DoğalGaz Elektriği

abdulhey

Üye
Katılım
10 Mar 2008
Mesajlar
87
Puanları
1
Yaş
39
Doğalgazda kullanılan kablonun kesitleri; gaz alarm cihazına kaçlık kablo çekmeliyiz bu çektiğimiz kabloda topraklama kablosuda olacakmı.Motor hattına kullanılacak kablonun cinsi ne olmalı nyy,nym,fvv,nyaf hangi çeşit kablo kullanmalıyıs.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Gaz alarm cihazlarına 2 x 0,75 ttr kullanılıyor. Topraklama bağlanmıyor. Gaz alarm cihazlarının çoğunda topraklama yok zaten.

Motor kablosundan kastınız ne tek bir kablo diyemeyiz zira yanı,patlayıcı ortamda çalışan var...vs.

ağırlıklı ttr tip yani çok telli çekliyor ama kablonun özellikleri yukarıda söylediğim gibi ortamdan ortama değişir
 
mesela 4x4 Nya ile ana panodan beslemesini yaptım.ve mototrlara üç faz yani4x1,5 çektim.ancak topraklama bu hatta nasıl cekecem 1,5 lik topraklama yok.
 
Doğalgazda kullanılan kablonun kesitleri; gaz alarm cihazına kaçlık kablo çekmeliyiz bu çektiğimiz kabloda topraklama kablosuda olacakmı.Motor hattına kullanılacak kablonun cinsi ne olmalı nyy,nym,fvv,nyaf hangi çeşit kablo kullanmalıyıs.

Merhaba.Bakın,size montajda ve topraklama konusunda çok gerekli olacak tüm bilgileri tmmob'nin düzenlediği ve yayınladığı "Doğalgaz iç tesisat kursu" notlarımdan aşağıda vermekteyim.Burada topraklamadaki kablo kesitinden,blürör kablosunun çekilmesi,muhafaza içine alınması,diğer özel detaylar,vb.dikkat edilecek başlıca önemli noktalar belirtilmiştir.

Gaz alarm cihazları sn.Korkmaz_disagn'in da belirttiği gibi genellikle 2* olup,çekilecek toprak hattı da özel olarak üzerinde bulunmaz,onun için ayrıca da çekmeye gerek yoktur.Ancak,doğalgaz selenoid valfinin elektrik montajı için içini açtığınızda,faz,nötr ve bir de toprak bağlantısını da firmanın özelliğine göre yerleştirilmiş olarak görebilirsiniz.Doğalgaz boruları zaten şartnmame gereği,ayrı bir toprak hattıyla topraklanarak servise sunulmaktadır.Doğalgaz selenoid valfi de bu borulara vidalanıp montajlandığı zaman,bu temas yerlerinden doğalgazın toprak hattıyla kendiliğinden irtibatlanıp topraklanmış da olur.Ancak üst düzeyde bir güvenlik topraklaması emniyetini düşünenler için,bu 3. topraklama ucu,ancak yine doğalgaz için özel yapılmış topraklama hattına,0.75'lik bir ttr bir kablo ile de irtibatlanabilir.Bu sizin tercihinize kalmıştır.Ama yapılmazsa da çok büyük bir güvenlik zaafiyeti de oluşmayacaktır.

Zira selenoid valf,ana giriş yerindeyse eğer,iki yerinden,mutfaktaki kullanımda ise tek yerinden vidalanarak bağlanırken,zaten doğalgaz topraklamasına direk bağlanılmış olmaktadır.(Selenoide kadar ulaşan bu topraklamayı teyit etmeniz de çok kolaydır.Bir avometreyi sesli omaj ölçen konuma getirip prob uçlarından birini selenoiddeki toprak ucuna,diğer prob ucunu,şebekedeki toprak hattı iletkenine değdirdiğinizde,sıfıra çok yakın omaj değeri görülüyor ve buzzer de ses veriyorsa,topraklama bu noktaya kadar tamdır anlamına gelecektir.Bu topraklama,selenoiddeki bir kaçak faz akımının gövdeye oluşan kaçak akımında,bu durumda emniyetle K.A.R.'sini veya sigortayı açacaktır.Yani 2. bir topraklamanın ayrıca yapılması,bu teyitten sonra gereksiz olacaktır.)Ben kendi mutfağımda,bu ventildeki topraklamayı da ayrıca doğrudan doğruya kullanarak,yani doğalgaz topraklamasına da ayrıca bir kablo ile irtibat sağladım.Ancak bu teyitten sonra mutlaka da yapılması şart olan bir işlem değildir,yani yapılmaması bir güvenlik zaafiyetini ayrıca oluşturmayacaktır.Sonuç olarak bu işlemi mutlaka yapmış olmak,doğalgaz topraklaması bu noktada tam olarak varsa eğer çok gerekli de değildir.Kolay gelsin.

Montaj Safhası
*Kazan dairesinde bulunan ve enerjinin alınacağı enerji tablosu etanj tipi ex-proof olacak,kumanda butonları pano ön kapağına monte edilecek,kapak açılmadan butonlarla,çalışması ve kapatılması sağlanacaktır.
*Brülör panosu etanj tipi olacak,mümkünse ana panodan ayırt edilebilecek şekilde ve brülöre daha yakın bir yer seçilerek duvara monte edilecektir.
*Kazan dairelerinde aydınlatma sistemleri tavandan 50 cm aşağı sarkacak şekilde ve üst havalandırma seviyesinin altında kalacak şekilde zincirle veya yan duvarlara etanj tipi flüoresan veya glop tipi armatürler ile yapılacak ve tesisat antigron olarak tahsis edilecektir.
*Ana pano ile brülör kumanda panosu arasında çekilecek besleme hattında projede hesaplanmış kesitte NYM tipi antigron kablo ile yapılacaktır.
*Brülör kumanda panosu ile brülör arasında çekilecek iletkenler projede hesaplanmış kesit değerinde ve mutlaka kondivit veya galvanizli su borusu içerisinden tavandan çekilerek tesisat yapılacak,kesinlikle boru içerisinde kablo eki bulunmayacaktır.Eklenmesi gereken yerlerde mutlaka buat kullanılarak eklemeler klemenslerle yapılacaktır.
*Boru tesisatlarında eleman giriş ve çıkışları rakorlarla yapılacak,boru içerisindeki kablolar görünmeyecektir.
*Brülöre yakın hareket ihtimali olan tesisat plastik veya metal spraller ile,NYAF tipi kablolarla,diğer iletkenler ise NYA tipi kablolarla yapılacaktır.
Not:Gaz borularını kendi amacı dışında(Elektrik,topraklama hattı,vb.) kullanmak kesinlikle yasaktır.

Doğalgaz Topraklama Tesisatı
Her kazan dairesi için özel topraklama sistemi yapılması mecburidir.
Topraklama Sistemi;
a)0.5 m2 1 mm. kalınlığında bakır levha ile.
b)0.5 m2 2 mm. kalınlığında galvanizli levha ile.
c)Bakır çubuk elektrotlarla yapılabilir.(en az 16 mm.çapında ve 1.5 metre uzunlukta)

*Her üç durumda da en az 16 mm2 çok telli (örgülü) bakır iletken pabuç kullanılarak lehim veya kaynakla tutturulur.Levha türündekiler 1 mt. toprak altına gömülerek toprak üzerinde kalın iletken boru muhafazası ile kazan dairesi ana panosuna irtibatlanacaktır.Bakır elektrotlar topraktan 20 cm.derinliğe çakılarak yine ayni sistemde kazan dairesindeki ana tabloya bağlanarak ana topraklama tesisi yapılacaktır.

*Ana tablo ile kumanda tablosu ve cihazların topraklanmasında kullanılacak topraklama iletkeni,projede hesaplanmış faz iletken kesitinde veya bir üst kesit kullanılacaktır.

*Bakır elektrotların özellikleri, Q=16 cm.çapında dolu,som bakır çubuktan en az 1.5 mt. boyunda,Q=20 mm.çapında dolu,som bakır çubuktan,en az 1.25 mt. boyundaki çubuk elektrotların topraklama direnci 20 ohm. sınırlarının altında kalacaktır.

*Topraklama elektrotları kesinlikle bakır kaplama elektrottan yapılmayacaktır.

*Topraklama tesislerinin ölçümleri kabul tutanaklarında belirtilecektir. Yukarıda belirtilen ve istenen tüm bilgiler;

a)TSE standartlarına uygun malzeme kullanılacaktır.
b)Elektrik tesisatı “kuvvetli akım ve iç tesisat yönetmeliği esasları”na göre hazırlanacaktır.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,240
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst