Eşanjör tesisatı - 3 yollu vanaların iklimlendirme de kullanımı ve kontrol mantığı.

vastar

Üye
Katılım
15 Eki 2008
Mesajlar
28
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar.
Uygulamada çok karşılaşılan bir sorun ile alakalı faydasını göreceğinizi umduğum bir bilgi paylaşmak istedim. Sırf bu sorun yüzünden sürekli şantiyelerde tesisatçılarla papaz oluyoruz :) 3 yollu vanaları kafanıza göre bağlayamassınız olayın özü bu aslında. 3 yollu vananın yönü önemlidir. Kendim için hazırlamış olduğum bir nottu bu temize çekmedim tarayıcıdan tarayıp buraya ekliyorum.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
paylaşımın için teşekkürler Vastar. benim bir sorum olacak sana.bir alışveriş merkezinde mekanikçi olarak işe başladım. yaklaşık iki ay oldu. ben daha çok soğutmada çalıtım ama burda kazanla karşılaştım. ve kazan hakkında hiç bilgim yok. sadece çalıştırıyorum. sık sık hava yapıyor. ve takıldığım bir başaka konu ise ; mesela kazandaki su 65 derece ve yoğuşmalı kazan olduğu için 55 decenin altında çalıştırmamam gerektiği söylendi. ama bu sıcaklığa bağlı olarak sisteme gereğinden fazla sıcak su görderiyorum. benim sisteme göndermem gereken sıcaklık max 30 derece. yani demek istediğim eşanjörden sonra ısıyı nasıl düşürebilirim. belki bu anlattıklarım bana yardımcı olmana yetmeyebilir.elimde kazan çalışma prensibiyle ilgili döküman felan varsa bana iletebilirmisin. şimdiden teşekkürler.
 
Öncelikle vastar arkadaşıma bu faydalı bilgi için teşekkür ederim.

Dostum 55 derece kanunu yoğuşmalı olmayan metal kazanlar için geçerlidir.

Nedeni ise 55 derecenin altında kazanda yanan yakıttan çıkan su buharı ve diğer kimyasal oksitler birleşir ve eger kazan iç sıcaklığı 55 derecenin altında ise yoğuşma meydana gelir. Nihayetinde yoğuşmalı olmayan metal kazanlar için bu yoğuşma ( aslında yoğuşan sıvı asit oluyor ) metali aşındırmaya ve korozyon oluşturmaya başlıyor. İlerleyen zamanlarda kazanın delinmesine kadar ilerliyor.

Kazanınızın yoğuşmalı oldugundan bahsetmişsiniz. Zaten yoğuşmalı kazanlarda kazan iç sıcaklığı çok yükselmez. O yüzden yoğuşmalar meydana gelir. Kazan da bu yoğuşmadan etkilenmeyecek şekilde üretilmiştir.

Eşanjörden sonraki su sıcaklığını vastar arkadaşın bahsettiği yöntemle çıkış suyu sıcaklığını istediğin değerde tutabilirsin. Tesisatında buna uygun parçalar mevcutmu bilemiyoruz. Eger üzerinde 3 yollu vana varsa kolaylıkla yapabilirsin. Yoksa montaj yappılmalı.

kolay gelsin iyi çalışmalar..
 
Merhaba,
Öncelikle serkan arkadaşıma teşekkür ederim konuya benden önce açıklama yazdığı için. Öncelikle ben makina mühendisi ya da muadili bir meslek çalışanı değilim. Yani demek istediğim kazanlar ve türevleri konusunda çok ayrıntılı bilgi aktaramam. Ben otomasyoncuyum işimi gördüğü kadar makine ve tesisat biliyorum. Yazdıklarından anladığım kadarıyla sekonder devre dediğimiz binaya giden suyun 30 derece olmasını istiyorsun. Bu çok düşük bir sıcaklık çünkü ısıtma kazanlarını o kadar düşük çıkış suyu sıcaklığında çalıştıramassın. Her halükarda en az 50 derece kazan çıkış suyu sıcaklığın olur. Bu primerden gelen 50 derecelik su da sekonderi yaklaşık 48 dereceye kadar ısıtır. Sistemde yukarda bahsettiğim şekilde 3 yollu vana yok ise yapacağın iş şu olacak ve baya zahmetli bir iş olacak.
öncelikle eline bir kağıt kalem almalısın
Eşanjörün sekonderinin çıkışına bir sıcaklık gösteren alet bağlayıp sıcaklığı sürekli takip etcen.
Kazanı çalıştıracaksın ve zaman tutmaya başlıyacaksın.
Sekonder çıkış sıcaklığı 30 istiyordunya 28 e geldiğinde kazanı durduracaksın. (Sistem kendi ataletiyle onu kesin 34 e arttırır. Kazan dursa dahi.)
Bu iş için kaç dakika tuttu bir yere not etcen. Diyelim 30 dakika tuttu.
Sonra sistem geri 28 dereceye kaç dakikada düşüyor onun zamanını da ölçceksin. Diyelim 2 saat sürede sekonder çıkış suyu sıcaklığı 34 den 28 e düştü. Bu bilgileri alınca şunu yapcan. kazanın kontrol paneli vardır mutlaka.
Şimdi olay şu kazanı 2 saatte bir 30 dakika çalıştıracaksın.

Önemli not: Ben size olayın mantığını anlatmaya çalışıyorum uygulamadaki oluşacak hatalardan ve sorunlardan mesul değilim.

Ama bunlarla uğraşmak çok zahmetli iş diyorsan yukardaki anlattığım olayı teknik müdürünle görüşcen yaptırcaklar. Böylelikle herkesin kafası rahat olcak.

Bir not daha ekliyim. Yukarda bahsettiğim sistem binalarda sabit sıcak su ihtiyacı olan bölgeler için kullanılır. Yani ne demek istiyorum. Bu sistem radyatör tesisatına gidecek suyun kontrolü için kullanılmamalıdır. Radyatör tesisatına gönderilecek suyun sıcaklık kontrolünde "dış hava kompanzasyonu" denilen ve atmosferin sıcaklığına bağlı olarak çalışan bir kontrol sistemi gerekir. Bu ara çok fazla sınavım olduğu için dış hava kompanzasyonu konusunu da başka zaman anlatmayı düşünüyorum.

Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
ilginiz için herkese çok teşekkür ediyorum. dediklerinizi yapmaya çalışacağım. bir değişiklik olursa tekrar yazacağım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,654
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst