Elektrİk Çarpmasi ve sonuÇlari

muratcyber

Üye
Katılım
19 Eki 2007
Mesajlar
710
Puanları
1
Yaş
43
220 V gerilime çarpılan bir insanın vücudundan yaklaşık 250 mA üzerinde akım göçmektedir.Elektrik akımı geçen vücutta adale krampları oluşması nedeniyle kazaya uğrayan kişi elektriği tutulduğu yeri bırakamamaktadır. Elektrik akımının akış yönü üzerinde canlının kalbi bulunamıyorsa, kalp atışları hızlanmakta, düzenliliğini yitirmektedir. Bunun sonucu kalp hareketleri durmakta, solunum ve kan dolaşımı kesilmesi nedeniyle ölüm olayları meydana gelmektedir. İnsan vücudundan geçen akımın şiddeti, gerilime ve vücudun direncine bağlıdır. Vücut direnci derinin yaş yada kuru olmasına, çapılma yeri ile ayak arası mesafesine göre değişmektedir. elektrik akımının yönü kalp üzerinden geçtiği takdirde kesin ölüm hali içi 50 mA lik akım şiddeti yetebilmektedir.

İnsan vücudundan geçen akımın etkisi:

1 mA Hissedilir

5 mA Hafif kramp

10 mA Genel kramp

15 mA Kas kasılması

25 mA Şiddetli ağrı

50 mA Dayanılmaz acı

100 mA Ölüm
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bu degerleri neye göre yazdın bilemiyorum ama bana pekte inandırıcı gelmedi biraz abartılı geldi
bilindiği gibi evlere takılam Kaçak akım röleleri 30MA dir düzgün çalışan bir KAR sen daha farkına bile varmadan atar oysaki sen 25MA şiddetli ağrı yazmışsın


ve bildiğim kadarıyla binalara takılan yangın koruma diye adlandırılan Kaçak akım röleleri 300MA bu bile canlıların dayanabileceği max seviye olarak belirtiliyor senin yazdığına göre 100MA ölüm olarak nitelendirmişsin

ama şuna iddia etmem uzun süreli temas halinde nasıl olur bilemiyorum
 
sağol çok önemli konu bunu için herkes önlemini almalı kaçak akım rölesi ve topraklama konusunda herkesin bilinçli olması lazım teşekkürler
 
300 ma lik yangın koruma rölesi adı üzerinde kablolar arasındaki kaçak akımlara ve gövdeye toprağa kaçak akımlara karşı dolayısıyla yangınları önlemek için kullanılır kullanılma amacı insanı korumaktan ziyade yukarıda saydığım sebeblere dönüktür.o nedenlede ana panolara konulur. dairelere ise hayat korumalı 30 ma lik kakr kullanılır. insanın akımı hissetme sınırı benıim bildiğim 30 mA dir bu eşik sınırdır o nedenle 30 mA seçilmiştir. insan vücudundan geçen akım miktarı bu değeri aştıkça kramp, kasların istem dışı çalışması- boğulma hisi-solunum ve kalp durması ile sonuçlanır .100 mA ve üzeri kesin olarak ölüm sınırı olarak kabul edilmektedir
 
Kaçak Akım ve Korunma Yolları


Vücudumuz canlı uç ile temas ettiğinde akımın geri toprağa dönmesi için bir yol üstlenir.Bir kaç miliamperlik akım nefes almamız ve kan dolaşımımız ciddi bir şekilde etkilenir.Kuru ortamda 50V'a kadar ,ıslak ortamda 12-25V'a kadar dayanırız. 30mA dayanacağımız maksimum akımdır.
Yangın için izolasyonu zayıf bir kablo yeterlidir.Tesisattaki akım bir şekilde toprağa ulaştığında yalıtkanlar ,toz vb. malzemeleri ısıtarak yangına sebebiyet verecektir.Isıtmaya fırsat vermeden kaçak akım algılanmalıdır.

Tespit
Monofaze devrede :
Primerde I yük=I nötr ise sekonderde kaçak akım=0 ( devre kapalı )
Primerde I yük > I nötr ise sekonderde kaçak akım var. ( hatalı devre açar )

Elektromekanik ve Elektronik Röle Farkı :
Elektromekanik röle hata anında elektronik bir yükseltici devre kullanmadığı için açtırma için yardımcı gerilime ihtiyaç duymaz. Bu sayede düşük ve yüksek gerilimlerde dahi besleme gerilimlerinden bağımsız işlevlerini yerine getirerek kesin güvenirlilik sağlarlar. Elektromekanik yöntemle çalışan cihazlar nötr hattının kesilmesi durumunda dahi besledikleri faz hattındaki kaçak akım korumasını sürdürürler. • Elektromekanik rölelerin yüksek darbe gerilim değerlerinde arızalanma olasılığı çok düşüktür.

Seçicilik :
Bir hata durumunda öncelikle yük tarafında bulunan bir kaçak akım rölesinin devreye girip besleme tarafındakinin açılmasını önlemesiyle servis sürekliliği yani tam seçicilik sağlanır. Tesisattta bir ana AG panosu ,tali panolar ve son dağıtım kutusu varsa seçicilik 3 hatta 4 seviyede gerçekleşir.Zaman ve eşik ayarları kaçak akımın her seviyede görülüp arızalı devreyi lokal olarak açtırmasını ve servis sürekliliğinin devamını sağlamalıdır. Kural olarak 2 ardışık kaçak akım rölesi arasındaki ayar aşağıdaki şekilde olmalıdır.
Besleme tarafı RCD kaçak akım eşiği >_ 3* ( yük tarafı RCD kaçak akım eşiği )
Besleme tarafı RCD zaman gecikmesi >_ yük tarafı RCD toplam kesme zamanı



Cihaza Göre Kaçak Akım Değerleri :
• Faks 0.5-1 mA
• Yazıcı <1 mA
• Bilgisayar 1-2 mA
• Fotokopi 0.5-1 mA
• Elk. Ev aletleri <0.75 mA
• Aydınlatma armatürleri <1 mA

Uygulamadan Önce Bilinmesi Gerekenler :
• Her hattın kendinden 1 mA lik bir kaçak akımı vardır.
• Sistemler zamanla eskiyecek ve kaçak akımları artacaktır.
• 30 mA insan hayatı koruma içindir ,dolayısıyla evlerde ıslak prizler ve doğrudan temas riski olan tüm cihazların prizleri bu eşik değerindeki kaçak akım rölesine bağlanmalıdır.
• 300 mA yangın koruma içindir.Sabit cihazlar ve ulaşılması zor prizlerde kullanılmalıdır.
• Eğer cihazda topraklama yoksa dahi bir kaçak akım durumu8nda cihazın gövdesinden akacak akım devreyi tamamlayamadığı için cihaz gövdesi kaçak akımla enerjilenmiş kalacaktır.Biri habersizce dokunduğunda ,o kişinin gövdesi kaçak akımın toprağa ulaşması için bir yol görevi göreceğinden çarpılma gerçekleşecektir.Bu durumda sistemde bir kaçak akım rölesi mevcutsa ,devre 30 ms'de açacağından insan zarar görmeyecektir.
• Her kaçak akım rölesi açma moduna eşik değerinin yarısından itibaren girer.Örn: 30 mA lik bir cihaz 15-30 mA arası bir kaçak akım durumunda her an açabilir.

Uygulamada Yapılan Hatalar :
• Topraklama direncinin aşırı yüksek olmasından dolayı kaçak akım yükten toprağa akamaz ve cihaza ilk dokunan insanı toprak olarak görerek kaçak akım rölesinin sık sık açmasına sebebiyet verebilir.
• Sıfırlama denilen Nötr ve toprak ucunun birleştirilmesiyle gerçekleştirilen bağlantı sonucu kaçak akım yükün gövdesinde kalır.Daha sonra yükün toprağa değen kısmından dolayı kaçak akım cihazı sürekli açılabilir.
• DC kaçak akımı olan bir cihazın AC tip kaçak akım rölesine bağlanması sonucu,elektromanyetik röle ya duyarsızlaşır ya da mıknatıslanır.Bunun sonucu sistemde sık sık açma ya da kaçak akımı algılayamama meydana gelir.
• Normalde 15 mA'den sonra açma moduna giren 30 mA lik eşik değerinde bir cihaza 30mA lik ya da daha yüksek kaçak akıma haiz yükler bağlandığında sistemde sık sık istenmeyen açmalar meydana gelir.
• Jeneratörlü sistemlerde , nötürün ortak olması ,yükten nötr üstünden dönen akımın ikiye bölünmesine yol açar.Kaçak akım rölesindeki akım trafosu kaçak akım var sanıp devreyi açar.Ayrı bara ve nötr çekilmesi gerekir ya da jeneratör devresinde 4 kutuplu şalter kullanılmalıdır.
• Yanlış kablaj sonucu faz ve nötr akım yönlerinin aynı olması ,akım trafosunda birbirini sıfırlayan iki akım yerine 2*I olarak görünmesine yol açar.Devre açar.
• Toroidden geçen kabloların içindeki akımın herhangi bir yanlış ölçüme karşı tam merkezlenmiş olması gerekir.Ayrıca bu kablolar uzun mesafede kullanılacaksa parazitlere karşı mutlaka ekranlı olmalıdır.
• Ölçü-kumanda devresinin kaçak akım rölesinden önce bağlanması fazdan geçen akımla nötrden dönen akım arasında fark oluşmasına sebep olur. Devre açar.

bu alıntıyı yukarıda yzadıklarıma bazı yönlerden tezat oluştursada faydalı olacağı kanısıyla gönderiyorum
 
Schneider çözümleri kaçak akım koruma alçak gerilim teknik bülteni

Teknoloji
Elektromekanik bir rölemi yoksa elektronik bir rölemi mi?
Pratik bilgiler
Topraklama sistemleri
Elektrikli cihazlar Riskler ve sonuçları
1 A kalp durması
75 mA kesin kalp çarpıntısı
eşiği
30 mA nefes darlığı
10 mA kas çekilmesi
0,5 mA çok hafif hissetme

‹nsanlar ve cihazlar nasıl korunur?

toprak kaçak akm korumas toprak kaçak akım koruması Nasılçalışır

internetten Schneider-alçak gerilim teknik bültenine ulaşırsanız yukarıda alıntılar yaptığım başlıklar altında ve diğer bilgileri okuyabilirsiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,578
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst