Elektrik hakediş hazırlama

Pursantaj o kalemin tutarının genel toplam tutarda yüzde kaçı olduğunu belirtir ve işveren bunu bayındırlık birim fiyatları üzerinden yapar. Elektrik kalemlerinin pursantajları toplandığında elektrik işinin pursantajı çıkar. inşaatın,makinenin ve elektrik işlerinin pursantajları belirtilir. Pursantajda püf noktası şudur; 1 adet olan kalemin fiyatı referans alınarak (örneğin jeneratör, trafo, ups) toplam tutar belirlenir diğer pursantaj oranlarıylada her kalemin miktarları  bayındırlık birim fiyatı üzerinden belirlenmiş olur. Bunlar işe teklif hazırlarken  yardımcı unsurlardır teklifde verilen miktarların kontrolü yapılmış olur. Bayındırlık birim fiyat içeriğini mantığını çok iyi bilmek gerekir. Örneğin kompanzasyon sisteminin fiyatlandırılıması şöyledir; 1 kVAr fiyatı bellidir ihtiyaç duyulan kVAr değeri ile çarpılarak belirlenir bunu bilmeyen insan bayındırlık kitabından kontaktörün  rölenin bıçaklı sigortanın poz numarasını arar ve ayrı ayrı girmeye çalışır yanlıştır. Özel işverenler dahi fiyat tekliflerini bayındırlığa tabi olarak istemektedir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
piyasada bu iş için paket programlar var ama eğer paket program kullanmadan kendim hazırlarım diyorsanız bu iş için bilmeniz gereken şeyler var.

- excel 'i çok iyi kullanmanız gerekiyor (formüllendirme ,tabloları biçimlendirme vs..) (internetten bu iş için oldukça fazla site var yada kitap alıp öğrenebilirsin ama en iyi yol kurcalamak )

- Elektrik malzemelerini iyi tanımanız özelliklerini gayet iyi biliyor olmanız gerekiyor...(Malzeme üreticilerinin sitelerinden başlangıç için bilgi edinebilirsin, malzeme irsaliyelerini veya faturalarını inceleyebilirsin,malzeme üretici yada pazarlamacılarının kataloglarını inceleyebilirsin, şantiyelerde birebir malzemeleri görebilir soru cevap şeklindede öğrenebilirsin)

- İş hangi kuruma ait ise Malzemelerin fiyat analizlerini içeren döküman analizleri vardır böylelikle malzmelerin teklif birim fiyat bedeline yahut kurum birim fiyat bedeline neyin dahil olup neyin dahil olmadığını bedelinin ayrıca alınacağını bilebilirsin ki bu çok önemli, Tedaş işleri için Teklif Birim Fiyat tarifleri kitapçığı var şu linkten indirebilirsin

http://www.emo.org.tr/ekler/e46e93a054f94c0_ek.doc?tipi=34&turu=X&sube=0

- Tedaş işleri için artık ihzarat bedeli ödemesi yok eskiden ihzarat bedeli ödeniyordu sonra değişti belli malzemelerin %70 ine malzeme bedeli ödenmeye başlandı sonra oda kalktı Şu an Avrupa Yatırım Bankasının Kredi sağladığı işlerin dışında hiç bir yapım işine yahut Bakım Onarım işine malzeme bedeli ödenmiyor Montaja geçtiğin de Malzeme+montaj beraber ödeniyor.

-hakediş hazırlama aşama aşama:

iş sahasına gidilir kroki çizilir , standart yahut işe özel oluşturulmuş metraj tabloalrına göre metraj alınır malzeme cinsleri ve miktarları belirlenir tablolara aktarılır.
Demontaj dan montaj işler varsa tutanağa bağlanır onlarda tablolara aktarılır.
Demontaj iade malzemeler varsa kurum ambarlarına yada kurumun gösterdiği yerlere tutanak ve bonoyla teslim edilir.
Kullanılan yeni malzemelerin fatura fotokopileri irsaliye fotokopileri ,TSE ,ISO kalite belgeleri, Rutin Test raporları ve eğer kurum ayrıca test talep etmiş ise bu testlere ait dökümanlar hazır bulundurulur.

kurumda hakediş ile ilgilenen kısımlar ya Sistem İşletme Müdürlükleri , Proje Tesis müdürlükleri,Ar Ge proje Müdürlükleri,Makina ikmal Satınalma Müdürlükleridir. bu makamları temsilen bulunan kontrol elemanları ki bunlar ya mühendis yada tekniker yada teknisyendir, bunlarla beraber yüklenici yahut onu temsilen şantiye şefi yada vekaletli elemanı yukardaki prosedürleri tamamlar ve sahada hazırlanan metraj tablolarını bilgisayar ortamında excelde tablolar hazırlayarak çıktılarını alır krokileri Ya Autocad ile yada el ile temize geçer çıktılarını alır.sonra Durum tespit tutanakları hazırlanır .
Durum tespit tutanaklarında şu bilgiler yer alır.

işin adı hakediş numarası.
sırasıyla
Poz no
Malzeme veya işin cinsi
bu hakediş miktarı bir önceki hakediş miktarı
Keşif Miktarı
Fark

tüm işler ve malzemeler için bu bilgiler alt alta sıralnır.

Durum Tespit Tutanakları

Elektrik işleri (Yenimalzeme+Montaj )
Elektrik İşleri (Demontaj)
Elektrik İşleri (Demontajdan Montaj)
İnşaat İşleri

eldeki tutanak ve metraj tabloalrına göre durum tespit tutankları hazırlandıktan sonra
Teklif birim fiyatlı yahut kurum birim fiyatlı hakediş fiyat / Tutar Tablolarına geçilir
bu tablolar Durum Tespit Tutanak Tablolarının aynısıdır hemen hemn sade fiyatlar vardır bu fiyatlar miktarlarla çarpılır tutarlar bulunur
en altata genel toplam bulunur.

sonra fiyat farkı tablosuna geçilir fiyat farkı tablosunda DİE katsayılarına göre fiyat farkına tabii olan malzemeler için fiyat farkı hesaplaması yapılır bu değer + çıkar yada -

sonra icmal sayfasına geçilir icmal sayfasında
Elektrik işleri (Yenimalzeme+Montaj )
Elektrik İşleri (Demontaj)
Elektrik İşleri (Demontajdan Montaj)
İnşaat İşleri
için hakediş fiyat tablolarından bulduğumuz tutar değerleri bilgi için buraya aktarılır.

sonra

arka kapağa geçilir arka kapakta icmalde oluşan genel toplam
Bir önceki hakediş tutarı bir birinden çıkarılır fark (a) olsun
fiyat farkı ndan gelen tutar (b) olsun

kesintiler (belirli sebepleri oalbilir ) (c) olsun

tutar (a+b+c) = t

kdv (%18) =t*0,18 =k

kdv tevkifatı = t*0,3 = kt

kalan = (t) + (k) - (kt)

temel mantık bu, bu birim fiyatlı işler içindi

Anahtar Teslimi Götürü bedel işler için değişiklik gösterebilir.

bu tip işlerde genelde pursantaj tabloları kullanılır
pursantajda temel mantık her işin keşif bedeline oranla bir yüzdesi vardır yapıaln her iş için bu yüzdeye bağlı olarak ödeme yapılır.

aslında detay çok fazla kabası budur
 
Yahu ArkadaŞlar Demontajdan Montaj Yapilirken Hangİ Fİyat Esas Alinir
Montaj+demontaj Mi Yoksa Farkli Bİr Pozu Mu Var Hangİsİ
 
Genelde demontaj montajin yari fiyatidir ve ayri ayri pozlarda de montaj ve montaj fiyatlari belirtilerek hakedise girer mesela 100m kablo montaj fiyatin 2x ise demontaj fiyatini x alatabilirsin ve hakediste

xx Kablo demintaj 100m x br fiyato 100x top fiyat
xy kablo montaji 100m 2x br fiyat 200x top fiyat seklinde
 
demontajdan montaj genelde tedaş ta çok kullanılan bir formattır
tedaş birim fiyatında demontaj birim fiyatları mevcuttur. bunun için ayrıca hesap yapmaya gerek yoktur fakat bazı kalemler için detaylar vardır buda tedaşın birim fiyat tarifleri kitabına bakılarak halledilebilir
 
Çok güzel anlaymışsınız arkadaşlar ama elinde tam anlamıyla eksiksiz örnek hakediş raporu olan varmı.
Bana göre en iyisi raporu inceleyerek öğrenmek.
 
ayrıca excel hakediş dosyasındaki sayfa isimleri ve sıralaması nasıldır
örneğin; kapak/yeşildefter/ataşman gibi.
 
teşekürler
örnek hakediş raporu varmı
elnde olan varsa ve paylaşırsa çok iyi olur
yukarda arkadaŞlar İyİ anlatmiŞ ve rapor olursa umarim herkes anlar
sevgİlerİmle
 
bayındırlık birim fiyatları poz numarası sıralaması ile malze+montaj ve montaj olarak elinde bulunan arkadas var mı? 2008 birim fiyat excel ortamında..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst