El Yapımı Daire Testere

eypde

Üye
Katılım
7 Ağu 2010
Mesajlar
139
Puanları
1
Arkadaşlar evimde atölye olarak kullandığım odamda bir daire Testere denemesi yaptım. resimler aşağıda

Arkadaşlar baştan söyleyim bu testereyi elde bulunan imkanlarla yaptım imkan olsa daha kaliteli malzemelerle daha iyisi yapılabilir pek ala...


bu arada testerem matkapla çalışıyor hariçten motor masrafına girmedim motorda takılabilir..

bu kulaklı civata matkabı sıkıştırmaya yarıyor testereyi çevirirken sabit tutmak için

bırakın düz kesimi daire kesimi dahi kusursuz yapıyor çok mutluyum :eek:

saygılarımla........
 
emeğıne sağlık guzel olmuşta 4-5 çita kestıkten sonra matkap elinde kalmasın hele çin malıysa :))
 
aman kardeşim destere fırlamısın dikkat et pişofu destereye nasıl bir malzemeyle bagladın.
 
Teşekkürederim tekin126 abicim, şimdiye kadar okadar çok parça kestimki testerenin kesme derinliği 3.5cm 3.3cm kalınlığındaki meşeyi 15cm boyunca banamısın demeden kesti maşallah taş gibi matkapta :)
 
sn. Tezcan bobinaj testerenin fırlaması konusunda haklısınız yapan arkadaşların özellikle buna dikkat etmesi gerek, ama benimkinden fırlaması biraz zor mili gayet sağlam.
Ama testerenin dişlerinden parça kopupta yüzüme gözüme saplanma ihtimali yüksek ondan korkuyorum zaten, onunda çözümü var vaktim olursa yapacağım.
Bunun için testere bıçağının üzerine şeffaf fleksi den bir koruma kapağı yapıcam hazırlarındada öyle bir koruma var
 
aman kardeşim destere fırlamısın dikkat et pişofu destereye nasıl bir malzemeyle bagladın.


Testereyi mile bağlaması bayabi uğraştırdı en çok uğraştıran kısmıydı belkide ben elimde olan malzemelerle yaptım hazırı satılıyor ama hazır almak benim prensibime ve bu işin mantığına ters burada amaç eldeki malzemelerle bi şeyler ortaya çıkarmak işin zevki burda yoksa gider testerenin hazırını alırsın adı üstünde ''el yapımı testere'' :)

Neyse testere bıçağını kalın uzun bir vidaya iki somun ve üç tane kalın sağlam pul ile tutturdum . Yanlız iş bununla bitmiyor balans ayarını tuttturmak çok zor ama tornacıda testere bıçağının yuvasına göre kalın bir pul yaptırılırsa daha iyi sonuç alınır
 
Testere bıçağının matkap mandrenine bağlandıktan sonra salgı yapmadan dönmesi neredeyse imkansız. Salmanın neden olduğu titreşim bıçağın fırlamasına neden olabilir.
 
Uğraşmışsınız emeğinize sağlık diyelim,ancak sonuçta matkap kulanımı gibi fazla da riskli olmayan bir el aletini,yine hobi amaçlı bir takım tezgahı görünümünde,bir o kadar riskli bir kullanım şekline dönüştürmüşsünüz.Bu tezgah bu haliyle yalnızca bir ego(kişisel tatmin) vasıtası olarak kalmalı,sanayide yaygın kullanılan ve profesyonel olan daire tezgahlı testereler gibi çok fazla da kullanılmamalıdır.

Kendi hatalarımdan örneklerle olayın vahim ve caydırıcı olabilen yanını da açıklamak isterim aslında.10-12 sene önce çift fanlı çalışan arçelik marka elektrik süpürgemizin bir fanı punta kaynak yerlerinden şok=mekanik etkiyle bir şekilde yerinden çıkıp,2.fan da deforme olup kullanılamaz durumuna gelmişti.Ben bu duruma çözüm olarak el sanatıma güvenip tenekeden kesip imal ettiğim fanı uygun bir sıkıştırma ve yapıştırma ile 2.fanın yanına montelemiştim.Ancak küçük bir balanssızlık neticesi,yüksek devirle dönen süpürge motoru tarafından daha ilk kalkınma momentinde savrulup fırlatılmıştı.Ancak tüm bu olanlar yalnızca kapalı makina içinde kaldığından tehlikeli bir durum da ortaya çıkmamıştı.

Civata ve pullarla üstünkörü yapılan bir balanssızlık,merkazkaç etkisi sebebiyle çok büyük kuvvetlere dönüşüp tezgahı her zaman dağıtma riski mevcuttur.Buna çok dikkat etmeniz,hatta bu olay olduğu esnada çevreye olan zararı minimuma indirmek amaçlı dediğiniz gibi koruma kapağı,muhafazası ile en kısa sürede tezgaha bağlanmalı,hobi olarak yapacağınız kesme işlemleri de ancak bu şekliyle ve abartıya kaçmadan,yalnızca deneme amaçlı yapılmalıdır.

Pekala lafı açtık mademki,çocukken ortaokul sıralarında Fen bilgisi öğretmeninin gözü önünde yaptığım bir hatayı da(Deneyi) yeri gelmişken paylaşayım.Bir dc.pilli oyuncak motora milinden tespitli ve kartondan kestiğim diske bağlı 3-4 adet jileti monte edip sıkıştırdıktan sonra sınıfta gösteri yapmak istemiştim.Ancak dönen diskin yalpa yapması neticesi motoru tutan elimin bir kısmı yaralanmıştı.Tabi o zaman merkezkaç kuvvet,balans(Dinamik balans,statik balans) kavramlarının bilincinden çok çok uzaktım.Bu hafif sıyrık(yara);bana bu tür aletlerin höbi olarak yapımı ve kullanımı hakkında çok iyi bir ders vermişti.O gün yaşadığım ve aldığım tecrübe, "makina dinamiği" konusunda ileriki yıllara da bir ışık tutabilmiştir aslında.Kolay gelsin.
 
emeğe saygı tamamda matkapta sağlam olabılır ama nereye kadar ikincisi allah korusun arkadaşlarda dile getırmışler testere firlarsa size veya bir başkasına vereceğı zararı duşunun bence kendınıze olsa kendım ettım kendım buldum dersınız ya sevdığınız bır arkadaşinizin allah korusun parmağini uçursa testere vijdanen rahatsız olmazmısınız bence bu resımdekı gıbıyse dağıtın derım bişey daha yazmadan geçemıyeceğım:)kesin 100%100 karadenizlısınız boyle sivri fikirler karadenizlıden başkasında çıkmaz lutfen yanlış anlamayın yazdığım sizin menfaatınız için
 
Arkadaşlar yapıcı eleştirileriniz için teşekkür ediyorum , gerçektende bu tür işlerde en önemli şey güvenlik. Testerenin uç kısımları elmas yapıştırma galiba Allah korusun bunlardan biri o hızla kırılıp kopsa gözümüze saplanır, güvenliği ön planda tuttmak gerek..

Dediğim gibi testerenin milden çıkması imkansız , ama testerenin merkezkaç kuvvetiyle kesici elmas uclarından parça kopup saplanması olası bunuda güvenlik kapağı ile halledeceğim inş. Onun dışında korkulacak bir durum yok
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst