dvd leri okuyor cd leri okuyamıyorum?

Katılım
11 Ocak 2008
Mesajlar
555
Puanları
1
elımde bi tane dvd rom var dvd leri cok rahat okuyor ama cd takıyorum okumuyor jumpır larıyal oynadım IDE kablosunu değiştirdim okutamadım böyle bir sorunla karşılaşan varmı?
 
sayın sedat demir

ben bilgisayar tamiratı ile çok fazla uğraştım(ticari olarak). bahsettiğin sorun sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. sorunun muhtemel iki cevabı var.

1 - lensin odak noktası kaymış veya cd lensin odak aralığı dışına çıkmış(cd ve dvdlerin odak noktaları farklıdır).

2 - bir çok romda olduğu gibi artık lazer lensleri cam değilde mikaya benzer kaliteli bir plastikten üretiliyorlar bunlarda kullanım miktarına göre veya ortam sıcaklığı gibi değişkenlere göre özelliklerini yitirip yavaş yavaş şekil değiştirmeye başlıyor ve odak noktası kayıyor.

sorun 2 ise zaten yakında dvd de okumaz(miyadı dolmuştur). eğer 1 ise lensin yakınlarında odak ayarı için bir trimpot (saatçi tornavida ile ayarlaya bileceğin bir vida) bulunur. bu vida ile ayar yapabilirsin. ayarı kaçmasın diye silikon benzeri bir madde ile yapıştırılmıştır. ayar yapmanı da tavsiye etmem. çalışken ayarlaman gerekir. silikonu da bozduğun için ayarı daha çabuk kaçar. ve ayarlarken çalıştıracağın ortamda romuda bilgisayarıda yakma ihtimalin var. yapacaksan çok dikkatli olmalısın....

hiç uğraşma yenisini al derim. eskisini de atma eskisinin okuyamadığı dvdyi başka hiçbir cihaz okumaz. başkalarının okuyamadığını bile okur . bende aynı arızaya sahib iki cihaz var biri dvd diğeri cd okuyamıyor. ikisininde okuyamadığı medyayı direk çöpe atıyorum:) kolaygelsin....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,322
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst