dondurma makınası düşük voltaj lambası yanıyor

tayfun_21

Üye
Katılım
18 Kas 2012
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar dondurma makınası düşük voltaj sınyalı verıyor voltajı ölçtüm 215-225 arası gelıyor daha başka cıhazlarda var çalışan onlarda bı problem yok on gosterge panelıne gıden kartı soktum 1n 4007 dıyotlarını degiştırdım sorun yoktu 8-9 saat çalıştı sonra tekrar aynı sorunu regule entegresi var 7805 acaba onuda mı degiştırsem yada sorun ne kaynaklıdır bılen varmı?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
dondurma makınasından anlayan arkadaşlar lütfen yardım ..
 
Dostum kartın yada dondurma soğutucunun kontrol kısmında giriş voltajını ölçen kısmı ayırabiliyorsanız ona bakmalısınız. Elektronik kartın resmini eklerseniz daha kolay yardımcı oluruz. Genelde voltaj ve fazları kontrol eden harici rölelerden konulur ama sizin makinada nasıl bir yol izlenmiş bilemiyorum.

Cihazın marka modelide yazmanız bilen arkadaşlar için daha kolay bilgi almanıza yardımcı olur
 
evet fazlar rölelere takılmış iki adet üsten geçirilmeli papuçla baglanmış pekı benım anlamadıgım olay şu makına çalışıyor yaklaşık 20-30 dakka daha sonra geçiyor voltaj dşüklugu sinyalıne bunu hemen yapması gerekmıyormu kartın kontrol panelıne gonderdıgı 5 volt sabıt 7805 çalışıyo bcihaz çin malı ve markası greatone soft ıce cream machıne yazıyo
 
Cihazın etiketi şeması filan varmı resimleyip buraya ekleyebileceğiniz? birde bu düşük voltaj lambasının olduğu yeri
 
CIMG9965.jpgCIMG9966.jpg

- - - Updated - - -

arkadaşlar kart bu ve iki adet role gozukuyor kagıt yapışık olana ıkı adet kahverengı faz gırıyor acaba dıger gırmeyen le yer degıştırıp bıde öle mmı denesem
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar kartın fotosu var ve burda voltaj düşüklugu sınyalını verdırebılcek parça hangısıdir?
 
Dostum merhabalar... Kartı görebildiğim kadarı ile önerilerde bulunacağım.

Voltaj düşük arızası verebilmesi için voltajı sabit bir voltaj ile karşılaştırması gerekir. Buna referans kontrolü diyoruz. Kartınızda 2 adet potansiyometre var. Referans verebilecek bu noktalardır. Potansiyometrelerin ohm değerlerini kontrol etmenizi öneriyorum. Daha sonra trafo çıkış voltajını ac olarak ölçün ardından D6 - D7 - D8 - D9 diyotları ile doğrultucu yapılmış. Çıkış voltajını dc olarak ölçün sonrasındaki U2 regüle entegresinin çıkış voltajını ölçün.. Etiket değeri dediğinize göre 7805 5 volt entegresi.. çıkış ucunda 4,95 volt ve 5.05 volt arasında görüyorsanız normaldir.

Ayrıca devrenin görüntüsünden takip edemiyorum ama % 90 tahmin ediyorum voltajı okuyup düşük arızası verebilecek nokta trafonun giriş kıdmında yani trafoya 220 voltun girdiği kısımda küçük bir devre var. Alttan devreyi takip edemiyorum ama orada bulunan diodlar ve dirençlerle voltajı okuyup devrenin solunda bulunan 4 bacaklı bir optokuplör var. onunla devreye geri besleme vererek arızayı verdiriyor olabilir. Kontrol etmenizi öneririm.

Devreyi detaylı inceledikten sonra bu voltaj kontrol özelliği size sıkıntı çıkartıyor derseniz bu optokuplör kısmında modifiye edilerek voltaj kontrolü devredışı bırakılabilir. Ama dediğim gibi devre detaylı incelenmeli..

Umarım verdiğim yönergeler yardımcı olabilir.

Kolay gelsin iyi çalışmalar..
 
ustacım makınayı hazırladımm dıyotları degiştırdım bugun tekrardan bı dondurma yapıp öle denıcem başımda patron beklıyo olacak benım için buyuk bı refarans olacak bu olay çünku işe yenı gırdım bıde eger kı bıdaha yaparsa aynı hatayı optokuplöru nası iptal ederiz açıklaya bılırmısn ?
 
Dostum merhabalar..

Sorunun diyotlardan oldugunu sanmıyorum.

Optokuplörü iptalden önce önündeki potansiyometre var devreyi alttan üstten takip etmek lazım. eğer Şebeke voltajını devrenin bu kısmı ölçüp voltaj hatasını burası verdiriyorsa ( kanımca0 burası ) optokuplörün giriş kısmına basit bi direnç ile atlama yapılıp sirekli voltaj normalmiş gibi hareket ettirtilerek devre kandırılabilir.. bazı ölçümler yapılması lazım. Optokuplörün içinde 1 adet led ve karşısında opto transistör yada optodiyot var. Bu led ışık verince opto eleman iletime geçerek karşı taraftaki devreye sinyali aktarır. Bu sistem iki ayrı devreyi izole için kullanılır. ( genelde güç kısmını düşük akım devreleri ile bağlamak için kullanılır. ) Siz önce bu optokuplör U1 ve bağlı olduğu sağındaki elemanları bi kontrol edin. Hata bulursanız düzeltin. Orada gerilim bölücü dirençler filan var.. 2 adet transistör var ölçü aletinizle onları sağlamlıklarını kontrol edin..

Eğer denedik olmadı derseniz optokuplörü nasıl iptal edeceğinizi basit bir şema çizerek size burada anlatırım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,244
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst