Elektrikli Süpürgeyi Kompresör Yapmak

DGN FRT

Usta Üye
Katılım
21 May 2012
Mesajlar
931
Puanları
156
Yaş
39
Arkadaşlar elektirikli süpürgenin motoru ile nasıl komprösör yapılır. tecrübeli arkaşalardan yarım istiyorum
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
"King 1600 watt. Ecovac K-4199" modelindeki sulu sistem elektrik süpürgesi ayni şekilde dediğiniz özellikte bir makinadır.Emme hortumundaki flanj bağlantısı yan kısmındaki özel kapağına dönerek montelendiğinde bir basınçlı hava üfleyicisine(İster boya,ilaç,sulu sıvıları atomizör özellikli aksesuarına bağlayarak,ister ucuna kısma nozülü takarak pc temizliğinde,ister perde tozunun temizlenmesinde,vb.işlerde)dönüşerek kullanılabilen çok amaçlı bir makinadır.

Elektrik motorundan tamamen siz kendiniz yapmak isterseniz,emiş havasının ses susturucu ve dağıtıcı özel süngere çıkış havasının ayrıca verilmediği bir süpürge konstrüksiyonuna sahipse,ancak o zaman bu basınçlı havanın çıkış kısmına hortum bağlantısını adapte edip bağlamanız gerekiyor.Elektrik motorunu,boş bir elektrik süpürgesi konstrüksiyonuna(Boş bir makina içine) monte ettiğinizde,basınçlı çıkış havasının kolayca "King süpürge" örneğindeki gibi 2 adet hortum çapında yere,bu havayı kayıpsız,sızdırmaz bir şartta iletip götürmeniz ayrıca gereklidir.King marka üstteki model süpürge örneğinde,bir tanesi motor hız kontrol ünitesi kartını basınçlı havayla soğutmakta(Sabit,açılamayan kapaktır),2. kısmında da,yine kapaklı yerden açılan özel bir bağlantıyla,bu basınçlı hava değişik uygulamalar amacıyla kullanılabilmektedır.

Otomobillerde yaygın olarak temizlik işlerinde kullanılan 12.volt d.c.ile çalışan 120 watt.lık elektrik süpürgelerinin(Yıllar önce per-pa'dan almıştım.) çıkış havası kısmından da,ön kısımdaki toz torbasını ve süpürge muhafaza kutusunu çıkarıp rahat emişi sağladıktan sonra,basınçlı havayı bir hortum çıkışına bağlayarak değişik uygulamalar için(Örneğin otomobil hava filtresinin ters yönden "İç kısmından dışa doğru" basınçlı havayla kabaca temizlenmesi gibi) kullanılabilirsiniz.Ben uzun zamandır uygulayıp yapmaktayım.Kolay gelsin.

KNG K 4199 Ecovac Su Filtreli Elektrikli Sprge

54010175_tn30_0.jpg
 
Son düzenleme:
En iyisi 3-4 bar basınçta çalışan buzdolabı ekovatı ve hava tüpü ile yapılmış kompresördür. 4 yıl evvel yapmıştım halakkullanıyorum.
 
video koyarmısınız ben bi şey anlamadım kusura bakmayın

Merhaba.Evet,bu konuda çok da haklısınız,burada çok açık bir ifade kullanılmamıştır.İsterseniz bunu telafi etmeye çalışayım.Bu konuyu daha iyi anlayabilmek için,ayrıca elektrik süpürgelerinin nasıl çalıştıkları ve çalışma ilkelerinin kavranması da gereklidir.Bundan biraz bahsetmeye çalışayım.

Elektrik süpürgeleri santrifüj türde çalışan bir hava pompası (Santrifüj su pompalarında ise akışkan sadece sudur ve asenkron motorla tahrik edilir.) olup,yüksek devirli üniversal bir elektrik motoruna akuple (Ayni mili üzerine bağlı) durumdadır.Bu hava pompası çalışırken,giriş tarafında (Rakorunda) alçak basınç (Vakum) bölgesi oluştururken,çıkış tarafında (Rakorunda,eğer dizayn olarak süpürge üzerinde yer alıyorsa) ise yüksek basınçlı (mmSS olarak) kompresyon (Sıkıştırma) etkili bögeleri bu noktalarda oluşturur.Vakum etkisinden evdeki tozların emilmesinde yararlandığımız gibi,bu kompresyon (Yüksek basınçlı hava üfleme) etkisinden de,bazı tür özel üretimli makinelere,bu özel bağlantı yerinden bir rakorla bağlayarak,özel işlerimizde (Su pülverizasyonunda,yani suyun atomize edilip püskürtülmesinde,pc kasalarının basınçlı havayla olan iç temizliğinde,vb.) çok değişik alanlarda da kullanabiliriz.

Yeri gelmişken elektrik süpürgelerinde yer alan santrifüj pompaların da,ayni santrifüj su pompalarında daha yüksek basınçlı su çıktısı elde edilmesindekine benzer olarak,çok kademeli (Genellikle 2 kademeli) yapıldığından da söz edelim.Birinci kademenin çıkışı,ikinci kademedeki santrifüj hava pompasının girişine uygulanarak,çıkışta daha yüksek vakum veya sıkıştırılmış hava fonksiyonu,ayni andaki bir çalışmayla elde edilir.

Çalışma ilkesi ise merkezkaç bir etkiye dayanır.Belirli bir hızla çevrilen bir kovadaki suyun,kova çeperlerine yapışıp da,yerçekimine yenik düşerek hiç dökülmemesi örneğindeki gibi,su veya hava pompalarında da,su veya hava merkezkaç etkisiyle,merkezden (Yani emiş hattından) savrulup,ortada hızla dönen fanın kenarlarına,özel,kendine has spriral yapısının da yardımıyla,çıkışta belirli bir basınç farkı yaratacak,emişte ise belirli bir basınç düşürümü yaratacak şekliyle çalışarak dönmüş olur.Sanayide su için,yani santrifüj su pompalamakta kullanılan bu pompaların,bu çalışma şeklindeki ifadesi ise “Suya ters tokat atmak” şeklinde olabilen bir benzetimdir.

Bazı santrifüj hava pompaları ise,yalnızca bu amaç için üretilmiştir,yani çıkış havasını (Saç kurutma makinelerindeki gibi) kullanarak elektronik cihazların iç temizliğini bizlere kolayca da yapabilme imkanını verebilmektedir.Bunlardan birinin resmi de ayrıca aşağıda yer almaktadır.

rhw2u.jpg



Başta da belirtmeye çalışıldığı gibi,kompresyon etkisinden yaralanıp basınçlı hava fonksiyonundan yararlanabilmemiz,ancak bu iş için özel olarak tasarlanıp üretilmiş olan elektrik süpürgeleri için geçerlidir.Sıradan,her elektrik süpürgesinde bu fonksiyonu kullanamayız.Çünkü çıkışta verilen yüksek basınçlı,kısmen sıkıştırılan hava,özel ses ve basınç soğurucu süngerler,bölmeler içine verilerek difüzör göreviyle dış havaya,makinenın iç kısmına verilerek yok edilmiş olur,bir çıkış bağlantı noktasından rakorla alınması mümkün olmaz.Aşağıda “King” marka sulu (Ecovac) elektrik süpürgelerinin kullanma talimatının 13. sayfasında bu basınçlı hava üfleme fonksiyonunun nasıl kullanılacağı detaylandırılarak da bizlere anlatılmıştır.


rhw53.jpg


Not: Bu tür bir fonksiyonla elde edilen basınçlı havanın basıncı,hiçbir zaman gerçek bir kompesör,küçük elektrik motoruyla lastik şişirmekte kullanılanlar gibi yüksek basınca (Bar,milibar gibi) da sahip değildir.Belirli bir devirle sabit olabilen bir mmSS (Milimetre su sütunu) cinsinden olan basıncı,düşük bir kompresyon (Sıkıştırma) ile verdikleri düşük kapasitedeki bir basınçlı havayla bize temin edebilir.Bu yukarıdaki tarama da yalnızca bilgilendirme amaçlı olup,reklam amacı hiçbir şekilde taşımamaktadır.Önemle belirtilir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Benden bir kaç görsel. Bir uçak pervanesini düşünün, havada ilerlemek için döner aynı ahşap içine vida vidalar gibi. Eğer tersine hareket yapılırsa vida sökülür motorun çıkış kısmı emiş, emiş ağzı ise çıkış olur.

bence yapılmaz.Yapı itibarı ile çok farklı seyler.
O kadar da imkansız değil, motorun dönüş yönü değiştirilerek çekme(emme) kuvveti itme(üfleme) kuvvetine çevrilir.


Lobe-pump.gif


ImpellerAnim.gif
 
Ben elektrik süpürge motorundan saman vakumlama makinesi yapmayı düşünüyorum mümkündür
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,557
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst