Elektrik Fatura Örneği

eemtoygar

Üye
Katılım
12 Kas 2008
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
37
Çift terimli tarife ( demant tarifesi ) ile ilgili elinde güncel 2010 yılına ait elektrik fatura bildirimi olan arkadaşlarımız varsa foruma koymaları yada bana mail atmalarını rica ediyorum. Karşılaştırma yapmak için elimde güncel fatura olması gerekiyor.

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bu dosyada 14 abonelik tipine göre fiyatlandırma bilgileri verilmiştir.
burada endeks degerlerini , carpan değerini ve sözleşme güçünü girdiğinizde size 14 değişik tipde abone türüne göre fatura çıkarmaktadır.
faturaların ayrıntılarını görebilirsiniz.
tedaş fiyatlarda değişiklik yaptığı zaman en son sayfadaki bilgileri yenilemeniz gerekir.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/takip-çizelgesi-rar.28657/
çalıştığım yerde aylık 120000 tl ile 130000 tl arası elektrik faturası gelmekte . gelen fatura ile arada 20 -30 kuruş oynamaktadır
 
inceleyip görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim.
 
Programı inceledim... Gayet güzel bir karşılaştırma tablosu hazırlamışsın. Ancak bazı ufak tefek yanlıslıklar gördüm, mesela çift terimli tarifede sözleşme gücü aşımı için sözleşme gücüne ödenen miktarın aynısı yazmışsın... Sözleşme gücünü aşmadığı sürece bir yanlışlık olmaz ama aştığı zaman hesapta yanlısklar çıkabilir. Onun haricinde çok güzel hazırlanmış bir tablo...

Merak ettiğim bir konu daha var 2010 yılı tarifeleri için çift terimli tarife çok uygun gözüküyor. Neden bu sene için böyle bir birim fiyatlar uygulanmış. Bundan önceki senelerde bu miktarlar daha fazla.

Kendi yaptığım hesaba göre 400 KVA trafoya sahip bir sanayi abonesi 320 kW sözleşme gücü ile 4400 TL üzerinde fatura ödüyorsa çift terimli tarife uygun olacaktır.

Verdiğin tablo çok güzel bir paylaşım olmuş. Ellerine sağlık
 
Ancak bazı ufak tefek yanlıslıklar gördüm, mesela çift terimli tarifede sözleşme gücü aşımı için sözleşme gücüne ödenen miktarın aynısı yazmışsın... Sözleşme gücünü aşmadığı sürece bir yanlışlık olmaz ama aştığı zaman hesapta yanlısklar çıkabilir. Onun haricinde çok güzel hazırlanmış bir tablo...

Merak ettiğim bir konu daha var 2010 yılı tarifeleri için çift terimli tarife çok uygun gözüküyor. Neden bu sene için böyle bir birim fiyatlar uygulanmış. Bundan önceki senelerde bu miktarlar daha fazla.

Kendi yaptığım hesaba göre 400 KVA trafoya sahip bir sanayi abonesi 320 kW sözleşme gücü ile 4400 TL üzerinde fatura ödüyorsa çift terimli tarife uygun olacaktır.

Verdiğin tablo çok güzel bir paylaşım olmuş. Ellerine sağlık
elimde örnek demant aşımlı fatura olmadığı için hesaplama yapmadım. birde reaktif ceza oranı %20 üzerinden hesap yapıldı.
 
peki sizce en iyi tarife hangisi olur.güç kullanımı güne göre eşit dagılırsa ..gündüz puant ve gece olarak..
 
burada ben birkaç deneme yaptım
puant oranı günlük tüketimin %20 sini geçtiği zaman tek zamanlı tarife daha uygun
dement gücü yüksek olan yerler üretim azaldığı zaman belli bir gücün altına düştükleri zaman da dementlı tarifede uygun olmuyor. bunun için bildiğim kadarıyla bir abone 1 yıl içinde enfazla 2 defa abone tarife değişikliği yapabiliyor. bu durumda bağlı olduğu elektrik kurumuna başvurarak tarifesini değiştirebilir.
 
gündüz puant ve gece döenmlerine eğer eşit olarak enerji tüketiliyorsa uygunsuz seçilen bir tarife olmuş olur. Çünkü tarife amacı zaten puant döneminde az harcayıp yada enerji harcamayıp tasarruf etmektir. Puant tarifesinin pahalı olmasıda o saatler içerisinde istastistiki bilgilere göre enerjinin en fazla kullanıldığı saatler olmasıdır. Eşit olarak kullanılırsa herhangi bir tasarruf sağlamaz. Genelde çift vardiya çalışan yerler ve çalışma saatleri 17 - 22 arası çalışmayan yerlerde kullanılması uygun olurç
 
Tarifelerin değişmesi olsun, serbest tüketici sarfiyatlarının aşağıya çekilmesi olsun, reaktif oranlarının değiştirilmesi olsun ... konu EPDK tarafdından 2003 yılından beri hazırlanan senaryoların uygulanmasından ibarettir.

EPDK nın elektrik piyasası ile ilgili mevzuatlarını, çıkan kanunları, yönetmelikleri takip edebildiğim kadarıyla özelleştirme ve serbest piyasa alt yapısının hazırlanması çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca AB uyum sürecine de hazırlık vardır özellikle enerji kalitesi, enerjinin arzı, gelir ve giderlerin dengelenmesi gibi konular ciddi olarak ele alınmış. Hazırlanmış bir plana göre dinamik şekilde günün şartlarına da uyularak tanzim edilmektedir. Bir de altarnatif enerji üretimi ve kaynakları teşvik edilmektedir. Eskiden devletten izin almadan 1watt dahi enerji üretmek yasaktı....

Bu konu ile ilgili EPDK yı takip etmenizi öneririm. Örneğin güç birim fiyatı ile güç aşımı birim fiyatının eşitleneceği 5 sene önce açıklanmıştır. Yanlış anlaşılmasın Bu sistemin mükemmel yürüdüğünü idda etmiyorum. Örneğin reaktif oranlarda yapılacağı açıklanan son değişiklikte geri adım atılmıştır. Enerji kalitesi ve arzı ile ilgili hedeflere ulaşılamamıştır... En azından Devletin enerji konusuna bakış açısı için çok önemli bir kaynaktır.

Hep gıpta ile örnekler veririz "İşte Kanadanın yada Avusturalyanın falanca şehrinde elektrik kesintisi olacakmış her eve şu saat ile şu saat arası elektrik kesilecek özür dileriz önemli ihtiyacı olanlar varsa kurumda bulunan küçük jeneratörler emrinize hazırdır diye tebliğ gönderilir" ( O şehirde de gerçekten ihtiyacı olanlar: solunum cihazı çalıştıran astım hastaları gibi jeneratör talep edermiş). Sonuçta işin bu noktaya kadar gideceğini düşünüyorum. İNŞALLAH

Soruya katkı amacıyla son gelen elektrik faturamızı yayınlıyorum. avganlı nikli arkadaşı tebrik ederim çok güzel bir çalışma olmuş. Tabloya tarife kodlarını da ilave edebilirseniz harika olacak. Saygılar
 

Ekli dosyalar

  • Fbr Elektrik Faturası 04,10.jpg
    Fbr Elektrik Faturası 04,10.jpg
    86.2 KB · Görüntüleme: 202

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,856
Son üye
teslasarmali

Yeni konular

Geri
Üst