Ekovat yağ değişimi ve bakımı?

tahsins

Üye
Katılım
15 Eki 2012
Mesajlar
34
Puanları
1
Yaş
42
Selamlar
40 litre Sessiz kompresör de motor olarak kullandığım embraco marka 3/4 ekovatım var. Aldığım yer ekovatın hava verme ve alma boruları hariç tüm borularını iptal etmiş. Ben bunun yağını değişmek istiyorum.
Ekovat ın yağını nasıl tamamıyla boşaltabilirim? ve Nasıl yağ ekleyebilirim?
Artık ekovat kompresör motoru olarak açıkta çalıştığından gene özel ekovat yağı mı koymalıyım? Motor yağı olurmu? (kendi orjinal yağı ciddi manada pis kokuyor.)
Ekovatın yağı fazla yada eksik koyulunca ne tür sorunlar yaşanabilir?
Şu anki kullanımda 15 dakikalık çalışmada ekovatta ciddi bir ısınma oluyor. Bu sorun olurmu?
Saygılar
 
Selamlar,

Ekovatın yağını tam olarak nasıl alınır sorusuna şu şekilde cevap vereyim. Yağ ekovatın içinde karterinde bulunur. Kartere açılan tek erişim noktası emiş borusudur. Kompresörü yerinden söküp emiş borusu ( en kalın boru ) yönünde yere doğru çevirirseniz içerisindeki yağ yer çekimi ile emiş ağzından dökülecektir.

Aynı porttan huni şeklinde bir aparat yaparak ekleyebilirsiniz.

Hava basmak için kullanıyorsanız aynı viskozitede madeni yağda koyabilirsiniz. Bu yağın özelliği soğutma devresinde dolaşan cloro floro halojen gazlarla kimyasal tepkimeye girmemesi ve düşük sıcaklıklarda viskozitesinin düşmemesidir. Siz bu etkenleri kullanmadığınız için madeni yağ kullanabilirsiniz. ( uygun özelliklerde )

Yağın eksik olması yağlamanın yeterli olmaması demektir. Kompresör yağsız çalışınca yatar sarma gibi sorunlar yada iyi soğumama sorunları oluşur.

Yağın fazla olması seviyenin yüksek olması yağın rotora çarparak içeride vuruntulu çalışma ve ileride mekanik sorunlara neden olabilir.

Bu tür ekovatlar kendilerini dönüşten gelen soğuk gaz ile kendilerini soğuturlar. Atmosferden çekilecek hava sıcak geldiği için sargı kendisini soğutamaz. Uzun süreli çalışmalarda sargı normalden daha aşırı ısınır. Uzun sireli çalışmalarda sargı kavrulması ve yanması sorunu yaşayabilirsiniz.

Kolay gelsin.
 
@serkan_48 Benimde sessiz bir kompresöre ihtiyacım olduğundan ekovat ile kendime bir kompresör yapmak istiyorum. Bu konuda görüşlerinize ihtiyacım olacak. Özelden mesaj yollasam olurmu ? yoksa bir gönderi açıp ordan mı yazalım ? Saygılarımla
 
Genel bir mesajda bence daha faydalı olur. Özel sorunuz olursa elbette özelden yazabilirsiniz.
 
Ben bi gönderi açayım. Benim gibi düşünenlerin de hem bilgisini alırız, belki de onlara ışık tutarız :)
 
Serkan bey
Teşekkürler. Ekovat ın üstünde 450cc demiş.en azından nekadar yağ koyacağım belli. Ama koyacağım yağ kalınlığı konusunda hiç bir fikrim yok. Ekovat yağlarının vizikositesi ile ilgili google da bişey bulamıyorum. Kalın 20w50 mi koysam ince 10w40 mı koysam? Mineral yağmı? Yarı sentetik mi? Tam sentetik mi?
Birde ekovat sıcakken yağı değişelim değil mi? Arabalarda yağı motor sıcakken deşişiyoruz. Malum sıcakken yağ daha akışkan, tamamı boşalsın diye.
 
Ekovatlarda kalin yag kullanilmaz. Ama numarasini bilmiyorum. Arastirmak isterseniz shell markanin clavus 68 model yagini inceleyebilirsiniz. Ben hic arastirmadim. Belki yanindaki 68 ibaresi kalinligi ile alakalidir. Internette yaziyor olabilir. Sentetik yaglar havadaki gazlarla daha hizli bozuluyor diye biliyorum bence madeni mineral olabilir. Evet sicak iken degisebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,256
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst