Elektrik dağıtım şirketinde bakım mühendisi olarak göreve başlayacağım - maaş

ampülcü olup teknik eğitim mezunu olanlar dert etmeyin yakında kamuda size muhendislik verecekler.size iyi yatışlar kamuda.
 
Doğru diyorsun

Sen devlette çalışan arkadaşların forumda tartışma kısımlarında yazdıklarını görsen neler dersin demek ki? Devlete bu ocak ayında atanmış adam hesaba yatan para 3582 diyor sonrasında da "Biliyorum özele göre çok düşük, napalım milletimiz için çalışıyoruz bu kutsallık bize yeter" yazıyor. Ona ne dersin acaba? Asıl sıkıntı ne biliyor musun devlete mühendis alımının kpss ile olması türkçe matematik tarih ne işimize yarıyacak? Yapacaksın bir teknik sınav en kapsamlısından o zaman kim hak ediyor ise girecek devlete artık yatar mı eşek gibi çalışır mı 3500 mü alır 5000 mi alır orası ilgilendirmez beni.
 
Eski bir konuyu şimdi fark ettim, benim son mesajım dan sonra forumun trolu ve öğretmenlik örneği verdiğim için öğretmen bir arkadaş bana biraz bilenmiş, lakin benim yazdığım mesajlarda onların söylediklerin tüm cevapları var. Hemde karşılaştırmalı örnekli olarak anlatmışım ama okumuyoruz , bazende okuduğumuzu anlamıyoruz.

İki örnekte yanlışla doğruyu karıştırırsanız, sonuçta yanlışta ısrarcı kalırsınız vede verilen her farklı örnekte konuyu çevirmeye çalışırsınız. Sonra dersiniz idealizm vb. şeylerle devam edersiniz. İdealizm sadece iş ve mesai saatleri ile sınırlı olmayan çok uzun bir konudur.

Benim dediğim çok nettir. Galibası malibası yoktur.
 
Sayın @Yelek 87

Allah devleti idealizm ve maaşını hak etme kaygısı olmayan insanlardan korusun...

Ayrıca bir konuyu baştan okudum da bir konu bu kadar yanlış anlatılır. DHMİ ve BOTAŞ örneği vermişsiniz.Ne enteresandır ki ikisi de kendi kanununa tabi 657 ile çerçevesi çizilmeyen kurumlar.O yüzden zamanında verdiğiniz bu örnekler temelden yanlış.Hatta bu mantıkla Savunma sanayi şirketlerinde çalışan seçkin Mühendisleri referans alırsak 657 ye tabi bir mühendisi 2'ye 3'e katlar.

Kamu denilince 657'ye tabi Memur ve (yanlış bilmiyorsam) 4857 nolu kanuna tabi İşçi söz konusudur.Kurullar özerk kurumlar kendi kanununa tabi kurumlar bu potaya girmeyeceği için kamu personelince maaş örneği verilmesi son derece yanlış.İnsanlar bunu okuyunca zan ediyor ki kamuda ki tüm personel bu tür maaş alıyor.
 
1999-2000 yıllarında İstanbul sefaköy de yaşıyordum bir esnafla alış veriş yaptım bir arkadaşım aracılığıyla beni çağırmış.Bana dedi ki:O zaman Dyp diye bir parti vardı şimdi galiba adı Demokrat Parti oldu eskisi kadar adı sanı duyulmuyor bu esnaf abi o parti de ilçe başkan yardmıcısıydı THY işçi alımı olacakmış DYP gençlik kollarına senin kaydını yapayım ve seni THY işçi teknisyen olarak işe aldırayım dedi.Ben de ben siyasetle ilgileniyorum ama DYP benim fikirlerimde değil ben siyaseti devletim ve milletim için yapıyorum iş içinde olsa DYP gelmem dedim.Aradan yıllar geçti THY de meslek lisesi mezunu bir teknisyenle tanıştım bende meslek lisesi mezunuyum sene 2003 teknisyenin aldığı net maaş:2450 tl di.3 ayda bir ikramiye de alıyordu.
Ondan sonra kpss giridm ilk 79 puan aldım olmadı sonra 74 puan aldım olmadı 2 sene önce 76 puan aldım yine olmadı TRT de çalışan bir temizlik işçisi bundan 8-10 yıl önce 2500 tl maaş alıyor diye duydum.Sanırım bana THY de çalışan teknisyen arkadaşım bahsetmişti TRT de çalışan temizlik işçisinden.
Ben iş hayatına 1993 staj la başladım 1994 de de maaşlı çalışmaya başladım bana o dönemlerde devlet memuru ol dediklerinde maaşlarına baktım ben özel sektörde 10 milyon tl maaş ve 4 ikramiye alırken devlette çalışan bir memur o zamanlar tedaş da devletindi 6 milyon tl maaş alıyordu buyüzden ne düşündüm memur olmayı nede istedim ne zaman evlendim 1999 krizi 2001 krizi ve onlardan sonra olan krizleri yaşayınca en iyisi memur olmak dedim kpss çıktı sarıldım kpss ye yeterli puanları da aldım ama bir türlü nasip olmadı.Bir keresinde sanırım 2006 yılıy dı İstanbul da yaşıyordum o dönem İETT 100 elektrikçi alacak diye ilan yayınlandı İstanbul şirinevler de iş bulma kurumu var oraya gittim başvuru için kapının önünde binlerce kişi var bir yolunu buldum içeri girdim görevli memur:Elektrikçi var mı diye sordu ben elektrikçiyim dedim.Kaç puan aldın kpss den dedi?74 veya 76 puan almıştım puanım bu dedim gel sen dedi sen kesin işe girersin daha 70 puan lı bir tane elektrikçi gelmedi dedi.Ben yedek listeye bile giremedim.
Şuan da 20 yıllık tecrübe ile işsiz bir elektrik teknisyeniyim.Kusura bakmayın uzun oldu.KPSS girmek devlete kapağı atmak için artık yeterli değil bir çok belediye kadrosun da kpss girip 50-60 puan alarak atananlar var nasıl atandıklarını da çok iyi biliyorum.O 50-60 puan la atananlar koltuklarını kaybetmemek için de onları o koltuğa oturtanların her dediklerine de he demek zorundalar.10 yıl belediye de çalışıp bir gün bile kıdem tazminatı olmayan binlerce insan var 11 ay çalışırlar 11 ay sonra işten çıkarırlar 12.ay tekrar iş başı yaparlar.
İşte bu sistem yüzünden bugün ne devlet memurları nede belediye çalışanları vatandaş ve devlet için çalışamıyor o koltuğa kim oturttuysa onların çıkarı için çalışıyor bugün bu ülke de maaş lar düşük se krizler oluyorsa görevini layıkıyla yapmayanlar yüzünden oluyor.Bir tarafta ki insanlar milyon(eski parayla trilyon la)oynarken diğer tarafta iş yapmak üretim yapmak için kıvrananlar hem sağlıklarını hem de paralarını kaybediyor.Bu yazım burada yazanlarla alakalı değil şuan içinde bulunduğumuz ekonomik durum la alakalıdır.
Ve eğer ki herkes görevini yapsa hiç bir işveren elektrik mühendisine iş için 2013 yılında olsa bile 2000 tl maaş teklif etmez ben elektrik teknisyeniyken o dönem de çalıştığım özel sektörden 2000 tl maaş alıyordum.2014 de aldığım maaş 2400 tl olmuştu.
 
Sayın @Ar-kur-Tek,

Benim konuda tüm mesajlarımı okudunuz da böyle bir cevap veriyorsanız, pes ötesi derim. Yemin ederim pes!!! Bu konuda benim namımı kullanıp başka bir konuda atan tutan arkadaşlara ironi olarak cevap verdiğim bir yazıyı, sanki bu konuda söylemişim gibi yorumlar yapılmasına karşı verdiğim tepkiydi. Demek ki ön yargılı bakılınca insan anlamak istediğini anlıyor.

Trol vatandaşlar diyor ki, maaşınla hava atıyorsun. Sen o maaşı özelde bulmazsın, sınav sistemi alakasız, uyduruk üniversitelerden mezun adamlar tarih coğrafya vs. şeylerle o sınavı geçiyor. maaşa konuyor. Onlar gibi muhteşem mühendisler özelde sürünüyor demeye getiriyor.

Yani benim başka bir konuda söylemiş olduğum örneği bu konuda insanları eziyorsun derken, kendileri diğer üniversite mezunu insanları küçük görünce ses yok!!!!!

Söyleyim Birincisi ,Yıldız teknik üniversitesinden mezunum, elektrik mühendisiyim. Yani sonradan açılan üniversitelerinden falan değilim. Bazıların içi rahatlayacaksa bunu da belirtiyim.

İkincisi, benim maaşımı o zaman söylediğim konuda devletteki mühendisleri gömüyorlardı. Bende onu söyledim. Ki parada gözüm olmadığı mı imzama bakarak anlarsınız dedim. Cevap ironiydi.

Üçüncüsü, parada gözüm olsaydı , devleti değil özel sektörü seçerdim, şimdi maaşım yüksek bile olsa ilerde özel sektörde çalışanlar daha çok kazanacak ama ben düzenli hayatı seçtim dedim.

Dördüncüsü, eğer insanlar özelde sürünüyorsa, tarih coğrafya vb. ıvır zıvırla (kastedilen) yapılan sınavı kazanırlar ve devlete geçerler, teknik bilgi bilmek, tarih coğrafya, anayasa bilmeye de engel değildir.!! Ki KPSS sınavı ile mühendis atanabilmesi şu an üniversite sınavından mühendis olmaktan daha zordur.

Beşincisi, niye DHMİ ve Botaş örneği verdiğime gelince, devlette çalışmanın getiri ve olanakları için bahsettim. Evet bu kurumlar bildiğimiz 657 li değil, biri 399 khk, biri iş kanununa göre personel çalıştıran yerler ama hepsi devlet kurumu!!!!! özel sektör değil. Zaten mühendislerin çoğu teknik kurumlarda kitlerde yani 399 khk kurumlarda çalışıyor. KPSS Merkezi atama ile 399 lu personel seçiliyor aynı 657 gibi. 399 lu kurumlar, Teaiş, Eüaş, TMO, PTT,MKE vb. herkesin bildiği mühendislerin %80 in çalıştığı kurumlar.Devlet deyince sadece 657 akla gelmiyor.!!!!!!!! Ben 657 li mühendisim ve sosyal denge tazminatı alan birisiyim. Devlette pek çok istihdam çeşidi var.

Altıncısı, ben bu maaşı özel sektörde alamazmışım derken, verdiğim öğretmen örneği, fizik tedavi mezunu örneğine cevap yok!!!! Ah pardon bütün yaz yatan öğretmeni kastettiğim için alınan başka öğretmen arkadaş hariç!!!

Yedincisi, ben bir yorum yaparken, bardak yarı dolu ise yarı doludur derim. Bardağın dolu ve boş tarafını eşit görürüm. Bu ülkede özel sektör çok fazla toz pembe gösteriliyor. Yanlış olan özel sektörün çalışma ve ücret durumu olduğu halde, devlettin politikasını eleştirmek samimi ve inandırıcı değil.

Sekizincisi, muhtemelen beni de kastettiğinizi varsayarak,"Allah devleti idealizm ve maaşını hak etme kaygısı olmayan insanlardan korusun... " demişsiniz. Bir üstteki cevapta idealizm hakkında dediğimde çok net. Kime göre neye göre idealizm??? Einstein postanede memur olarak , zarflara pul basmak için fazla mesai yapsaydı büyük idealist olurdu yada Kafka romanlarının yerine fazla mesai ile yazışmalarına devam etseydi yerine, büyük idealist olur du dimi???? Çok açık mesai saatlerinde görevimi yaparım. Bu kadar net. Benim hangi ideallere sahip olduğumu kim nereden biliyor da yargılaya biliyor. Ah ben genel ifade yazdım derseniz, bende geçin derim...

Dokuzuncusu, mühendis olmayan kişilerin, mühendisler hakkında yorumlarından, devlette çalıştığı halde devlette diğer çalışanlarını beğenmeyenlerden bıktım.

Onuncusu, oldukça fakir bir aileden gelip, bana hem anne hem babalık yapan canım babamın desteğiyle, bilerek ve isteyerek yıldız teknikte (kurs ve herhangi bir ekstra eğitim alamadan) ilk yılında Elektrik Mühendisliğini kazanmış, 4 yılda bitirmiş ve kpss yide çok iyi bir şekilde hazırlanarak torpilsiz kazanmış biri olarak vede çalıştığım yerde ne ile meşgul ve nasıl çalıştığımı bilmeden, sadece sırf devlette çalışıyor diye yada devlette çalıştığı halde mühendislere takık olan insanlara sadece yazık diyorum.


Bu dediklerimi de umarım anlamışsınızdır.
 
Son düzenleme:
konu içler acısı senelerce oku mühendis ol imam kadar maaş al hakka revamı .Üstelik çalışma saatleri ve bazı yerde lojman exta
 
Sayın @Ar-kur-Tek,

Benim konuda tüm mesajlarımı okudunuz da böyle bir cevap veriyorsanız, pes ötesi derim. Yemin ederim pes!!! Bu konuda benim namımı kullanıp başka bir konuda atan tutan arkadaşlara ironi olarak cevap verdiğim bir yazıyı, sanki bu konuda söylemişim gibi yorumlar yapılmasına karşı verdiğim tepkiydi. Demek ki ön yargılı bakılınca insan anlamak istediğini anlıyor.

Trol vatandaşlar diyor ki, maaşınla hava atıyorsun. Sen o maaşı özelde bulmazsın, sınav sistemi alakasız, uyduruk üniversitelerden mezun adamlar tarih coğrafya vs. şeylerle o sınavı geçiyor. maaşa konuyor. Onlar gibi muhteşem mühendisler özelde sürünüyor demeye getiriyor.

Yani benim başka bir konuda söylemiş olduğum örneği bu konuda insanları eziyorsun derken, kendileri diğer üniversite mezunu insanları küçük görünce ses yok!!!!!

Söyleyim Birincisi ,Yıldız teknik üniversitesinden mezunum, elektrik mühendisiyim. Yani sonradan açılan üniversitelerinden falan değilim. Bazıların içi rahatlayacaksa bunu da belirtiyim.

İkincisi, benim maaşımı o zaman söylediğim konuda devletteki mühendisleri gömüyorlardı. Bende onu söyledim. Ki parada gözüm olmadığı mı imzama bakarak anlarsınız dedim. Cevap ironiydi.

Üçüncüsü, parada gözüm olsaydı , devleti değil özel sektörü seçerdim, şimdi maaşım yüksek bile olsa ilerde özel sektörde çalışanlar daha çok kazanacak ama ben düzenli hayatı seçtim dedim.

Dördüncüsü, eğer insanlar özelde sürünüyorsa, tarih coğrafya vb. ıvır zıvırla (kastedilen) yapılan sınavı kazanırlar ve devlete geçerler, teknik bilgi bilmek, tarih coğrafya, anayasa bilmeye de engel değildir.!! Ki KPSS sınavı ile mühendis atanabilmesi şu an üniversite sınavından mühendis olmaktan daha zordur.

Beşincisi, niye DHMİ ve Botaş örneği verdiğime gelince, devlette çalışmanın getiri ve olanakları için bahsettim. Evet bu kurumlar bildiğimiz 657 li değil, biri 399 khk, biri iş kanununa göre personel çalıştıran yerler ama hepsi devlet kurumu!!!!! özel sektör değil. Zaten mühendislerin çoğu teknik kurumlarda kitlerde yani 399 khk kurumlarda çalışıyor. KPSS Merkezi atama ile 399 lu personel seçiliyor aynı 657 gibi. 399 lu kurumlar, Teaiş, Eüaş, TMO, PTT,MKE vb. herkesin bildiği mühendislerin %80 in çalıştığı kurumlar.Devlet deyince sadece 657 akla gelmiyor.!!!!!!!! Ben 657 li mühendisim ve sosyal denge tazminatı alan birisiyim. Devlette pek çok istihdam çeşidi var.

Altıncısı, ben bu maaşı özel sektörde alamazmışım derken, verdiğim öğretmen örneği, fizik tedavi mezunu örneğine cevap yok!!!! Ah pardon bütün yaz yatan öğretmeni kastettiğim için alınan başka öğretmen arkadaş hariç!!!

Yedincisi, ben bir yorum yaparken, bardak yarı dolu ise yarı doludur derim. Bardağın dolu ve boş tarafını eşit görürüm. Bu ülkede özel sektör çok fazla toz pembe gösteriliyor. Yanlış olan özel sektörün çalışma ve ücret durumu olduğu halde, devlettin politikasını eleştirmek samimi ve inandırıcı değil.

Sekizincisi, muhtemelen beni de kastettiğinizi varsayarak,"Allah devleti idealizm ve maaşını hak etme kaygısı olmayan insanlardan korusun... " demişsiniz. Bir üstteki cevapta idealizm hakkında dediğimde çok net. Kime göre neye göre idealizm??? Einstein postanede memur olarak , zarflara pul basmak için fazla mesai yapsaydı büyük idealist olurdu yada Kafka romanlarının yerine fazla mesai ile yazışmalarına devam etseydi yerine, büyük idealist olur du dimi???? Çok açık mesai saatlerinde görevimi yaparım. Bu kadar net. Benim hangi ideallere sahip olduğumu kim nereden biliyor da yargılaya biliyor. Ah ben genel ifade yazdım derseniz, bende geçin derim...

Dokuzuncusu, mühendis olmayan kişilerin, mühendisler hakkında yorumlarından, devlette çalıştığı halde devlette diğer çalışanlarını beğenmeyenlerden bıktım.

Onuncusu, oldukça fakir bir aileden gelip, bana hem anne hem babalık yapan canım babamın desteğiyle, bilerek ve isteyerek yıldız teknikte (kurs ve herhangi bir ekstra eğitim alamadan) ilk yılında Elektrik Mühendisliğini kazanmış, 4 yılda bitirmiş ve kpss yide çok iyi bir şekilde hazırlanarak torpilsiz kazanmış biri olarak vede çalıştığım yerde ne ile meşgul ve nasıl çalıştığımı bilmeden, sadece sırf devlette çalışıyor diye yada devlette çalıştığı halde mühendislere takık olan insanlara sadece yazık diyorum.


Bu dediklerimi de umarım anlamışsınızdır.

Sayın @Yelek 87

Yazınızın sadece benimle ilgili kısmına cevap vereceğim.Tabi bu yazınızın diğer kısmını ciddiye almıyorum manasında değil ki yazının geri kalanında büyük kısmı olarak hemfikiriz.

5. madde de bahsettiğiniz argüman yine söylüyorum yanlış.Kamunun istihdam biçimlerinin tabi ki ister istemez farkındayım lakin genel bir örnek verirken sizi istisnai ve kendine has kanunları olan kurumları örnek verirseniz bu geneli kapsamadığı için doğru örnek olmuyor.

Bugün kurullarda görevli bir sürü insan var ve muazzam maaş alıyorlar.Ben bundan hareketle kamu maaşlarının buna referans olamayacağını söylüyorum.Yani istisnalar kaide olamazlar.Ayrıca kamu denilince kast edilen vede anlaşılan devlet memurluğudur ve 657'dir.Benim karşı çıktığım nokta budur yani Botaş DHMİ gibi kurumların normal devlet memuru olmadıkları hali ilede aldıkları maaş hatta bazen sosyal haklarının normal devlet memuruna örnek gösterilemiyeceği.

"Allah devleti idealizm ve maaşını hak etme kaygısı olmayan insanlardan korusun... " temennisi ise sizin anladığınızın aksine sizi eleştirmek için değil daha yukarıda yazdığınız bir cümleye destek amacı ile yazılmıştır.Zan ederim bir ifade eksikliğim oldu o konuda kusuruma bakmayın.Zaten sizi de kast etsem cümleye "Sizler gibi" diye başlardım ki dediğim gibi niyetim bu değildi.

Tartışmanın geri kalanı ise benim için uzak bir mesele.Kimsenin maaşı,aldığı para yaptığı iş beni enterese etmez.Birinin aldığı parayı konuşmak bana çok abes geliyor bunu eleştireceksek parayı alana değil verene sorarak yapmak lazım.Yoksa maaşı için birini eleştiren kişiye desek ki o parayı sana da verelim hayır demez.

Memleketin meselesi onun bunun aldığı maaş değil.gelir dağılımının adaletsizliği , hak edilenin çoğu zaman imkanlar olsa bile verilmemesi,yapılan işin karşılığını alamamak v.s diye uzar gider.YAni mesele sistemsel ve kültürel bir mesele iken sen az aldın ben çok alıyorum diye tartışmak konuyu çözmekten ziyade kişisel çekişmedir bence.

Umarım bende derdimi anlatabilmişimdir.
 
5. konuda verdiğim cevap hala geçerlidir. Verdiğiniz nazik cevap için teşekkür ederim.

iyi günler dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst