Elektrik Enerjisiyle Evde Hobi Olarak Çamaşır Suyu Yapılması.

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba.

Bu işlem(Elektro-kimyasal proses) için;

Malzemeler:

1-
Güç kaynağı(12-15 volt,3-5 amperlik bir akü şarj cihazı yeterlidir.)
2-En büyük boy löklanşe pillerinin(Çinko-karbon pili) ortasından veya karbon arkıyla sinema işleten sinemacılardan alınacak 2 adet grafit (Kömür) çubuğu.
3-5 lt.lik 1 veya 2 adet boş pet yağ kabı.(Halk dilinde=patlak)
3-Yeterli uzunlukta kablolar(1.5-2 mt. kafi.)
4-Kaya veya yemek tuzu(Sodyum klorür.)
5-Çeşme suyu,karıştırmak için tahta veya metal kaşık.
6-Kablo sıyırıcı yan keski,saatçi tornavidası veya ince uçlu küçük bir tornavida.

Hazırlanışı:Önce 2 adet grafit çubuğumuzun bir ucuna,tam ortalayacak şekilde,en ince matkap ucuyla her ikisine de,çatlatmadan 2 ayrı delik deliyoruz.(1/2 cm. veya 4 mm.derinlik yeterli olacaktır.)Daha sonra bu deliklerden uçlarını 1/2 cm. sıyırdığımız kablonun bakır çoklu iç iletkenini sivri bir aletle(Saatçi tonnavidası gibi) deliklerden dışarı taşmadan, sıfıra sıfır sıkıca sokup yerleşmesini sağlıyoruz.kablonun grafit çubukla temas yerlerini de sıvı ve elektrik geçirmeyen bir yapıştırıcı ile(Elek.-elektronik devreleri için izolasyon ve elektrik yalıtımını sağlayan polietilen-termoplastik bir komponentle,veya çift tüplü-404 plastik yapıştırırıcısı gibi bir komponenetle kaplıyarak kapatıyoruz.Böylece çubukların gaz,sıvı ve elektriğe karşı olan izolasyonunu bu yolla tamamladık.

Pet şişelere kapasiteleri kadar,yani ağzına kadar musluk suyu doldurup,eriyebildiği kadar kaya veya yemek tuzu koyup,tümü eriyip gözden kayboluncaya değin kaşıkla sürekli karıştırıyoruz.Hazırlanan çözelti(NaCl+H2O)içrisine pet kaplarının dibine değinceye kadar hazırlayıp kuruttuğumuz grafik elektrot çubuklarını tuzlu sulu çözelti içine daldırıyoruz.Kablolar kapak kapansa dahi, + ve - kablo uçları dışarı güvenle çıkacak dercede uzun bırakılmalı.Bu çözelti kaplarından aynisindan 2 adet de hazırlayabilir ve bunları şarj cihazına seri olarak da bağlayabilir,Hem daha çok çamaşır suyu elde etmiş,hem de güç kaynağının voltajını ikiye bölüp çok fazla aşırı ölçüde yüklememiş ,fazla ısınmasını(Isıyı dağıtmak ve güvenle yaymak için harici vantilatör fanı veya 120 cm.lik fıçasız 12 volt.d.c.'lik bir pc soğutma-havalandırma fanı da kullanılabilir.) da önlemiş olursunuz.Kararı siz verme durumundasınız.

Tek veya çift ünite konuşlandırılan elektroliz kaplarının kablo uçlarına 12 -15 voltluk d.c. elektriği bağlıyoruz.Bağlamadan önce bir veya iki kavanozun da kapaklarını sıkıca kapatıyoruz.Mümkünse bu elektro-kimyasal reaksiyonu iyi havalandırılan bir balkon veya evin açık havayla temasının bol olduğu bir ortamında gerçekleştiriyoruz.Bunun sebebi kimyasal reaksiyon başında NaOH'la teması sud kostik daha yeni yeni oluşacağı için çıkan zehirli klor(Cl2)gazının,reaksiyona girmeden odaya kapak boşluklarından sızıp rahatsızlık verebileceğidir.Bu durum ilk 5-7 dak. için geçerli olup,reaksiyon kısa bir müddet sonra tam düzenine oturacağından sonrası için bir sorun teşkil etmeyecektir.

Güç kaynağının voltajı,akımı,kap sayısı,tuz derişimi ile bağlantılı olarak ortalama 8-10 saat sonra çamaşır suyunuz hazırdı.Güç kaynağını fişten çekip ürününüzü rahatlıkla alabilirsiniz.Reaksiyon sırasında grafit çubukların küçük bir kısmı da, toz halinde eriyip kavanozun dibine çökebilir.Ya bir müddet dinlendirerek(Çökeltme yaparak) ya da ince bir tülbentten süzerek çamaşır suyunuzu temiz olarak kullanabilirsiniz.

Prensibi:Lise kimya kitaplarında(Ömer Bayın'ın)sud kostik(NaOH) ve Cl2 gazı eldesi için, endüstriyel üretiminde eldesi yolunun tanımlanıp,Cl2 gazı bulunan elektrodun bir anyon-katyon filtresi(Gazı geçirmeyen,ama iyonu geçirebilen) ile ayrılmadığında istenmeyen bir ürün olarak meydana gelebilecek NaClO(Sodyum hipoklorit) bileşiğinin bizim tarafımızdan ve kasden,isteyerek oluşturulmasıdır.

Reaksiyonlar:Katotda(-) ,+ yüklü Na otumunun suyla tepkimesiyle H2 gazı oluşur ve kapak boşluğundan atmosfere salınır.Anotta(+) , - yüklü iki Cl atomu birleşip Cl2 gazı oluşur ve yine ayni kapta Na atomlarının suyla teması sonucu açığa çıkan NaOH(Ayni anda H2 gazı da oluşur) ile tepkimeye girip,neticede NaClO oluşturması ve zamanla bu NaClO miktarının giderek zenginleşmesidir.

NaCl+H20=NaOH+H2+Cl2 (1)

2NaOH+Cl2=NaCl+NaClO+H2O (2)

Reaksiyon; ikinci tepkimede NaOH ve Cl2 gazının ayrı bir filtreyle ayrılmadığı için karışmasıyla oluşmaktadır.Bu ekzoterm bir reaksiyondur ve kaptaki çözelti, zamanla ılık konumdan,daha sıcak bir konumu da gelebilir.Oluşan bu sıcaklık,gayet normaldir, çünkü bir kimyasal olay oluşmaktadır.Akü şarjında da,bildiğiniz üzere benzer bir ısınma durumu oluşmaktadır.

Kalite:Oluşan çamaşır suyu endüstriyel bir çamaşır suyu olmayıp, sadece NaClO oranı zengin dezenfektan özellikli saf bir bileşiktir ve çarşıdan satın alınanların keskin kokusuna ve özel bir gizli koku karışımına da sahip değildir.Ancak kirli çamaşırlarınızı bu bileşikle bereberce ıslattığınızda ve yer döşemelerinizi beyazlatmak amacıyla yıkamak maksadıyla,ayni zamanda da dezenfektan olarak da çarşıdan alınanın, ayni özelliklerini gösterip size hizmet edecektir.Dozunu,çarşıdakine göre biraz fazla kullanabilirsiniz,tek dezavantajı da bu olacaktır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,540
Kullanıcılar
449,912
Son üye
mavilacivert11

Yeni konular

Geri
Üst