Ekranlı kablolarda, ekran topraklaması her iki uçtan mı, yoksa tek taraftan mı topraklanmalıdır?

Elektromanyetik parazitin kaynağı önemlidir.
Motor parazit kaynağı ise motor tarafından topraklanmalıdır.
Teknikte kaynak tarafının topraklanması olarak adlandırılır.
Havadan kaynaklanan parazitlerin engellenmesi mevzuu ise besleme devresinin toprak tarafına bağlanmalıdır. Ancak bir motor devresinde havadaki parazitler önem arzetmez.
Teknikte GROUNDİNG olarak adlandırılan bu gibi uygulamalar tek bir ground point esas alarak hesaplanmaktadır.
Tek ground point kavramı ise referans sıfır volt kavramını ifade etmektedir.
Bir motor devresini her iki noktadan topraklayabilirsin. Ancak motorda oluşan parazitik emisyonlar blendaj hattından akabiliyorsa, yani bir noktadan başka bir noktaya gidebiliyorsa, üzerinde manyetik alan oluşuyor demektir.
Bu LOOP yani bir yerden bir yere gidebilme olayını engellemenin tek yolu ise hattın bir ucunu boşta bırakmak olacaktır.
Yani şase hattının diğer ucu boşta bırakıldığında şase hattından akım akmaz ve parazit oluşturmazlar.
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Aslında vfd - motor arasında vfdden kaynaklı oluşabilecek elektromanyetik parazitin diğer devre elemanlarını etkilememesi için düşünmüştüm. Ama tabi ki dışardan gelen parazitleri de düşünmek gerekir.
Anladığım kadarı ile tek taraflı topraklamak daha iyi sonuçlar verir diye düşünüyorum.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Kablonun ekranını iki taraflı topraklamak parazit kaynağındaki gürültüyü topraklama hattına taşımak olur. Bu nedenle topraklamalar pano tarafından tek taraflı yapılmalıdır diye düşünüyorum.
 
Sanırım yanlış anlaşılma var.
Benim sormak istediğim elektro manyetik paraziti en aza indirmek için örnek olarak blendajlı bir kablonun blendajını tek taraftan mı topraklamak daha iyi sonuçlar verir yoksa çift taraflı topraklamak mı ben bunu sormak istedim.

Uygulama da vfd( ac motor sürücüler) in güç devresinde yani asenkron motor ile sürücü arasındaki bağlantı da blendajlı kablo kullanmak istiyorum fakat blendajın tek yada çift taraflı topraklanması konusunda kararsız kaldım.

driver el kitapçıklarını incelemeniz yararlı olacaktır. sürücü ve motor tarafındaki ekranların bağlanması tavsiye edilir.
 
driver el kitapçıklarını incelemeniz yararlı olacaktır. sürücü ve motor tarafındaki ekranların bağlanması tavsiye edilir.
Dediğinize YASKAWA AC Sürücü V1000 Hızlı Başlangıç Kılavuzunda Kontrol Devresi Bağlantıları için Uyarılar kısmında *Kablo ekranları her iki kablo ucunda toprağa bağlanmalı notunu görmüştüm fakat konuyu araştırdıkça farklı bilgiler edindikçe kafam karışmaya başladı örnek voltimumum verdiği bilgi de topraklama direnci 100 ohmdan küçükse tek taraflı topraklanmalıdır gibi... Eğer ki topraklama direncim 100 ohmdan küçükse o zaman tek taraflı topraklamalıyım ama sürücü klavuzu Kablo ekranları her iki kablo ucunda toprağa bağlanmalı diyor
Açıkcası karar veremedim tek taraflı mı topraklanmalı yoksa çift taraflı mı
 
Voltimumdaki bilgiler ! OG kablo uygulamaları içindir.Zayıf akım ve sistem ! kabloları için,cihazlara ait kullanım kitapçıkları esas alınmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst