Elektrik Çarpmasına Bağlı Akciğer ve Karaciğer Parankim Yanığı

Murat

Site Yetkilisi
Yönetici
Site Yetkilisi
Katılım
19 Şub 2006
Mesajlar
1,607
Puanları
581
Yaş
42
Konum
izmir
ÖZET
Yüksek voltaj elektrik travmaları, şiddetli iç organ yaralanmalarına neden olabilir. Elektrik kazalarına bağlı iç organ yaralanmaları nadir olmasına
rağmen yüksek mortalite ile ilişkilidir. Bu olgu sunumunda, oto yıkarken yüksek voltaj elektrik çarpmasına maruz kalan ve ıslak zeminde elektrik
çarpmasının uzun süre (20-30 dakika) devam ettiği nadir bir akciğer parankim ve karaciğer kapsül yanıklı bir hasta sunulmuştur.
18 yaşında erkek bir hasta yüksek voltaj elektrik çarpmasına maruz kaldıktan iki saat sonra devlet hastanesinden bizim yoğun Bakım ünitesine sevk
edilmiştir. Kazazede geldiğinde şuursuz bir vaziyetteydi. Trakeal entübasyon yapılıp hasta mekanik ventilatöre bağlandı ve sedasyon başlandı.
Yapılan fizik muayenede Sağ ve sol elde, sol ayak derisinde 3 cm2 yanık izi mevcuttu. Göğüs ve karın duvarında temas izi bulunmamaktaydı.
Yatışının 4. gününde ateşi 39.5°C ölçüldü. Kan kültürleri pozitif olan hastanın ortalama arter basıncı giderek düştü. Tekrarlayan aspirasyonlarında
kanama gözlenen hasta eksitus oldu. ©2006, Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi
Anahtar kelimeler: Akciğer yanığı, karaciğer yanığı


Devamını Okumak İçin Buraya Tıklayınız


Fırat Tıp Dergisinden Alıntıdır
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Haşlanma ve alev yanıklarından sonra en sık gözlenen elektrik yaralanmalan önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Elektrik yaralanmalarının hemen tamamının önlenebilir kazalar sonucu olması detaylı bir epidemiyolojik analize dayalı önleme programlarını ön plana çıkarmaktadır. Bu amaçla, toplumlara göre değişiklik gösteren risk faktörleri ve risk grupları belirlenmeli ve bu bilgiler ışığında gereken önlemler alınmalıdır .

Son yirmi yılda termal yanıklann fizyopatolojisi daha iyi anlaşılmış ve uygulanan modern tedavi yöntemleri ile mortalite ve morbidite oranlan anlamlı derecede düşmüştür Termal yanıklardan çok farklı mekanizmalarla medyana gelen yüksek voltajlı elektrik yaralanmalarında ise halen değişik fizyopatolojik açıkla-malar ileri sürülmekte ve değişik tedavi yaklaşımlan uygulanmaktadır Bu bağlamda, elektrik yaralanmalarının tedavi edildiği merkezlerin kendi tedavi sonuçlarını analiz etmesi, bulgularını diğer merkezlerle karşılaştırarak varsa eksikliklerini belirlemesi ve ileriye dönük projeler geliştirmesi zorunludur.

Bu klinik çalışmadaki amaç, tedavi ettiğimiz yüksek voltajlı elektrik yaralanmalarında risk gruplannı ve risk faktörlerini belirlemek, tedavi yöntemlerimizin sonuçları nasıl etkilediğini ortaya koyarak literatür verileri ile karşılaştırmaktır.

Devamı
 
yüksek gerilimin riskide çok yüksek...
 
Yüksek gerilimle ugrasmak çok riskli bence.Çok dıkkatli ve kontrollü çalışmak lazım.
 
benide sağ elimden tuttu sol kolumdan patlattı ve sool kolumda 10 uzunluğu cm kadar yara var..... dikkatli olalım...
 
allah korusun insanın başına dikkatsizlik ve cahillikten neler geliyo.mümkün olduğunca dikkatli olmaya çalışalım...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,956
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst