Elektrik dağıtımında 50 Hertz den fazla bir frekans mı kullanılıyor?

morbeyaz

Üye
Katılım
21 Ağu 2008
Mesajlar
534
Puanları
6
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar,

Geçenlerde bir eve gittik. Abone, çok fazla elektrik faturası geldiğinden yakınıp duruyordu. Arkadaşla evdeki cihazların watt değerlerini hesapladık. Hesapladıktan sonra gördük ki, watt değerleri ile elektrik faturası birbirini tutmuyor. Kendim elektrik kurumunda çalıştığımdan ev için kwh ücretini ve vergileri de hesaba tam olarak kattım.

Benim bir varsayımım var. Bilmem sizler ne düşünürsünüz. Şimdi, cihazlarımız50 Hz ile çalışıyor. Eğer elektrik kurumu 50Hz den daha fazlasını gönderirse ne olur? Mesela 55 Hz. Elektrik sayacı daha fazla dönermi? Mekanik olanlardan şüphe ettim ve dijital olanlar için bir şey söyleyemeyeceğim. Yani benim demek istediğim, bu frekans artırılırsa, sayaç daha fazla dönüp elektrik faturasının daha fazla gelmesine sebebiyet verirmi?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Motorlarda Devir ile frekans doğru orantılı değişir. Mekanik elektrik sayaçlarını da motor olarak düşünürsek sayacın daha hızlı dönmesi gerekir.

Ancak elektrik kurumunda çalışıyorsunuz öyle 55-60 hertz gibi frekansların çok büyük problemler yaratacağını, koruma ve kontrol cihazlarının şebekede buna izin vermeyeceğini bunun sistemi çökerteceğini tahmin edersiniz sanırım.
 
Sen sayacı bir test et , dağıtım şirketi 50 Hz dışı frakansta bir çıkış aktarmaz...
Watt değerlerini hesaplayarak sonuç elde edemezsin...Neyi ne kadar ,kaç saat kullandığını nasıl tespit edeceksin?
Müşterinin kafasını da karıştırma bence...
 
Son düzenleme:
Frekans 50 Hz'dir. Üretim-tüketim dengesizliğinden dolayı +-0,2 Hz oynayabilir. (Büyük arıza halleri dışında, N.Ş.A.)
Ayrıca Mesut Bey'in dediği gibi bir misal: 1 ay boyunca buzdolabının başında bekleyip, şu kadar çalıştı, watı bu kadar, watsaati bu kadar diye hesap mı ettiniz?!!!:confused:
 
evdeki endüktif güç harcayan cihazlardan kaynaklıdır sanırım. bobinli cihaz ağırlıktaysa fiyat farkı oluşur. 50 hz değişmez şebekede.
 
Benim öğrenmek istediğim, frekans yükseltildiği zaman sayaç fazla dönermi?

Nette araştırma yaparken bi cihaz gözüme takıldı. Bu cihaz frekansı 50Hz den 100Hz'e yükselterek enerji tasarrufu sağlıyormuş.
Link: Elektrik faturalarını azaltan müthiş cihaz | Porttakal

Zamanında borulardan doğalgaz gönderdiğini zannettiğimiz İGDAŞ, evlere basınçlı hava yolluyormuşta haberimiz yokmuş. Gaz ile beraber hava yaktık anlayacağınız. Enerji bakanlığının da ne yaptığını bilemmeyiz tabi. Bilgim yeterli olsa bunu araştırırdım.
 
Ona bakarsanız petrol istasyonlarının birçoğunda da yarı hava yarı gaz basıyorlar... Ama elektrik farklı tüm Türkiye nin Enterkonnekte şebekesi birbirine bağlıdır... Ben Cuma günü bölgemdeki frekansı ölçü aleti kullanımını göstermek için de ölçmüştüm; 50 Hz ... Bu da demektirki sizin orası neresi ise orada 50 Hz dir...
 
Son düzenleme:
Doğrudur Sayın Mesutelb

Sizin kadar bilgi sahibi değilim. Aklıma takıldıkça benden daha bilgili olanlara soruyorum.
 
arkadaşım türkiyede hiç bir zaman frekans yükselmez teiaş entorkonnekte denen sistem var istanbulda frakans neyse ağrı'dada aynı van'dada onun frekansla alaksı yoktur bence senin sayacın bozuktur sayacı değiştir düzelir.Frekasla alakalı olmaadığı kesindir.
 
Evet arkadaşım Enterkonnette şebekenin frekansı oyle 50 hz üstüne cok (50,20) çıkmaz yük tevzi bu frekans yükselme ve düşmlerine anlık müdahjale ederek frekansı 50 Hz tutmaya çaılşır . o sayaçın fazla ölçmesin de fekansın hiç bir etkisi yoktur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst