Duyun içindeki kablolar yok yanmış

Katılım
15 May 2020
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
24
Bugün öğlen ampulün söndü sönmeden önce yanık kokusu geliyordu evden bütün evi gezdim odamdan geldiğini anladım tam o sırada ampul söndü duya dokundum duy elime geldi içinde ki kablolar kopmuş duy direkt elimde kaldı.sebebi ne olabilir
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Duy a bağlanan kablolar gevşektir, yani duyun kabloları tutan vidaların birisi ya da ikisi de gevşek bağlanmıştır, böyle durumda akım ampule ulaşırken atlama yapar, buna ark yapmak deniyor, bu durumda kablo ile duyun birleştiği yer kullanıma göre çok ısınır ve hatta yanar. Duya giren kabloları iyi takıp, duya giren yerdeki vidaları iyi sıkın, bir daha böyle bir durumla karşılaşmazsınız.
 
Ama şöyle bir şey var 7-8 sene boyunca niye böyle bir şey olmadı
Bir de kablolardan biri yok gözükmüyor duyun içine koyduğumuz plastik yanmış
 
Duya bağladığınız kabloları diyelim 10 birim sıkmanız gerekiyor, siz 7 birim sıktınız, bu 3-5 kullanımda ark yapmaz zaten, zamanla küçük arklar yapar, bu küçük arklar tam zarar vermeyebilir, ancak uzun bir zaman sonra daha büyük arklar yapar. Bunun sebebi de küçük arklar sırasında kablonun bir miktar incelmesidir. Bu büyük arklar daha fazla ısınmaya sebep olur. Dikkat ederseniz, tavandan gelen ampul kabloları genelde tek damar dediğimiz, kalın bakır tellerdir, yani tek kalın kablo şeklindedir. Ampuller uzun süre kullanıldığı için ark yapmasın diye. bunun da duy takılırken iyi sıkıştırılması lazım. Elektrikçiler buna dikkat eder. Bazen de yanan ampulü değiştirirken, duyu gerdirenler var, 10 tane ampul değiştirse, bunu düşündüğünde, yine duy kablolarının gevşemesi sözkonusu, ampul değiştirirken kesinlikle duyu gerdirmemek lazım. Bunu kontrol etmek için zaman zaman lamba 1-2 saat yandığında duyu elle kontrol edebiliriz, normalde bu durumda duy ısınır, ancak aşırı bir ısınma varsa, duyu söküp kabloları sıkmak gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst