projeci

Üye
Katılım
12 Kas 2009
Mesajlar
51
Puanları
1
• E3 yazılım teknolojisi bakımından çok güçlü ve nesne yönelimli bir yapıya sahiptir. Bu yapısı sayesinde her türlü gelişmeye ve başka yazılımlarla entegrasyona açık bir programdır. Örneğin; Word, Excel gibi programlarla entegre olarak çalışabilmektedir. Maliyet listesi, PLC adreslemesi gibi dökümanlarınızı Excel olarak çıktı alabileceğiniz gibi bilgisayarınızda bulunan Word, Excel, Power Point ve PDF dosyası gibi dökümanlarınızı da E3 içindeki projenize iliştirebilirsiniz. Örneğin bir Word dosyası aktarmışsanız projede bu dosyaya tıkladığınızda arayüz otomatik olarak Word arayüzüne dönüşecektir ve buradan istediğiniz düzenlemeyi yaparak kaydedebilirsiniz. Aktarım yaptığınız dosya ise değişmeden kalacaktır. Ayrıca VB Script kullanarak istediğiniz formatta aktarım yapabilirsiniz.

• E3 ün arayüzü diğer yazılımlara göre çok daha kullanışlıdır ve Windows işletim sistemleriyle uyumludur. Word, Excel gibi yazılımların kullandığı bütün işlevleri (kısayol tuşları, Sürükle&Bırak gibi uygulamaları) destekler.

• E3’ ün ürün ağacı mantığı kullanıcının işini çok kolaylaştırıyor. Mesela; bileşen kütüphanesinden bir PLC modülü şeçtiğimde onun içerdiği giriş çıkışlar ürün ağacında gözüküyor. Artık yeniden sembol seçmeye, o sembollere ayrı ayrı giriş çıkış atamaya gerek kalmıyor. Ürün ağacımdan istediğim giriş çıkışı sürükle-bırak yaparak çalışma alanıma aktarabiliyorum. Bu sayede hem zamandan kazanıyorum hem de bu giriş çıkışlara atama yaparken yapacağım muhtemel hatalar engellenmiş oluyor.

• Pek çok ECAD kullanıcısının karşılaştığı bir sorun da kütüphaneden istediği bir cihaz veya sembolü bulmakta zorlanmasıdır. E3’te ise bu sorun bileşen arama kriterleri özelliği sayesinde giderilmiştir. E3 size arama yapabileceğiniz pek çok kriter sunar. Örneğin; kullanmak istediğiniz cihazın kodunu biliyorsanız direk kodunu aratabilirsiniz veya teknik bir açıklamasını yazarak da aratabilirsiniz.

• E3’te kullanıcının işini kolaylaştıran diğer bir özellik de bileşen mantığıdır. Ben istediğim bileşeni şeçtiğimde bileşenle birlikte bana cihazın kodu – zaten bileşen cihaz kodu olarak görünmektedir- cihazın içerdiği bütün semboller (seçtiğiniz bileşen bir kontaktörse; kontaktörün bobini, sahip olduğu kontaklar, kontak numaralarıyla birlikte ürün ağacında bulunur) ve katı model şekli ürün ağacıma otomatik olarak gelmektedir. Bu da yapılması muhtemel hataları engeller ve kullanıcıya zamandan tasarruf sağlar.

• E3’te pano tasarımı yapmak çok basit ve profesyönelcedir. Yazılım üç boyutlu tasarıma imkan sağlamaktadır. Zaten seçtiğimiz bileşenle birlikte cihazın katı model şekli, kodu ve etiketi de ürün ağacıma gelmişti. Yapmam gereken tek şey kütüphaneden bir pano seçmek ve ürün ağacımda bulunan cihazları istediğim gibi getirip panoma yerleştirmektir.

• E3 yazılımı panoda kullanılan kablo miktarını otomatik olarak vermektedir.

• E3’te projeye isterseniz pano dizaynından da başlayabilirsiniz. Ya da bir excel listesinden de yola çıkabilirsiniz. Yine E3’ün güzel bir özelliği de schematic’ te başladığınız bir çizime panel tarafında devam ederken panoya bir bileşen eklediğinizde bileşeniniz schematic tarafında da ürün ağacına eklenmiş olmasıdır.

• E3’te schematic tarafında hiçbir fonksiyonu olmayan fakat pano da kullandığımız nihayet plakası, klemens sonlandırıcısı gibi cihazları pano tarafına geçtiğimiz de ekleyebiliyoruz. Böylelikle pano dizaynında ve malzeme listemizde bu ürünleri görebilir ve vereceğimiz siparişlerde bu ayrıntıda kalan malzemeler unutulmamış olur.

• E3 Solid Works, Catia gibi üç boyutlu çizim programlarıyla entegre olarak çalışabilmektedir.

• E3 yazılımı Harness uygulamalarına imkan sağlamaktadır.

• E3 elektrik çiziminizle beraber akışkan çizimlerinizi çizmenize de imkan sağlamaktadır ve akışkan şemanızla elektrik çiziminiz tam bir uyum içindedir. Örneğin; pnömatik bir valf seçtiğinizde cihazın pnömatik sembolüyle beraber elektrik bobini de ürün ağacınızda gözükür. Pnömatik çizimde kullandığnız valfin elektriksel bağlantısını elektrik çiziminizde gösterebilirsiniz.

• E3 Murr Plastik, WAGO, Phoenix, Weidmüller gibi etiketleme sistemlerine direk olarak çıkış verebilmektedir.

• E3 yazılımının Türkçe dil desteği mevcuttur. İstenirse arayüz Türkçe olarak kullanılabilir. Bundan başka E3 Türkçe ve Japoncanında içinde bulunduğu yaklaşık 10 dile destek vermektedir ve çizdiğiniz projedeki metinler bu dillere çevrilebilir.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
birde öğrenebilsem inanılmaz karışık gelıyor bana..
 
öğrenirsiniz bununla ilgili pek çok döküman var isterseniz türkçede var bende isteyen olursa gönderebilirim.
 
Seda hanım; E3 deki ürün ağacı ve sembol ile bileşen arasındaki varkı çözemediğiniz sürece program sıze karmaşık gelir.Belki de diğer programlarin içinde en basit olanı tamamen sürükle birak bir de akıllı olarak çalışıyor.Bir paint programı kullanır gibi.Kısacası cok basit...
 
dediğiniz gbı o ayrımı yapamadım bır türlü. geniş bır kütüphane olusturmak ıstyorum ama yapamadım. anladıgım kadarıyla aktıf kullanıcılarısınzı programın sorcagım su bana abb kütüphanesi lazım birde..
ayrıca autocad dekı gbı ısı kolaylastrcak kısa yollar varmı ?
 
1-E3 de istediğiniz her komuta kısayol ekleyebilirsiniz.TOOLS--->Shortcuts tan bunları yapabilirisniz.
2- E3 bunyesinde urun ağacı diye bir kısım var burası proje çiziminde aktıf olarak kullanılan yardımcı bır penceredir.İsterseniz projenıze ait tum bilesenleri bu pencereye atıp tekrar kutuphaneyı kullanmadan projenızı bitirebilirisiniz.Kontrolu de cok kolay sayfa da kullanılan bilesenler mavı renkte kullanılmayanlar ıse sarı renkte görünür.boylece proje cizerken acaba Kontaktörümün bobınını kullandım mı,acık kontagını kullandım mı gibi soruları kendınıze sormaktan kurtulmus olursunuz.Böylece zamanda da kazanmıs olursunuz.
 
lınkle soyledıklerınızı ınceleyıp sorularıma devam edıcem :) yardımlarınız ıcın tesekkurler. ben daha een basındayım. program alınalı 1sene oldu nerdeyse ama bız daha yenı kullanmaya zman bulduk autocadle herseyı halledıyrodk. kısayol derken kastım şu; mesela cad de mause sağ click le enter gorevı verıyorum komut+p ile en son kulalndıgım komutu ayarlayabılıyorum. enter yerıne space kullanabılıryoum gbı... bu tarz seyelr varmı pekı??
 
Araçalrdan Kısayollara girerseniz açılan pencerede kısayol atayabileceğiniz fonksiyonları görebilirsiniz. Bu fonksiyonlar sizin bütün ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Ana menü içindeki bütün fonksiyonları burada mevcuttur ve bunun yanında döndür, ileri al, geri al gibi işlemlere de kısa yol atayabilirsiniz. Yalnız sizin alışkın olduğunuz mouse tık işlevlerini kısa yol olarak atayamazsınız e3 series tamamen window tabanlı olduğu için mouse görevleri zaten tanımlıdır bunları değiştiremiyoruz.

Eğer word excell gibi programlara aşinalığınız varsa programa alışmakta zorluk çekmeyeceğinizi düşünüyorum. Mesela ctrl ile beraber mouse tekerleğini çevirdiğinizde zoom işlevlerini yaparsınız. word excellde de aynı mantık geçerlidir.
 
Seda hanım Autocad ile E3 Series bence kıyaslamak pek saglıklı değil bu yuzden hıc kıyaslamaya calişmayın.Cünkü bir tarafta herkesin kullanabileceği bir program var diğer tarafta ise sadece ama sadece elektrikcilerin kullanabileceği bir program.bence E3 userinde yogunlasarak proje çizmekten zevk alın.örneğin ilk önce panonuzu çizin sonra çizdiğiniz pano resmınde kullandıgınız bileşenlerle sematik çizin olmadı malzeme listesi olurturun sematik yada pano cizin ama hepsi bir biri ile eşlenikli olsun en azında sunu unuttum bunu unuttum derdı olmasın. boylece uzun zamanlar harcamanız gereken projelerıniz cok hızlı olarak E3 ile yapabilirisniz boylece bırazda kendınıze zaman kalır ve bu tıp forumlara fazla zaman ayırmıs olursunuz:)))
 
E3'ü diğer yazılımlardan ayıran birkaç özelliğini aşağıda açıklamaya çalıştım. Özellikle bileşen mantığı ve Proje Ağacı anlaşılırsa E3 series ile çalışmak çok kolay olur ve keyif alırız.

E3 yazılımı Windows tabanlı olduğu için Word, Excel gibi programlarla aynı fonksiyonları kullanır. Bu da E3'ün öğrenimini ve kullanımını kolaylaştırır. E3 series nesne yönelimli ve en son programlama teknolojisiyle üretilmiş bir yazılımdır. Nesne yönelimli yapı ise E3'te proje ağacı kullanımını ve bileşen mantığını zorunlu hale getirmiştir.

E3 series kullanırken öncelikli olarak dikkat etmemiz gereken şey sembol ile bileşen arasındaki farkı kavramaktır. Sembol; mevcut bir bileşene atanmamış nötr bir devre elemanıdır. Bileşen ise; önceden tanımlanmış sembollerin, pinlerin ve kullanıcının ekleyebileceği parça numarası, üretici firma ismi gibi niteliklerin birlikte oluşturdukları yapıdır. Bir bileşen pek çok sembol içerebilir. Örneğin ben projemde -K1 etiketli bir kontaktör seçtim. -K1 kontaktörü bir bobin, açık-kapalı kontak gibi bir kaç sembolün birleşmesiyle oluşmuş bir bileşendir.

Bu aşamada E3 series'te bileşen mantığını biraz daha açmak için yine -K1 kontaktörü üzerinden geleneksel çizim metotlarıyla E3 series mantığını kıyaslayacağım. Şimdi geleneksel yöntemle çizim yapıyorsunuz ve projenize -K1 isimli bir kontaktör ekleyeceksiniz. Sembol kütüphanesine bağlanırsınız ve oradan bir adet kontaktör sembolü seçip projenize eklersiniz. Sonra başka bir yerde kontaktörün kontak bağlantılarını göstermek için bir daha sembol kütüphanesine bağlanmalısınız. Tekrar bağlanıp ilgili sembolü seçtiniz ve projeye eklediniz. Şimdi onun nitelik özelliklerinden etiket ismini -K1 yaptığınızda program onu otomatik olarak bobinle eşleştirir. Kontaktörünüzün yardımcı kontağını da projenize eklemek isterseniz aynı işlemleri bir daha uygulamak zorundasınız. Bütün bunlar zaman alır ve hata ihtimalini çoğaltır. Mesela sizin kullandığınız kontaktörün yardımcı kontağı yok, fakat siz bunu unuttunuz ve projenizde yardımcı kontak kullandınız. Bu hata size nelere malolacağını eğer aktif olarak proje çizimiyle uğraşıyorsanız sanırım anladınız.

E3 series'de ise işler böyle yürümez. Mesela siz projenizde 3RH11221BB40 kodlu kontaktörü kullanacaksınız. Veritabanı penceresinden Bileşen sekmesinden bu koda göre aramanızı yapıyorsunuz. E3 series bu işlemi Arama kriterleri özelliğiyle kolaylaştırmıştır. Veritabanı penceresinde sağ tıklayıp açılan menüden Arama kriterlerini seçtiğinizde yeni bir pencere açılır ve bu pencere istediğiniz arama kriterlerini seçmenizi sağlar. Cihazın kodunu biliyorsanız kodu ile arayabilirsiniz veya kodunu bilmiyorsanız cihazın teknik bir açıklamasını kullanarak da aratabilirsiniz. Hatta cihaz harf koduyla bile arama yapabilirsiniz. Bu özellik biz çizimcilerin çok önemli bir sorununu çözmektedir. Özellikle bazı programlarda istediğimiz sembolü bulmak için pek çok uğraş vermişizdir ve çok zaman kaybetmişizdir. Mesela ben E3'le tanışmadan önce tamamlanmış bir proje açar ve istediğim sembolleri buradan kopyalardım. Böylelikle sembol arama derdinden kurtulurdum. Fakat ya elimizde tamamlanmış bir proje yoksa... Şimdi ilgili bileşeni buldunuz (artık bileşen diyorum sembol demiyorum) ve projenize yerleştirdiniz. Kontaktörün bütün sembolleri (bobin, kontaklar, yardımcı kontaklar v.b.) proje ağacına aktarılır. Artık bu kontaktör için tekrar tekrar veritabanında arama yapmanıza gerek yok. Çünkü bileşeniniz sayfanın hemen sol tarafında ve elinizin altındadır. Kullanmadığınız semboller sarı, kullandıklarınız ise mavi olur. Zaten E3 bir sembolü birden fazla kullanmanıza izin vermez.

İşte E3'ün bu özellikleri bize epey bir zaman kazandır ve olası hatalarımızı önler. Sizde E3 series ile çalışmaktan keyif alırsınız...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,471
Kullanıcılar
449,890
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst