El Yapımı Güneş Enerjili Powerbank

elessar95

Üye
Katılım
20 Kas 2018
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba;

Bir proje için çalışıyorum.12v 2.5w güneş panelimden 15 volt 140ma civarı çıkış alıyorum.Bunu regüle devresinde çok büyük bir kayıpla çıkışa 30ma (4.2v li-on) civarında düşürdüm.Burayı yeniden düzenlemek gerekli.Telefon şarjı için lm7805 ile 5v 150ma çıkış aldım ama telefona bağladığımda şarj oluyor yazısı çıkmadı.Düşük akımdan dolayı olduğunu düşündüm ve güneş enerjisiyle 18650 pil şarjı oradan da telefon şarj etmek istiyorum.Ama bu pillerden 5v çıkış almam gerekli bunu da sağlıklı biçimde nasıl yaparım.5v ve maksimum 1a olacak şekilde.Pilde gelecek akımı ve gerilimi en iyi şekilde nasıl 5v 1a sabitleyebilirim.Herhalde iki tane 3.7v 18650 pil kullanmak gerekecek.Önerilerinizi bekliyorum.Devre el yapımı olacak tp4056 gibi hazır modüller olmamalı.Teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhaba hazır devrelere karşı bir sorununuz mu var bilmiyorum ama,
18650 pili şarj etmek içinde,
Bu pillerden telefon şarj etmek için hazır çok güzel korumalı devreler var.
Hazır devre kullansak bile sonuçta emek vererek yapıyoruz.
Ayrıca akım düşük bile olsa şarj ediyor olarak göstermesi gerekmezmi.
Telefon dolmaz hatta eksilir ama yinede şarj ediyor olması lazım sanki
Konuyu zevkle takip edeceğim çünkü aynen dediğiniz gibi güneş enerjisi ile powerbank yapmak benimde hayalim
 
okula proje olarak yaptığım için el yapımı olması gerekiyor.Zaten hazır devreleri de satın aldım.Lipo rider tp4056, gibi.Devre şarj ediyor gibi gösteriyor yani pil bağladığımda azda olsa bir kıpırdama var.Ama telefona bağladığımda bir tepki yok.Usb uçlarının 4 tane bacağı var, bilirsiniz.2 tanesi +5v ground diğer ikisi data kabloları.Mesela iphone data kablolarında da direnç görmeden şarj etmiyor.Bu data kablolarını ben boş bıraktığım için şarj olmadığını düşünmekteyim.
 
3.7 volttan 5 volt 500 ma için MC34063 entegresini önerebilirim. 1 amper için önerim yok. Ama araştırınca farklı entegreler bulunabilir.

500 ma ile en azından telefonu şarj edebilirsiniz.

https://circuitdigest.com/electronic-circuits/3.7v-to-5v-boost-converter-circuit-diagram

Edit : Telefona göre data uçlarına direnç bağlanması gerekebilir bunun hakkında ayrıca düşünmek gerekli.

cuit-diagram-using-MC34063-without-component-value.png
 
Son düzenleme:
Güneş Enerjili PowerBank.
Kusura bakmayın da, Fabrika Sanayi modeli dağcılık arazi işi vs. hariç, bireysel güneş-elektrik olayına sıcak bakmıyorum. Dik rüzgar tirbünü daha verimli gibi. Gerisi Para tuzağı.

Zaten el kadar güneş paneli üzerinde olan pil bankası bu PowerBank.
Yani bu powerBank ı sürekli güneşte bekleteceksiniz. Panelin ışık görmesi için altındaki LiOn Piller de ısınacak. Kaç günde şarj olacak bu piller merak ettim?

Bence bireysel anlamda bu güneş panellerinden (evde çatıda vs.) vazgeçin derim. Hiç denemedim ama bence maliyeti dağ gibi ve fare bile doğurmaz.
 
Bu gönderdiğiniz şema için çok teşekkür ederim bu hafta içinde deneyeceğim.Normalde Multisim programını kullanırdım ama MC34063 orada yok.O yüzden isis programını öğrenmeye çalışıyorum ve beni çok uğraştırıyor.Teşekkürler.


Proje olduğu için gerçeklemem gerekli.Yoksa küçük bir güneş paneliyle olacak bir şey değil haklısınız.18650 pillerini şarj edip sabit yükle deşarj edeceğim ve verim bulacağım.Burdan hareketle mesela 4000mAh şarj ederken harcadım ama 3v'a düşene kadar 2800mAh çektim ve buradan hareketle bir günde bu kadar şarj ettim diye rapor etmeyi düşünüyorum.
 
Merhaba mc34063 ile lityum iyon pilden telefona şarj etmeyi başladım.pil girişi boşta iken 4v.Pil şarja bağlayınca 3.5v seviyelerine inip 2ma çıkış veriyor.devre çıkışta 5.6v alıyorum(boşta).Yüke bağladığım zaman neredeyse 4.5v seviyelerinde akım çekmiyor.Telefon şarj ediyor gösteriyor.Telefon bataryasını bozmamak adına 30sn'den uzun süre şarj etmedim.Yukarıdaki devreyi aşağı yukarı aynı değerde komponentlerle kullandım.Çıkıştaki ve pilden çekilDosya ekleen akımı nasıl artırabilirim?
 
Son düzenleme:
Cikista direk bobini surme yerine araya bir mosfet ekleyip boboni mosfetle surebilir ve cikis akimini arttırabilirsiniz.
 
Bu projenin aynısı için abime danismanlik yapmıştım. TÜBİTAK projesiydi. Aynisini sizede yapabilirim.
Öncelikle burada başlangıçta büyük bir hata yapılıyor. Bir proje bir soruna çözüm olmak için vardır. Yada bir şeyi daha verimli daha ucuz vs.yani bir gelişim olmalıdır. Siz bu konuya hiç girmemiş siniz. Ama tahminimce " power banklarimizi Güneş ile doldurarak elektirik olmayan yerlerde telefonumuzu şarj edebilmek" olduğunu varsayıyorum.
Şimdi burada bir iddianiz olmalı , power bankı güneşli bir ortamda doldurma. Bunun için hesaplamalar yapmak lazım. Yani kaç watt lik bir panal kullanmalıyım ne kadar güneşte beklemeliyim vs. bunlar belirlendikten SONRA ( Burası önemli) projeye başlanmalı. Siz bu hesaplamaları yaptınız mı? Burada kattiginiz inovatif bir fikir varmi? ( Örneğin plaj şemsiyesi tepesine güneş panellerini koymak gibi) vs vs. bunları cevaplarsaniz gerisi daha kolay olacaktır. O zaman spesifik sorunlara cozumler üretmek daha kolay olur.Aksi taktirde çıkan ürün sadece hobi amaçlı devre geliştirme olacaktır saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst