Elektrik Üretimiyle İlgili!!!

Katılım
25 Mar 2012
Mesajlar
17
Puanları
1
Bir Konu hakkınsa sizlere bişeysormak istiyorum.

aynı şartlar altında(devir/dk, bakır sarım sayısı, manyetik alan vs...) bir mıknatıs(U mıknatısı gibi) içinde mi tel çevirmek daha fazla akım üretmeyi sağlar yoksa bir bakır sarım içinde mıknatıs çevirmekmi daha fazla akım sağlar? konuyla ilgili bilgi sahipleri sorumu neden sonuç ilişkisi içinde açıklarsa sevinirim. ilginiz için teşekkürler. iyi günler diliyorum...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
aynı şartlar altında ise bence değişen birşey olmaz iletkeni değiştirmiyorsun manyetik alanın gücünü değiştirmedikten sonra ha onu çevirmişsin ha diğerini çevirmişsin fark etmez
 
evet bencede onemli olan manyetik alan yogunluğu.. iletkenin ne kadar induklendigi onemli.
 
Teori der ki ;
1mm. çapında bir iletkenin yanından 10.000 gausluk bir mıknatısı saniyede 1 mt. hızla geçirdiğinde 1 v. gerilim alırsın.
Burada bobini mıknatısın yanında hareket ettirmekle, mıknatısı bobinin yanında hareket ettirmek pek bir şey değiştirmez.
 
Yukardaki yazımda eksik bir noktayı sonradan farkettim. Yazıya ilave etme imkanım olmadığı için sayın yöneticiler ilave ederse memnun olurum.
Yazımda,
"1 mm. çapında bir iletkenin yanından 10.00 gausluk mıknatısı" cümlesinin içine " 1 mt. uzunluğunda" ibareside olması gerekiyordu. O cümleyi eksik yazmışım. Tamamlanırsa cümle hedefine ulaşmış olur.

Yazının tamamı şöyle olması gerekiyor.

1 mm. çapında, 1 mt. uzunluğundaki bir iletkenin yanından 10.000 gausluk bir mıknatısı saniyede 1 mt. hızla geçirdiğinde 1 v. alırsın.
 
Hocam iletken mıknatısın yanından mi gececek yoksa manyetik alanı kesip (N-S arasından) ustune gerilim mi induklicek? Hani basit dinomalarda bile sabit mıknatıs arasında enduvi doner fircalarla induklenen gerilim alıcıya gider ya. o bakımdan
 
Son düzenleme:
İlginiz için ve cevaplarınız için teşekkür ediyorum. Şef bey bilhassa size... :))
 
Hocam iletken mıknatısın yanından mi gececek yoksa manyetik alanı kesip (N-S arasından) ustune gerilim mi induklicek? Hani basit dinomalarda bile sabit mıknatıs arasında enduvi doner fircalarla induklenen gerilim alıcıya gider ya. o bakımdan
Sayın mapai.
Buradaki mıknatıs bobinin yanından geçecek, veya bobin mıknatısın yanından geçecek cümlesi tamamen mecazidir, benzetmedir. Yani mıknatıs ve bobin yanyana sabit durduğu sürece bir şey olmaz. Elbette ki manyetik kesişme şarttır.
Örnek verdiğiniz sabit mıknatıs arasında dönen endüvi olduğu gibi, sabit stator bobinleri arasında dönen mıknatıslı alternatör de vardır. Ben yaptığım türbinlerde sabit stator ortasında dönen mıknatıslı rotor sistemi yapıyorum. Bu durumda kömür fırça sistemine gerek kalmıyor.
 
Şef arkadaşın izah ettiği gibi, üretilen gerilim manyetik akı, iletken uzunluğu ve manyetik alanın değişim hızıyla orantılıdır. Kısacası E=BxLxV , indüklenen gerilimin temel fonksiyonuyla izah edilebilir.

Bağıntıdan anlaşıldığı üzere manyetik akı yoğunluğunun (B), manyetik alan içindeki iletkenin boyunun (L), iletken veya mıknatısın hareket hızı(V) arttırılırsa indüklenen gerilim artacaktır. Bu durumda iletkenin manyetik alanın en yoğun olduğu bölgeye yerleştirilmesi önemlidir (ki o bölge sabit mıknatıs için N-S kutupları arasıdır) ve bu şart sağlandıktan sonra mıknatısın veya iletkenin hareketi önemli olmayacaktır. Elbet hangisini hareket ettirmek kolay ve hızlı olacaksa o seçilir.

Bu temel prensipte manyetik akı ile ilekenin kesişme açısının 90 derece olması durumunda gereilim en üst seviyede olacaktır, unutmayalım.

Elektrik üretimi temelde bu ilkelere bağlıdır ancak daha karmaşık süreçleri ve dizaynları içerdiğini gözardı etmemek gerek.

Saygılar
 
Elbette önemli olan manyetik alanın değişkenliği ve manyetik alanin induklenmesi. Hangi yontem verimliyse o kullanılmalı. Ben sizin konudaki deneyiminizi bilmiyordum, soru ukala olmussa afola. Kolay gelsn
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,582
Kullanıcılar
449,924
Son üye
xxdangee

Yeni konular

Geri
Üst