ekat belgesi almak için

Katılım
27 Eki 2009
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba;

Ekat belgesi almak için en az kaç kV altında çalışıyor olmak gerekir bilgisi olan varsa bu konuda aydınlatabilir mi acaba.

Mesela ben çalıştığım yerde maximum 2,5 kV enerji altında çalışıyorum. İzolasyon testleri için.

Bu gerilimle çalıştığım için ekat belgesi almam gerekir mi? yoksa bu belge için bir alt sınır var mıdır. Mesela 10 kV tan daha az gerilim altında çalışanların ekat belgesi alması gerekmez diye. Kaynakla beraber söylerseniz memnun olurum
 
ELEKTRİK KUVVETLİ AKIM TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ

Kuvvetli akım tesislerinde çalışmak


Madde 60 - Tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde teknik konulardan sorumlu elektrik mühendisi olmalıdır. 154 kV ve daha büyük kuvvetli akım tesislerinde (uzaktan kumanda edilen TM ler hariç) işletme sorumlusu olarak en az bir elektrik mühendisi bulundurulmalıdır. Bu Mühendisin iş güvenliği ve iş emniyeti açısından sorumluluğu, tesiste uyulması gereken iş güvenliği yöntemlerini tespit etmek, emniyetli bir işletme için uyulması gerekli kuralları belirlemek ve gerekli araç gereçleri tespit ederek söz konusu kurallara uyulması yönünde denetlemeler yapmaktır. Kuvvetli akım tesislerinde yapım, Bakım ve işletme esnasında işi yapan elemanın kişisel hatalarından oluşacak kazalarda bu mühendise hukuki sorumluluk yüklenemez.
Yeterli güvenlik önlemleri alınmadan ve özel araçlar kullanılmadan yüksek gerilim altında hiçbir şekilde çalışma yapılamaz.
Kuvvetli akım tesislerinde yüksek gerilim altında ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş olan kurum ve kuruluşlar tarafından bu amaçla açılmış olan eğitim kurslarını bitirerek "Kuvvetli Akım Tesisleri'nde Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi" alan elektrikle ilgili fen adamları ya da bir mühendisin sorumluluğu ve gözetimi altında olmak üzere öteki görevliler çalışma yapabilir. Yeterli elektrik bilgisi olmayan kimseler yardımcı olarak çalıştırılacaksa bunlara önceden ilgili kuruluşlar tarafından hazırlanan gerekli yönergeler verilecek ve açıklamalar yapılacaktır.



 
[h=2]EKAT Eğitimi Nedir

EKAT Eğitimi Nedir[/h]

“Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde (EKAT) Yüksek Gerilim (YG) Altında Çalışma İzin Belgesi Eğitimi” elektrik dağıtım sisteminde yüksek gerilimde çalışacak teknik personel için hazırlanmıştır. Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinin 60. maddesine göre, yüksek gerilimde çalışacak elektrikle ilgili fen adamlarının (elektrik teknisyeni, elektrik teknikeri…) alması zorunlu olan eğitimdir. Elektrikle ilgili Fen Adamlarının Yetki Görev ve sorumlulukları Hakkında Yönetmelik’in 3. maddesinde belirtilen teknik elemanların elektrik dağıtım Şebeke ve tesislerinde çalışabilmesi için “EKAT YG Altında Çalışma İzin Belgesi Eğitimine” katılarak başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Bu eğitime katılarak başarılı olanlara, “EKAT YG Altında Çalışma İzin Belgesi “ verilmektedir. EKAT YG Altında Çalışma İzin Belgesi Eğitimi 120 saat sürelidir; 68 saat teorik eğitim, 48 saat uygulamalı eğitim ve 4 saatlik sınavdan oluşmaktadır. Uygulama eğitiminde kursiyerlere, elektrik dağıtım sisteminde bulunan şebeke ve teçhizatın yer aldığı uygulama sahasında, belirlenmiş olan beceriler kazandırılmaktadır. EKAT YG Altında Çalışma İzin Belgesi Eğitimi 12 ana modülden oluşmaktadır:
Teorik Uygulama

Temel Elektrik 7
Dağıtım Trafoları 5 9
Güç Trafoları 2
Akım ve Gerilim Trafoları 7
Sayaçlar 12
AG Panoları ve YG Kumanda Panosu 2 5
Ayırıcılar ve Kesiciler 4 3
Havai Hatlar Ve AG Yer Altı Kabloları 7 21
Korumalar 7 1
Topraklamalar 2 3
Manevralar 6 6
İş Güvenliği 7
Toplam 68 48


Eğitimde, önce teorik konular verilmekte, sonra da saha uygulama eğitimi devam ettirilmektedir. Her iki eğitimin (teorik ve uygulama) tamamlanmasından sonra teorik sınav (çoktan seçmeli test sınavı) yapılmaktadır. Bu sınavda 100 (yüz) puan üzerinden en az 70 (yetmiş) puan alanlar teorik eğitimde başarılı kabul edilmektedir. Uygulama sahasındaki eğitimlerde beceri ve davranışlar kazandırılırken, kursiyerlerin aynı zamanda başarılı olup olmadığı da tespit edilmektedir. Uygulama eğitiminde başarılı olabilmek için becerilerin tamamını eksiksiz yapmak gerekmektedir. Uygulama eğitimindeki becerilerin tamamını yapamayanlar ve teorik sınavda en az 70 puan alamayanlar “EKAT YG Altında Çalışma İzin Belgesi” alamazlar. TEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne, EKAT YG Altında Çalışma İzin Belgesi Eğitimini elektrik dağıtım sektörüne verme yetkisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilmiştir. Elektrik dağıtım sektöründe tek yetkili Genel Müdürlüğümüzdür. Bu eğitim, saha uygulamalarında ve teorik konularda oldukça tecrübeli eğiticilerimiz tarafından, Başkanlığımıza bağlı Eğitim Merkezlerinde, elektrik dağıtım şirketlerinin teknik personeline, elektrik dağıtım sektöründe hizmet veren özel kuruluşların ve kamu kurumlarının teknik personeline ücreti karşılında verilmektedir. * Elektrik teknisyeni ve elektrik teknikerleri için EKAT YG Altında Çalışma Eğitimi programı uygulanmaktadır. EKAT YG ALTINDA ÇALIŞMA İZİN BELGESİ EĞİTİMİNE KATILMAK İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER :
• Diploma onaylı sureti
• Sağlık Raporu:Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yayınlanmış olan "Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği"nin 5. maddesinde belirtilen sağlık kuruluşlarından alınacak olan sağlık raporu. Sağlık raporunda aynı zamanda "Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir." ibaresi bulunmak zorundadır. • Kan grubu
• Sigorta bildirgesi
• Vesikalık fotoğraf (2 adet)
• TC kimlik numarası bulunan Nüfus Cüzdanı fotokopisi
* Hangi Okul Mezunları Katılabilir ?
1- Meslek Yüksek Okulu Elektrik Bölümü
2- Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü
- Endüstri Meslek Lisesi Eektrik Eletronik Teknolojileri Alanı
• Dalları :
- Yüksek Gerilim Sistemleri
- Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü
- Endüstriyel Bakım Onarım
3- Ustalık Belgesi Elektrik
- Ustalık belgesi Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı
• Dalları :
- Yüksek Gerilim Sistemleri
- Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü
 
Arkadaşlar, Firma adı altında girmeden maalesef bu belgeyi alamıyoruz.Önümüzdeki aylarda Ekat belgeli personel ihtiyacı artacağından dolayı,İstanbul geneli için bu belgeyi almak isteyen arkadaşlarıma yardımcı olabilirim.İlgilenenler mesajla ulaşabilirler.
 
Merhaba!

Meslek Lisesi yada Meslek Yüksek Okulunu bitirdiğinizde diplomanızla 1 kV gerilime kadar çalışma yetkisine sahip olursunuz. Eğer orta gerilim altında çalışacaksanız zaten artık tüm orta gerilim hatları ve trafo kabin vs sistemler 34,5 kV a göre ayarlanmaktadır. Dolayısı ile EKAT belgesi almadan 6,3 kv luk bir sistemde dahi çalışamazsınız. EKAT belgesini şahıs olarak almanızda mümkün değil. Bir kurum yada kuruluş tarafından gönderilmeniz gerekir. Belli tarihlerde grup olarak eğitimler verilir. Ankara gölbaşı, izmir, istanbul, erzurumda eğitim merkezleri var. Bir kişinin konaklama , yemek, eğitim masrafı yaklaşık 2.000 - 2.500 TL civarındadır.
 
Merhaba!

Meslek Lisesi yada Meslek Yüksek Okulunu bitirdiğinizde diplomanızla 1 kV gerilime kadar çalışma yetkisine sahip olursunuz. Eğer orta gerilim altında çalışacaksanız zaten artık tüm orta gerilim hatları ve trafo kabin vs sistemler 34,5 kV a göre ayarlanmaktadır. Dolayısı ile EKAT belgesi almadan 6,3 kv luk bir sistemde dahi çalışamazsınız. EKAT belgesini şahıs olarak almanızda mümkün değil. Bir kurum yada kuruluş tarafından gönderilmeniz gerekir. Belli tarihlerde grup olarak eğitimler verilir. Ankara gölbaşı, izmir, istanbul, erzurumda eğitim merkezleri var. Bir kişinin konaklama , yemek, eğitim masrafı yaklaşık 2.000 - 2.500 TL civarındadır.
Yokya ne 2.000-2.500'ü izmir'de 4000 lira dediler 2 hafta önce ben sordum.
 
2500-3000 TL arası İstanbul'da EKAT belgesi işini halledebilirsiniz
 
istersen 10 eylüldeki eğitime yollayabilirim seni evraklarını hazır edersen
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst