düşürülmesi,akım şiddetinin (Amperin),trafo ilkesiyle de çok fazla artması yüzünden,nötr iletkeni yerine kullanılan toprak (Dünya zemini,yer) hattına,yüksek şiddetdeki akımın iletiminde,bazı iletim kayıpları da göz önüne alınarak,takviye bir toprak hattının devreye girmesi,yani A.G.'le havai iletimde,bu ek nötr hattı desteği de daha uygun görülür.(Özellikle daha alçak gerilimli olan bu havai iletim hatlarında) Kolay gelsin.
 
Nötr sadece mono faze yüklerde kullanılır. Yüksek gerilimde monofaze yük olmadığından nötr bulunmaz. Alçak gerilim hatlarında ise nötr iletkeni vardır.

Not : yıldız noktası toprak ile taşındığında adı toprak kablo ile taşındığında nötr olur.

Kolay gelsin...
 
babacan yüksek gerilimde,orta gerilimde ve alçak gerilimde yani 380 v üzeri gerilimlerde nötr hattı ek bir masraf olur ve kullanılmaz nötr iletim sisteminde kullanılmaz ancak dağıtım sistemindeki trafoların yıldız bağlı noktalarından alınıp 3 fazla yani 380 volt ile birlikte tüketicilere dağıtılır.
........inşallah azda olsa yardımcı olabilmişimdir.
 
Havai hatlardan kastın Y.G hatları ise şayet Nötr zaten A.G'de lazım oluyor ve trafonun yıldız noktasından alınıyor. A.G Havai hatlarında Nötr iletkeni olur ve genelde ince iletkenler olan Rose ya da Lilly kullanılır.
Yeni yönetmeliğe göre ve faz iletkeninden çekilen akım miktarı kadar akım nötr iletkenden kendini tamamladığı için nötr iletkenin kesiti de faz iletken kesiti kadar olmak zorunda ancak sokak fazı ince kesitli iletkenden oluşuyor.Şöyle ki 5 tel 4P+R(3 faz 1 nötr ve 1 sokak)
 
Peki direklerde nötr en alttaki sokak hattı bir üstündeki diğer üstündeki 3 tel de faz bu tamam. Ama bazı demir direklerde sokak hattı bulunmuyo. 3 faz bir nötr. Ama buradaki demir direklerde 2 altta 2 üste biribirlerine pararlel aynı hizada oluyo ...burada nötr tespit etmemnin yolu nedir. Altaki iki kablodan sağdaki soldaki mi? Alttaki iki kabloyu aynı hizada birbirinini altında veya üstünde deil.
 
İsteğe göre 5 tele kadar çekilebilir.Örneğin tek meskene 2 tel 1F+N çekilebilir aydınlatma gerekiyorsa birde sokak fazı ilave edilir.İlerde yerleşim çoğalır tek faz yetersiz kalır gibiyse 3F+1Sokak+N toplam 5 tel çekilebilir.Bu tellerin yerleri tam olarak kesin değildir.Standartlarda olması gereken düzen şu şekildedir:en üst sol ve sağ izolatörler ve sol izolatörün altı faz;sağ izolatörün altı sokak fazı ve en alt izolatörde de nötr iletkeni vardır.Ancak uygulamada bu böyle değildir.Hangi telin ne olduğunu anlamak ise kontrol sonucu doğrulanır.Hatta aboneler veya sokak lamba bağlantıları takip edilerek.
 
isteğe göre 5 tele kadar çekilebilir.örneğin tek meskene 2 tel 1f+n çekilebilir aydınlatma gerekiyorsa birde sokak fazı ilave edilir.ilerde yerleşim çoğalır tek faz yetersiz kalır gibiyse 3f+1sokak+n toplam 5 tel çekilebilir.bu tellerin yerleri tam olarak kesin değildir.standartlarda olması gereken düzen şu şekildedir:en üst sol ve sağ izolatörler ve sol izolatörün altı faz;sağ izolatörün altı sokak fazı ve en alt izolatörde de nötr iletkeni vardır.ancak uygulamada bu böyle değildir.hangi telin ne olduğunu anlamak ise kontrol sonucu doğrulanır.hatta aboneler veya sokak lamba bağlantıları takip edilerek.
teşekkürler sayın ocean. World zaten en altta tekten varsa nötr bir üstü sokak diğerleri faz bunda sorunn yok diğerlerinde dediğin gibi takip ederek bulunur
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst