Duracell D Pil Yerine Hangi Adaptör Kullanılabilir?

opelist

Üye
Katılım
3 Eyl 2013
Mesajlar
3
Puanları
1
Merhaba üstadlar,forumda yeniyim herkese güzel forumlar dilerim.Bilgilerinize danışmak istediğim bir konu var.Evde 4 adet D pil ile çalışan bir oyuncak var.İçerisinde 4 adet Duracel D pil çıktı.Her biri 1.5 V.Ben de toplam 6 V ediyor diyerek 5-6 voltluk bir adaptör bulup bağlıyordum ki korktum ve vazgeçtim devreleri uzun kullanımda yakma ihtimaline karşı.Çünkü bu bir bebek salıncağı ve sürekli çalışması lazım. (1 saat - 2 saat gibi...)

s82fy.jpg


Teknik olarak aydınlatırsanız sevinirim, cihazı yakmamak adına.Şimdi elimdeki adaptörleri yazıyorum..

1- 7.9volt 200MA /1.5A
2- 5volt 890MA
3- 6volt 300MA
4- 9volt 0.6MA
5- 5volt 120MA

Hangisini kullanmalıyım ve neden olduğunu da söyleyebilirseniz başka cihazlara da adaptör bağlarken piline göre hesap yapmayı da öğrenmek isterim,şimdiden teşekkür ediyorum sayıgılar herkese...

 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
cihazın etiketinde ne yazıyor hatta mümkünse onun fotosunu ekleyin, adaptör girişi yok mu, yanında yazısı yok mu?
 
Malesef adaptör girişi yok. Cihaz pilli olduğu için (bebek salıncağı) herhangi bir bilgi yazısı da yok volt vs . vs. gibi .Bu yüzden bu 4 tane büyük boy pil için hangi adaptörü kullanmalıyım diye sizlerden yardım istiyorum.Fazla bir güç gelirse yakmaktan korkuyorum devrelerini ...
 
korkacak hiç bir şey yok.pillerin bağlandığı noktaya(pilleri çıkart) 6 vdc 500mA gerilim üreten adaptörü bağla zarar vermeden kullanırsınız.elindeki piller şarz olan pil değil.cihaza ve adaptöre zarar vermeZ.
 
Son düzenleme:
Malesef adaptör girişi yok. Cihaz pilli olduğu için (bebek salıncağı) herhangi bir bilgi yazısı da yok volt vs . vs. gibi .Bu yüzden bu 4 tane büyük boy pil için hangi adaptörü kullanmalıyım diye sizlerden yardım istiyorum.Fazla bir güç gelirse yakmaktan korkuyorum devrelerini ...

Merhaba.Bu konuda hiç merak etmeyin,normal D ölçüsündeki büyük boy 4 adet pille beslenen bu elektronik devreniz,uygun mA değerinde bir ac/dc adaptörle de güvenle çalıştırılabilir.Resmini çektiğiniz bebek salıncağı pil kutusunu referans alarak size bir ac/dc. adaptör jakından arada klemens kullanarak (Klemens kulanırsanız,eğer bu adaptörü iptal edip de pilleri tekrardan pil kutusundaki yerine koyduğunuzda,çıkış uçlarının olası bir kısa devresinde pillerin biterek ve sızdırma yaparak cihazın devrelerine akmasını veya zarar verebilmesini önlemiş olursunuz)Burada pilleri çıkardıktan sonra + uçtan kırmızı bir kablo,- uçtan da siyah ince bir çok telli kablo lehimlenmiş oluyor.Bu alınan çıkış uçları bir klemenste bağladıktan sonra,adaptör jakından gelen (Bu arada size en uygun adaptör 6 volt,300 mA'lik olanıdır.) ortadaki boşluk ucundan gelen + ve yan ucundan gelen - uçlar birbirine hiç temas etmeyecek şekilde (Jakın ortasındaki boşluğa göre + uçlu kabloyu iç içe katlıyor ve dikkatlice,yan taraflara da temas etmeden,içine iyice,sıkıca yerleştirip çok özenle de takıyorsunuz.Dıştaki metal gövdeye de halka şeklinde kablonun soyulmuş olan bakır iletkenini sarıp düğüm yapıyorsunuz.Eğer adaptörü başka işlerde hiç de kullanmayacaksanız,bu jak noktalarını hafifçe lehimleyebilir,sonra da bir elektrik bantıyla da izole edebilirsiniz.) jaktan alınarak klemense girmiş olacaktır.

Ortadan gelen ucun + olduğunun avometre ile dc. volt ölçer kademesinde ölçerken kırmızı prob ve siyah prob doğru kutuplardaysa avometrede - voltaj değeri yani - 6 volt dc. diye okumazsınız.buradan hareketle doğru kutup ucunun jakın ortasındaki + uç olduğunu veya adaptör üzerindeki şemada da benim sembolik olarak verdiğim şekliyle olan adaptör üzerindeki bu sembole de bakarak teyit edebilirsiniz.bazı elektronik devreler ters bağlandıklarında,önceden bir ters koruma diyodu yapılarında koruma amaçlı da bulunmuyorsa,devreleri zarar görebilir veya aşırı istenmeyen akımları da yine çekebilirler.Onun için doğru kutupları (+ ve - ) seçip yanlış bağlantı hiç yapmamanız,elektronik devre sağlığı açısından da çok dikkat edilmesi,sakınılması gereken bir durumdur burada.

Ayrıca adaptör seçimi ve kullanılması konusundaki çekincelerinizle de güzel ve önemli bir soru sorarak,önemli bir konuyu da gündeme getirmişsiniz.Bu sorunuzu çok detaylı ve faydalıı olacak bir tarzda elimden geldiğince de açıklamaya çalışacağım burada.

Genellikle yaygın olarak kullanılan tüm elektronik cihazların pil,şarj edilebilir pil bataryalarından çekmiş bulundukları mA,A akım şiddeti değeri her zaman için bataryadaki amper*saat kapasite oranı da denilen toplam pil kapasitesinden çok daha düşüktür.Örneğin siz ayni devrede D ölçütlü bir il kullanırsanız,sözgelimi 200 saat boyunca çalışcak cihaz AA kalem pille 50 saat,AAA ince kalem pille örneğin 30 saat dayanır,aradaki fark budur.Yoksa ayni cihaz pillerin kapasitesi değiştikçe örneğin çektiği 40 mA cihaz akım değeri her defasında ayni kalır.Çünkü cihaz her halükarda,her şartta ayni akım (Amper) değerini çekmektedir.Otomobillerde arabamız çalınmasın diye alarm cihazı kullanırız,teyp kullanırız veya ilk harekette marş motorunu kontak anahtarı yardımıyla sıklıkla da çeviririz.Kaynak (Besleme) akımından daha fazlasını,daha büyük bir akım kapasitesini talep eden tek alıcı,burada istisnai olarak marş motorudur.Ayni şekilde akülü vidalama & matkaplamada kullanılan dc. elektrik motoru da,mevcut bataryanın üstünde,aşırı bir dönmeme engeliyle karşılaştığında,yine bu akım talebini çok fazla arttırır.Örneğin akünüz 45 amper-h bile olsa kendi seri motoru yüksek akımla çalışan karekteristik yapısı nedeniyle bizden 70-100 amperi bile ilk yüklü bu çalıştırmada isteyecektir.Oysa bir oto alarm cihazı,teybi,cd-çaları ise akü kapasitesine göre çok cüzi bir akımı çeker,alarm cihazı ise 24/24 saat devrede kaldığından,örneğin sizin bebek salıncağı elektronik devre yapısındaki gibi çok cüzi bir akımı talep eder ve çeker.

Yani burada bu örnekleri vermemin başlıca nedeni de,pil fiziki büyüklüğünün adaptör seçiminde çok önemli bir etken olmayacağıdır.Adaptör seçiminde sadece pil sayısının volt olarak toplamı,bizim adaptör üst sınır dc. volt çıkış değerini seçerken önemlidir.Örneğin büyük boy D ölçüsünde çinko-karbon 1.5 voltluk kuru pillerin kapasitesi 500 mA-h kadardır,kısa devre akımı ise daha yüksek (2 amper gibi) pilin özel şartlarına göre (Sıcaklık,içindeki kimyasal maddenin yapısı ve yeniliği gibi) fazla değişim gösterecek şekilde bağlı olabilir.Bu büyük boy pilimiz,örneğin 50 mA çeken bir cihazla 50*10 şeklinde 10 saat boyunca da dayanır.10 mA çeken bir bebek cihazında ise 10*50 şeklinde 50 saat kadar yine dayanabilir.Alkali piller (Duracell gibi) kuru pillerden,ömür olarak 8-10 kat daha fazla dayanacak kimyasal yapıda bulunduklarından dolayı,bu amper*saat kavramının saat karşılğı da tabiki daha fazla olacaktır.

Not:hem pil,hem de adaptör jakından gelen bu yukarıdaki basit sistemi kullanırsanız,piller şarj olmayan pil yapısında olacağından,bir sızdırma yapıp,iç elektronik devrelere zarar verbilirler.Bu yüzden yalnızca adaptörle çalıştırmada pilleri mutlaka yuvasından çıkarmalısınız.Hem adaptör hem pil yuvasına sahip tüm elektronik cihazlarda,bu adaptör jakları tam yerine oturduğunda,pil devresininin akımının adaptörle birleşmesi önlenir ve otomatik olarak da kesilir.Ama yukarıda oluşturulan bu sistemin böyle bir özelliği ayrıca bulunmamaktadır.Bu yüzden bu noktaya da çok dikkat edin.Kolay gelsin.
 
Değerli ''Binbaşı''...

Verdiğiniz detaylı ve etraflıca bilgileriniz ve ayırdığınız zaman için çok teşekkür ederim.İhtiyaç olandan fazlasını aktarmışsınız ve böylece de çok kapsamlı bir konu haline gelmiş açtığım konu,gerçekten çok teşekkür ederim.Zaten kafamda da bu şekilde yani çizdiğiniz formatta bir bağlama şeması vardı.

Sizden öğrenmek istediğim bir şey var esasında;

Bazı adaptörlerde ''VA'' yazıyor.Çoğunda ise VOLT ve MA yazıyor.Herhangi bir cihaza adaptör bağlarken neye dikkat etmeliyim yani en sade en yalın cümlelerle benim gibi teknik bilgisi olmayan bir kişi nasıl hareket etmeli? Bu konuda da yardımcı olabilirseniz müteşekkir kalırım.Saygılar...
 
adaptörler üzerinde genelde bir Input (giriş) bir de Output (çıkış) değeri vardır. Açıkçası sizin için önemli olan değer de Output yani çıkış değeridir. Genelde de şu şekilde ifade edilir. Örn: 12V --- 500 mA 6 VA gibi. Buradaki üç çizgi (---) yerinde klavyede tam olarak belirtemeyeceğim bir DC akım işareti vardır. DC akım için ise VA değeri direk olarak voltaj x akıma eşittir. yani verdiğim örnekteki değer: 12x500= 6000 mVA = 6 VA dir. bazı adaptörlerde ise bu mA değeri (500) verilmez ve sadece der ki Output: 12V --- 6VA bu da demek oluyor ki 6/12=0,5 A = 500 mA bu hesabı sizin yapabileceğinizi düşünerek o şekilde belirtilmiştir.
 
Değerli ''Binbaşı''...

Verdiğiniz detaylı ve etraflıca bilgileriniz ve ayırdığınız zaman için çok teşekkür ederim.İhtiyaç olandan fazlasını aktarmışsınız ve böylece de çok kapsamlı bir konu haline gelmiş açtığım konu,gerçekten çok teşekkür ederim.Zaten kafamda da bu şekilde yani çizdiğiniz formatta bir bağlama şeması vardı.

Sizden öğrenmek istediğim bir şey var esasında;

Bazı adaptörlerde ''VA'' yazıyor.Çoğunda ise VOLT ve MA yazıyor.Herhangi bir cihaza adaptör bağlarken neye dikkat etmeliyim yani en sade en yalın cümlelerle benim gibi teknik bilgisi olmayan bir kişi nasıl hareket etmeli? Bu konuda da yardımcı olabilirseniz müteşekkir kalırım.Saygılar...

Merhaba.Bir hatadan veya yanlış yapılabilecek olan uygulamalardan kaçınılması için konuyu bu şekilde biraz fazla olarak detaylandırdım.Aslında verdiğim bu detaylara bu sorduğunuz "VA" konusunu da katmak çok daha iyi olurdu hiç şüphesiz.

Sn.jangeese bu sorunuzu çok güzel de cevaplamış,ben de bir kaç şey daha eklemek istiyorum bu güzel cevaba.VA konusunu ac. akımda kullanılan ve reaktif güçle birlikte (VA,kVA gibi) söylenip de bu şekilde anılarak açıklanan ve çok net olamayan güçten de ayırt etmek gerekiyor.Örneğin 650 VA,850 VA veya 1000 VA (1 kVA) anma güçleriyle anılan ups'lerdeki bu VA,kVA kavramı ise,sadece alternatif akımdaki güç faktörü (Cos fi) yüzünden,bu gücün,mevcut güç faktörünün 1 değerinden farklı olması nedeniyle genişletilerek bizlere söylenebilmesidir.Yani burada ups'nin veya bir ac/ac trafonun net Watt.,kWatt. cinsinden net olan karşılığı,bu değerlerden,güç faktörüyle çarpımları kadar daha düşük olacaktır.Örneğin 1000 VA'lık ups eğer cos fi=0.80 ise,P=1000*0.80=800 Watt' a karşılık gelen bu net değerindedir.Ac akımda ise, cos fi=1'den farklı ise,güç formülü P=V*I.Cos fi çarpımı şeklinde oluyor bildiğiniz gibi.Buradaki VA,kVA farkı da (W,kW yerine) bu güç faktörü gözetilerek ve gücün sanal olarak artırılmış haliyle,net olmayan (W,kW şeklinde değil) şekilde arttırılmış haliyle,reaktif değeriyla birlikte göz önüne alınarak bizlere söylenmiş halidir.

Oysa burada sizin adaptör sekonder sarımlarında tamamen de bir dc.akıma doğrudan dönüşüp,güç faktörü hiç bulunmayan ve net güç çıkışı da sadece P=V*I çarpımı şeklinde (Bir de yalnız omik devrelerde bir istisna olarak hesap yine ayni bu şekildedir.) bulunan dc. devrelerde,cos fi'siz bir güç formülüne göre hesaplanıp da göz önüne alınmaktadır.Adaptör output (Çıkış) güç değeri bazen sn.jangeese'nin de belirttiği üzere,12 volt,1000 mA gibi bazen de okuyucuya bırakılıp,diğer şekliyle örneğin 12 VA,12 volt gibi de verilebilmektedir.Ancak hiçbir güçlüğe düşülmeden de çıkış akımının I=P/V güç formülünden I=12/12, I=1 amper, yani net 1000 mA olduğunu da kafamızda bölerek anında hesaplamamız hiç zor değildir bu noktada.

Ac/dc dönüşümle sadece dc.akımla çalışan elektronik devrelerde ise,bize sadece adaptörün output (Çıkış) değerleri gerekli olacağından,input (Giriş) değerleri (Örneğin input: 220 volt ac, 50 hz., 0.30 amper gibi.) sadece bu adaptörün şebekeden (Elektrik sayacından) ne kadarlık güç çekeceğini özel olarak hesaplarken ve evdeki tüm cihazların güç toplamını alırken bilmemizde belki de yararı olacak bilgilerdir.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,650
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst