Elektrik Faturalarında Tasarruf

Katılım
5 Eyl 2007
Mesajlar
79
Puanları
1
ELEKTRİK FATURALARINIZDA TASARRUF

IŞIK KAYNAKLARINIZI DAHA VERİMLİ OLANLARLA DEĞİŞTİRİN
İşletmelerin elektrik tüketiminde aydınlatmanın payı genelde düşüktür. Buna karşın aydınlatmanın önemli olabileccği bazı sanayi dalları da bulunmaktadır. Aydınlatma yükünün çok az olduğu yerlerde bile, enerjide önemli bir tasarruf sağlanabilir. Etkin bir enerji yönetim proğramı yapılırken aydınlatma gözardı edilmemelidir.

AYDINLATMA VERİMİ

Piyasada çeşitli enerji verimliliği değerlerine sahip değişik türde aydınlatma kaynakları bulunmaktadır. Tablo 1 'de bazı aydınlatma kaynaklarının temel özellikleri verilmektedir.

Tablo 1 Genel Aydınlatma Kaynaklarının Özellikleri


Tip
Güç (Watt)
Verim (Lümen/Watt) *
Omür (saat)

Akkor Flamanlı
Normal
15- ]000
10-20
1000

Halojen
20 -2000
20 -25
2000 -3000

Flüoresan






Tüp
6 -65
50 - 95
4000 -7000

Kontakt
9 -25
45 - 80
8000 –10000

Yüksek Basınçlı





Civa
50 -1000
40 - 60
7000

Sodyum
50 -1000
70 -120
6000

Metal Halide 400 -2000
80 -90
2000 -6000

Alçak Basınçlı






Sodyum
8 -180
1 00 -ı 80
6000


* Verimlilik, lümen/Watt olarak ifade edilmektedir. (Giren birim enerji başına çıkan ışık akısı)

AYDINLATMA SEÇİMİ İÇİN DİĞER ETKENLER

Aydınlatmada gözönüne alınacak ilk özellik verimliliktir. Bununla birlikte dikkate alınması gereken bir takım diğer etkenler de vardır. Bu etkenlerden bazıları Tablo 2'de verilmiştir.

Tablo 2 Yaygın OIarak Kullanılan Işık Kaynaklarının Çeşitli Özellikleri


Tip
Işığın Rengi
Renk Geri Verimi
Maliyeti

Akkor Flamanlı
Normal
Sıcak
İyi
Düşük

Halojen
Sıcak
Çok iyi
Orta

Flüoresan






Tüp
Çeşitli renkler
Ortadan iyiye
Orta

Kontakt
Sıcak
iyi
Orta

Yüksek Basınçlı






Civa
50 -1000
Orta
Yüksek

Sodyum
Sıcak
Çok zayıf
Yüksek

Metal Halide Gün ışığı
zayıf
Çok yüksek

Alçak Basınçlı






Sodyum
Sarı
Yok
Orta



AYDINLATMA KAYNAKLARININ VERİM VE ÖMÜR AÇlSINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

Normal flamanlı lambalarla diğer aydınlatma kaynakları arasındaki ilişki aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Normal flamanlı lambaların ömrü ve verimi 1 olarak alınırsa diğer lambaların buna karşı gelen özellikleri şöyledir.

Aydınlatma Kaynağı
Verim Katsayısı
Tahmini Ömür Katsayısı

Halojen 2.1-2.5
2 -3

Tüp Flüoresan
5 -9
4-7

Kompakt Flüoresan
5- 8
8 -10

Yüksek Basınçlı Civa
4-6
7-8

Yüksek Basınçlı Sodyum
7-12.5
7

Metal Halide
8-9
2-6

Alçak Basınçlı Sodyum
10-18
6



AYDINLATMA KAYNAKLARININ SEÇİMİ VE KULLANIM ÖNERİLERİ

Aydınlatma kaynaklarının farklı özelliklerine dayanılarak aşağıdaki kullanım önerileri yapılabilir.

- Normal Flamanlı Lambalar
Kısa süreli çalışmalarda
Genel amaçlı yerlerde

- Halojen Lambalar
Yüksek yoğunluklu aydınlatma
İyi renk geri verimi gereken yerlerde

- Tüp Flüoresan
Sürekli veya kesintili aydınlatma
Genel amaçlar için
İyi renk geri verimi gereken yerlerde

- Kompakt Flüoresan
İç ortamlarda yüksek kaliteli aydınlatma gereken yerlerde

- Yüksek Basınçlı Civa Buharlı
Büyük atölyelerde
Dış ortam aydınlatmasında

- Yüksek Basınçlı Sodyum Buharlı
Dış ortam aydınlatmasında (civa buharlının yerini alabilir)
Yol aydınlatmasında
Depolama sahalarında

- Metal Halide
Sınırlı kaynak sayısı gerektiren geniş sahalarda (spor sahaları vb)

- Alçak Basınçlı Sodyum Buharlı
Renk faktörünün önemli olmadığı dış ortam aydınlatmalarında (otoyol, geniş depolama sahaları)

ENERJİ TASARRUFUNA BİR ÖRNEK

Dış ortam aydınlatması 250 wattlık 65 adet yüksek basınçlı civa buharlı ampul ile sağlanan bir fabrikada ampuller (verim=52 lümen/watt), 90 wattlık alçak basınçlı sodyum buharlı ampullerle (verim 150 lümen/watt) değiştirilirse ne kadar elektrik tasarrufu sağlanır.

Mevcut aydınlatma = Lamba sayısı x Etkinlik faktörü x Lambanın gücü
= 65 x 52 x 250
= 845 000 Lümen

LS : Aynı aydınlık seviyesi için gerekli lamba sayısı
Önerilen aydınlatma = LS x 90 x 150 = 845 000 Lümen

LS = 62.59 yaklaşık olarak LS 63 alınırsa:

Enerji Tasarrufu = (65 x 250) -(63 x 90)
= 10 580 Watt

Aydınlatma ihtiyacını 3650 saat/yıl olarak kabul edersek Yıllık enerji tasarrufu = 10.58x 3650
=38 617 kWh/yıl

Aktif enerjinin fiyatı : 115 500 TL/kWh (01.05.2002)
Yıllık enerji tasarruf maliyeti = 38 617 x 115 500
= 4 460 263 500 TL/yıl (2787 Euro/yıl)

Bu değer ampullerin değiştirme masrafı ile karşılaştırılmalıdır. Bu değerlendirme yapılırken yüksek basınçlı sodyum buharlı ampullerin ömürlerinin biraz daha kısa olduğu göz önüne alınması gereklidir.

ÖNERİLER

• Aydınlatma sistemlerinizi gözden geçirin daha verimli aydınlatmaya geçebilmek için fırsatları değerlendirin.
Örneğin:
• Aydınlatına armatürlerinde herhangi bir değişiklik yapılması düşünülmüyorsa 1000 saat/yıldan fazla kullanılmış akkor flamanlı ampuller kompakt flüoresan ampullerle değiştirilebilir. Armatürde de değişiklik yapılacak ise akkor flamanlı ampuller, llüoresan tüp Iambalarla değiştirilmelidir.
• Ampullerde değişiklik yapılabiliyor ise, yüksek basınçlı civa buharlı ampullerin yüksek basınçlı sodyum buharlı ampuller ile değiştirilmesi kayda değer olabilir.
• Çalışılmayan sahalarda aydınlatma için alçak basınçlı sodyum buharlı ampullerin kullanılması her zaman uygundur.
• Aydınlatma armatürlerinizin değişlirilmesini planlamış iseniz, modern verimli aydınlatma kaynakları ile değiştirilmesinin maliyetini kontrol ediniz. Bu maliyet karşılaştırılmasında uzun ömürlü kaynakların Bakım masraflarının daha az olacağını gözönüne alınız.
• Basit ve düşük masraflı önlemler şunları içerir:
• Aydınlatma armatürlerini temiz tutunuz.
• Yapay aydınlatma gereğini azaltmak ve gün ışığından daha fazla yararlanabilmek üzere pencere camlarını düzenli olarak temizleyiniz.
• Ortam aydınlatmasını gün ışığına göre çalışan fotosellerle kontrol ediniz.
• Çalışılmayan zamanlarda sadece güvenlik amaçlı yeterli aydınlık sağlayınız.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Günlük hayatta sıkça kullanılan buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi elektrikli ev eşyalarında, basit önlemlerle yüzde elliye varan elektrik tasarrufu sağlanabiliyor.


Enerji tasarrufunun çevreye yapılan en önemli yatırımlarından biri olduğu düşüncesinden yola çıkan Çevre ve Kültür Kuruluşları Derneği (ÇEKÜD), alınacak basit önlemler sayesinde, elektriğin fazla kullanımdan doğan çevre zararlarının azalacağı görüşünde. ÇEKÜD'ün yayınladığı "Elektrikli Ev Eşyaları Tasarruf Kitapçığı"nda yer alan önlemlerin başında, mikro dalga fırınların ve kompakt floresan lambaların tercih edilmesi, sadece kullanılan odaların ısıtılması, elektrikli eşyaların birbirinden uzak yerlere yerleştirilmesi geliyor. ÇEKÜD'ün kitapçığında yer alan önlemlerden bazıları şöyle:

-FIRINLAR VE OCAKLAR-

"Aynı miktar yiyeceği pişirmek için mikro dalga fırın, klasik fırına göre yüzde 66 daha az enerji tüketir. Her kapak açılışında sıcaklık 25 derece ile 30 derece birden düşeceğinden, yemek pişerken fırın kapağı gerekmediği sürece açmamalıdır. Kapaksız kapta yemek pişirmek, 3 kat daha fazla enerji tüketilmesine sebep olur. Fırında veya ocakta yemek pişerken yiyeceğin piştiği kabın kapağı sıkıca kapatılmalıdır. Alev tencere tabanına, tam olarak temas etmeli, tencere tabanını aşmamalıdır."

-ISITICILAR-

"Odada 1 derecelik sıcaklık düşürme yüzde 5'lik yakıt tasarrufu sağlar. Isıtıcınızın veya radyatörlerinizin önüne eşya koyulmamalıdır. Kapalı ve uygun perdeler, pencerelerden ısı kaybını yüzde 25 oranında önler. Radyatörlerinizin arkasına yansıtıcı konulması, radyatör başına yılda 6 dolar kazanç sağlar. Kış aylarında radyatörün üzerine mermer ve çamaşır gibi herhangi bir malzeme konulmamalı, radyatörün üzerinde çamaşır kurutulmamalıdır."

-AYDINLATMA-

"Kompakt floresan lambalar normal lambalardan 5 kat daha az enerji tüketirler ve 10 kat daha uzun ömürlüdürler. Standart lambaların ömrü 750-900 saat (150 gün) iken, kompakt floresan lambaların ömrü 10.000 saattir (2 bin gün). Lambaların daha iyi çalışması için kuru bezle temizlenmesi gerekir. Kirli ve tozlu lambalar yüzde 25 daha fazla enerji tüketir."

-SU ISITICILARI-

"Termosifonların çevresini yalıtmak, yüzde 10 enerji tasarrufu sağlar. Ayarlanabilir debili duş başlığı dakikada en fazla 10-15 litre su tüketirken, diğer başlıklar 25-30 litre su tüketir. Böylece 10 dakikalık banyo esnasında 100-150 litre sıcak su ve o oranda da enerjiyi tasarrufu yapılmış olur."

-ÇAMAŞIR VE BULAŞIK MAKİNELERİ-

"Makineleri odaya yerleştirirken çevresinde en az 5 cm. boşluk bırakılmalıdır. Makineyi yarı dolu veya aşırı dolu halde çalıştırılmamalıdır. Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için sabah veya akşam saatlerinde yıkama yapılmalıdır. Elektrik enerjisinin yüzde 90'ı suyu ısıtma esnasında harcandığından, durulama ve çalkalama soğuk su ile yapılmalıdır. Böylece enerji tüketimini minimize edilebilir."

-BUZDOLABI VE DERİN DONDURUCULAR-

"Buzdolabı, soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak yere yerleştirmelidir. Böylece enerji tüketimi yüzde 10-15 oranında azalır. Derin dondurucudan alınan bir kase içindeki buz parçası, dolabın ortasına konduğunda, 3-4 gün süre ile, yüzde 5 daha az enerji harcanır. Yemekler, dolaba koymadan önce oda sıcaklığına kadar soğutulmalıdır. Böylece yemeği soğutmak için ilave enerji harcamaya gerek kalmayacaktır. Dolabın altında veya arkasında bulunan bobinler temizlenmediği zaman yüzde 25 daha fazla enerji tüketilecektir. Dolaba konulan yiyeceğin üzeri, kağıtla, alüminyumla veya plastikle kapatılmalıdır."

Bu yazı alıntıdır
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,833
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst