Elektrik Düğmesi ile ilgili

fatihabali

Üye
Katılım
20 Şub 2012
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
36
Öncelikle herkese iyi günler. Benim bir sorum olacak. Duvardaki elektrik düğmesinden normal bir priz hattı alabilir miyim?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
hayır alamazsın.

anahtarın üstündeki buattan nötr çekmen gerekir.faz zaten anahtarda var.
 
düğmenin bağlı olduğu duydaki iki kabloyu birbirine bağlarsan ve düğmeyi söküp düğmenin yerine priz bağlarsan olur hatta o prizdende başka prize girebilirsin.fakat aydınlatma tesisatı priz tesisatından ince olduğu için priz kadar yük kaldırmaz tesisatı yakabilirsin.ben şahsen yapmamanı tavsiye ederim.
 
ibosch01 e katılıyorum lamba fazlaysa acil durumda işini görür.
 
Peki hem elektrik düğmesini kullanıp hemde priz olarak hat çekebilir miyim yoksa ikisinden birinden vazgeçmem mi gerekir?
 
ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ
Madde 52-
(Değişik ek: RG 30.11.1995- 22479)Bağlama Aygıtları
viii) Anahtarların bir ucuna birden fazla iletken bağlanamaz. Yani anahtar, dağıtım kutusu olarak kullanılamaz.
xii) Anahtardan, anahtar altı prize geçiş yapılamaz. Bu priz bulunduğu konum bakımından bu adı almıştır. Anahtara ve anahtar altı prize gelen besleme iletkenleri normal olarak ayrı borular içinde çekilir.


(Değişik ek: RG 04.04.1986-19068)Açıklama: Bu madde bölümünün uygulanması zorunlu değildir. vi) Priz devreleri aydınlatma devrelerinden ayrı olacaktır. Ancak zorunlu durumlarda ve tablolardan her birinde yalnız bir priz bulunması durumunda aydınlatma devresine en çok bir priz bağlanabilir. Gerektiğinde priz devresine de bir lamba bağlanabilir.


Yönetmelik maddelerinden çıkarılacak sonuç şudur; Priz sortinizi priz linyesinden alınız. Zorunlu durum bunun yapılamayışıdır! böyle bir durum söz konusu ise prize bağlayacağınız yük yüksek güçte (örnek:2000w saç kurutma v.b.) değilse Aydınlatma linye buatından 2,5'luk nya ile faz,nötr ve topraklama kablosu çekmek suretiyle 1 adet priz bağlayabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst