elektriğe bağlı her cihazın kasasında elektrik kaçağı var

Katılım
25 Ara 2009
Mesajlar
1
Puanları
1
Selamlar,

Geçen gece farkettimki, usb den şarja bağlı telefonum dahil, ir şekilde fişe takılı her cihazın dışındaki metal aksamda elektrik var. kontrol kalemi ile gözlemlediğimde kalemin ışığı hep yandı.

Örnek vermek gerekirse; bilgisayarın dış kasası, cep telefonunun metal çerçevesi, usb den bağlı hdd nin metal kaplaması, buzdolabının dış yüzeyi, çamaşır makinası, set üstü ocak, fırın, dikiş makinası, kısaca herşey de elektrik var :)

Tahminimce bir şekilde topraklamada yada nötr hatlarında bir sıkıntı var.

Esas sorum, ben normal bir ev kullanıcısı olmama rağmen her ay 150-200 ytl elektrik faturası ödüyorum. Tasarrufa dikkat etsemde faturayı bir türlü düşüremedim, faturanın nedeni bu hatlardaki problem olabilir mi?

Teşekkürler
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
hattınızda kesinlikle problem var.ehliyetli bir kişiye baktırınız lütfen
 
Hocam;
Birinci olasılık;sorun evdeki elektrikli aletlerden kaynaklanıyor olabilir.
Bunu anlamak için evdeki elektrikle çalışan tüm aletlerin fişlerini çekin.

Sonra kontrolkalemi ile prizin toprak hattına bakın eğer kontrol kalemi yanımıyor ise sorun evdeki elektrikli cihazlardan kaynaklanıyordur.

Hangi cihaz olduğunu anlamak için ise cihazları sıra ile prize takın ve her bir cihazı taktığınızda toprak hattını kontrol edin ve sorunun hangisinde olduğunu bulacaksınız.

İkinci olasılıkta;Bütün cihazları prizden çıkardığınız halde,prizin topraklamasına elektrik geliyor olması halinde sorunu linye(hatlar)da'dır.
Acilen bir Elelktrikçi çağırmanızı öneriyorum.
Bu durum çok tehlikeli bir durum'dur Lütfen çok dikkatli olun
 
arkadaşın söylediği çok doğru kendinizi kollayın işin ehline müracaat edin ..
 
topraklama hattınızda sorun var kontrol ettirmeniz gerekiyor
 
fazdan toraklamaya kaçak var buda elektrik sarfiyatını artırır
 
genellikle rütübetli yerlerde priz yada buat baglantılarında bu sorunla karşılaşılır faz toprak arası akım akışı bu yüzden banyolarda buat istenmemektedir
 
birincisi sizi yanıltan şey kontrol kalemiyle baktığınız halde kontrol kaleminin yanması fakat sizi çarpmaması biz bunu ölü elektrik diye tabir ediyoruz. evinize bağlı olması gereken mevcut topraklamanın olmamasından veya bağlanmamasından kaymaklanan bir durum olabilir.
ikincisi elektrik var dediğiniz cihazların gövdesine dokunduğunuzda sizi çarpıyor ise mutlak bir kaçak var demektir.bu kaçağı en basit şu şekilde anlayabilirsiniz;
1.elektrik sayacınızı kontrol edin. şofben fırın gibi cihazlar çalışmadığında normal bir şekilde çalışır. kaçak varsa sayacınız çok hızlı bir şekilde döner.arızayı tespit etmek için sigorta kutusundaki sigortaları sıra ile teker teker indirip sayacı gözlemleyin.
2.bu sorun genellikle termosifonlu şofbenler ,çamaşır mak.,bulaşık mak.,buzdolabi gibi cihazlardan oluşmaktadır.
bu sorunları giderdikten sonra sigorta kutusuna kaçak akım koruma rölesi ilave edin. çünkü topraklamanız ne kadar kuvvetli olursa olsun k.a.r olmadan topraklama faydasız

___

nötr hattının geçtiği yerde sanal ( ölü elektrik ) olamaz ölü elektrik dediğimiz manyetik alandan oluşur fakat burda nötr hattında bir sorun yok anladıgım kadarıyla rutubetli yerlerde nem faz ve nötr arasında direnç görevi görür eğer kaçak akım roleniz yoksa toprak hattınız varsa yine aynı sonucu verir fakat burda faz üzerinden gelen akımın tamamının topraga akması mümkün değildir arada mutlaka bir direnç olmak zorunda yoksa tesisattaki kablolar dayanmaz

___

ölü elektrik şu şekilde olur ; eğer tesisatta bağlı bir topraklama yoksa ve o topraklama topraklı herhangi bir cihazın bağlı olduğu prize gelmezse bu ölü elektrikriği görürsünüz deneyin görün diyorum. her zaman başıma gelen şey bunlar.
ikincisi tesisattaki kablolar dayanmaz diyorsunuz fakat sağlam bir tesisatın kablosu dayanır zaten o duruma gelmeden sigorta devreyi açar öyle durumlar oluyor ki bazı elektrikçiler prizi kasaya yerleştirirken faz ve toprak kablosu prizin tırnaklarını sıkarken ezilerek şase yaptırıyorlar.
burada bir direnç olmamasına rağmen fazla fatura geliyor.
yani kaçak her zaman nemden kaynaklanmıyor. en iyisi k.a.r. kullanmaktır.

___

tabiki nötr hattının bağlı olduğu kablo üzerinde sanal elektrik olmaz bu imkansız
benim söylemek istediğim tesisatta topraklama olmazsa çam. mak. gibi cihazlar manyetik alandan dolayı gövdeye ölü elektrik verirler bu da dolayısıyla tesisatta topraklama olmadığından ölü elektrik meydana getirir bu gibi şeyler hemen hemen hergün başıma gelen şeyler.elektrik akımının tamamının toprağa akması mümkündür. siz panolarda bulunan izalatörlerde bazen çatlak veya şase nedeniyle toprağa akım verdiğini görmemişsiniz galiba.
sadece nem yüzünden akımın direnç oluşturarak toprağa geçmesi mümmkün değil zaten çekilen akım miktarı fazla olunca tesisata bağlı olan sigorta atıyor.herkese kolay gelsin hayırlı akşamlar diliyorum

___

doğru faz ve nötr hattının bağlı olduğu bitişik olan kablolarda ölü elektrik olmaz.
fakat tesisatta mevcut topraklama yoksa veya topraklama var olup toprağa bağlı değilse eğer ,çamaşır mak. ütü vb. topraklı cihazlarda cihazın içinde fazdan dolayı meydana gelen manyetik alan cihazın topraklama ucundan doğru prize geçer ve ölü elektrik oluşur .fişi ters çeviridğinizde ise bu durum ortadan kalkar.deneyin ve görün derim .
eğer nötr hattında sorun oluşsa fark edilecek şekilde voltaj düşüklüğü görülür.
faz üzerinden gelen akımın tamamının toprağaakması mümkündür. elektrik kaçağı yalnızca rutubetten ibaret değildir.
şöyle düşünün genellikle bu arızayı termosifonlu şofbenler verir içindeki rezistans patlar ve direkt olarak gövdeye kaçak verir ve bu kaçak bütün tesisatta dolaşır
tabi bu fazla uzun sürmez bağlı bulunduğu sigortanın atmasına sebep olur
öyle durumlar vardır ki sigorta atmaz işte bu durumlarda dediğiniz gibi küçük bir atlamadan meydana gelir
bu kaçakları hepsini sayacın dönme hızından anlayabiliriz herkese iyi geceler diliyorum

___

kusura bakmayın internet bağlantımda sorun olduğundan birkaç kez cevap yazmak zorunda kaldım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
sadece ihtimallerden bir tanesini ben söyledim bu dediğim olay bizzat gerçekleşmil olaydır şahıs o zamanki tedaşla davalık olup haksız cıkmıştır.yaklaşık 12 sene evvel ve kacak akım roleleri mecburiyeti yoktu saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
129,325
Mesajlar
925,300
Kullanıcılar
451,772
Son üye
QFaruk

Yeni konular

Geri
Üst